Raportul real dintre salariaţi şi pensionari este de 2 la 1, în România

0
521

Potrivit datelor publicate pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, avem 4,77 milioane de pensionari, cu o pensie medie de 744 lei. Ceea ce înseamnă numai un procent şi jumătate mai mult decât valoarea punctului de pensie, stabilită la 1 octombrie 2009, şi anume 732,80 lei, valoare îngheţată de guvernul Boc din motive de criză.

Cu toate acestea, pensia medie consemnată statistic depăşeşte venitul pe membru de familie, stabilit de Ancheta desfăşurată în gospodăriile populaţiei la 659 lei venituri băneşti sau 770 lei venituri totale dacă se adaugă contravaloarea consumului din resurse proprii. Aşadar, cel puţin din punct de vedere statistic, un pensionar singur trăieşte mai bine decât media populaţiei, potrivit cursdeguvernare.ro.

Faptul care creează cea mai mare confuzie, este cel al asimilării mai multor categorii cu pensionarii “conformi”, care îndeplinesc condiţiile legale de vârstă şi vechime. Astfel, au fost asimilate succesiv cu aceştia, persoanele care ori nu au stagiu complet, ori nu au vârsta legală, ori sunt invalizi, ori sunt urmaşi ai celor care au muncit şi au beneficiat de pensie etc. Numai ultimele două categorii amintite însumeaza circa 1,5 milioane persoane.

În realitate, ultimele date comunicate de CNPP pentru luna iunie 2010 (ulterior, seria de date pentru public a fost sistată), arătau că pensionarii “conformi” mai reprezentau doar 39% din totalul persoanelor care primeau pensie, adică numai aproximativ 1,86 milioane persoane.

Acestea, figurau la mijlocul anului trecut cu o pensie de 1.018 lei ceea ce însemna 71,5% din venitul salarial mediu net la momentul respectiv (asta înaintea reducerilor salariale de 25% practicate în sectorul bugetar).

În aceste condiţii, este cam greu să defineşti pensionarii drept categorie defavorizată. Mai ales că ei beneficiază suplimentar de alte facilităţi care, spre deosebire de cele ale salariaţilor, nu se adaugă la veniturile raportate şi nici la impozitare. Totuşi, ca să păstrăm echilibrul în argumentaţie, un comentariu se impune şi în privinţa mult mediatizatului raport de 1 salariat la 1 pensionar.

Chiar dacă adăugăm circa 1,3 milioane persoane fără stagiu complet şi 130.000 de persoane ieşite anticipat la pensie celor 1,86 milioane pensionari pe care i-am denumit “conformi”, rezultă doar 3,3 milioane pensionari. Asta la 6,1 milioane de contracte de muncă înregistrate oficial şi taxate cu contribuţii de asigurări sociale. Prin urmare, avem la prima strigare cam 1,85 salarii la 1 pensie.

Ştim însă că un număr considerabil de persoane apare în dublă calitate, şi de pensionar, şi de salariat, fapt confirmat şi de statistica oficială, ce spune că aproximativ o cincime din veniturile pensionarilor provin din salarii. Dacă avem cam 700.000 de pensionari care lucrează (estimarea cea mai plauzibilă făcută în lipsa unor date certe de la Fisc), atunci rămân “curat” 5,4 milioane de salarii pentru 2,6 milioane de pensii. Pentru că restul pensionarilor îşi achită parţial sau total pensia din contribuţiile plătite la stat în calitate de salariat. Ori, un raport de 2 la 1 este altceva  decât mitul vehiculat, cel de 1 la 1. (www.realitatea.net)