Doljul – pe primul loc în ceea ce priveşte numărul asistaţilor social

0
510
Daniela Dobrin

Primarii doljeni au fost informaţi, ieri, în cadrul unei şedinţe despre modul de implementare a legislaţiei privind acordarea de prestaţii sociale la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Dolj, Daniela Dobrin, le-a reproşat primarilor faptul că nu se respectă termenele şi că nu comunică cu responsabilii agenţiei, motiv pentru care apar tot felul de probleme în ceea ce priveşte plata prestaţiilor sociale.

“De la 1 ianuarie 2011 implementăm două prestaţii noi, practic Legea 416 a fost doar modificată, iar plata acesteia a fost preluată de Agenţia pentru Prestaţii Sociale. Este vorba de alocaţia pentru susţinere familială, care a fost prestaţie nou înfiinţată prin abordarea celorlalte două alocaţii complementare şi pentru familia monoparentală. Până acum plata acestor două prestaţii s-a făcut pe bază de situaţie centralizatoare, borderou de plată care constituie documente de plată. V-am dat un termen de maximum trei luni pentru a putea să puneţi la punct dosarele beneficiarilor şi să mi le transmiteţi pentru a le verifica şi implementa în programul informatic. Până acum am primit aproape toate dosarele. La venitul minim garantat avem 11.600 şi ţin să menţionez că suntem primul judeţ din ţară ca număr de beneficiari, ceea ce ne îngreunează şi mai mult activitatea, pentru că noi, ca şi agenţie judeţeană, trebuie să respectăm termenele de implementare la nivel naţional”, a declarat Daniela Dobrin.

“Dacă dosarele nu sunt întocmite corect, nu le voi pune în plată”

Şefa AJPS le-a mai explicat edililor că responsabilitatea pentru decizia de acordarea a dreptului pentru cele două prestaţii le revine în totalitate, iar din dosarele analizate până în acest moment au reieşit erori grave. “Vă rog foarte mult să ne mobilizăm, în sensul că trebuie să vă atrag atenţia că responsabilitatea în integralitate pentru decizia de acordare a dreptului pentru cele două prestaţii vă revine dumneavoastră. Din dosarele primite şi verificate pot să vă spun că sunt foarte mari probleme. Sunt primării unde nu o să pot înţelege cum s-a lucrat, pentru că sunt întârzieri mari în aducerea situaţiilor şi nu se respectă termenele. De asemenea, în dosarele prezentate anchetele sociale nu corespund absolut deloc sau dispoziţiile de stabilire a dreptului cu situaţia şi borderoul de plată transmis. Comunicarea cu dumneavoastră este extrem de grea. În lege scrie foarte clar că răspunderea este efectiv a primarului. Aveţi foarte mare grijă cu documentele pe care le semnaţi. Dacă dosarele nu sunt întocmite corect, nu le voi pune în plată. Aveţi grijă, aţi semnat pe anchetele sociale, am primit dosare în care omul a bifat absolut tot, inclusiv yacht, avea de toate, numai la găini nu a bifat. Nu e posibil să daţi drumul la o astfel de anchetă socială”, i-a atenţionat Dobrin pe primari.