Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Prefectul încalcă flagrant legea”

3
312

Prefectului de Dolj, Elena Costea, nici nu i s-a uscat bine cerneala pe decizia de numire în această funcţie că a şi încălcat legea într-un mod flagrant. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a tras ieri semnalul de alarmă, în cadrul unui conferinţe de presă organizată la sediul PDL Dolj. Marinescu susţine că reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a respectat prevederile legale în ceea ce priveşte tragerea la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare. Drept urmare, o persoană a ieşit de două ori, în urma tragerii la sorţi, ceea ce dovedeşte că nu a fost vorba de o tragere la sorţi transparentă. Prim-vicepreşedintele PDL, Marian Jean Marinescu, a mai spus că prefectul de Dolj, Elena Costea, a adăugat şi nume pe listă fără ştirea primarilor. Acest demers contravine deciziei Biroului Electroral Central şi încalcă totodată Legea 67/2004, art 28, alin2, pentru alegerea autorităţilor publice locale.  

Marian Jean Marinescu

Marian Jean Marinescu a spus că în mandatul său de prefect nu s-au comis astfel de ilegalităţi, iar alegerile pe care le-a organizat în vara şi în toamna lui 2000 au fost lipsite de incidente şi suspiciuni de fraudare. Marinescu a contestat modul în care au fost traşi la sorţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare şi acuză prefectul de Dolj de încălcarea legii.„Acum vedem un singur lucru : nerespectarea legii. Şi spun foarte clar : nerespectarea legii, de fapt sfidarea legii, adevărat, cu o îndrăzneală demnă de invidiat. Ieri a avut loc tragerea la sorţi pentru preşedinţii şi locţitorii pentru secţiile de votare. Legea este foarte clară: preşedintele şi locţiitorul sunt desemnaţi de preşedintele Tribunalului Dolj, dintre persoalele aflate pe o listă întocmită de prefect, la recomandarea primarilor. Vă citesc şi o adresă a Biroului Electoral Central la o solicitare a Prefecturii Bistriţa Năsăud. După cum ştiti prefecţii sunt peste tot la fel. În decizie se precizează : „în conformitate cu prevederile art 28 alin. (2) din Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prefectul nu poate completa lista cuprinzând persoanele propuse pentru funcţiile de preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitori ai acestora cu alte persoane în afara celor propuse de primar”. Aşadar, pe de o parte, BEC spune lucrul acesta,  pe de altă parte, legea spune foarte clar ce trebuie să facă un prefect. În Dolj nu s-a întâmplat aşa ceva”, a mai spus Marian Jean Marinescu.

Două bileţele cu acelaşi nume

Europarlamentarul a mai consemnat şi alte ilegalităţi comise de prefectul judeţului Dolj, în scurta perioadă de la numirea sa în această funcţie, care conform legii este apolitică. Nu a dat publicităţii lista respectivă, nu a arătat bileţele, a fost extrasă o persoană de două ori pentru acekaşi oraş şi cea mai flagrantă ilegalitate a fost aceea că prefectul a completat personal listele, fără să consulte primarii. „Din păcate, lista cu preşedinţii şi locţiitorii nu a fost dată publicităţii. Nu înţeleg la ce literă a legii se prevede treaba asta. Deci nu ştim ce bileţele au fost puse în urna respectivă, pentru că nu au fost arătate. Astfel, o persoană a fost trasă de două ori la acelaşi oraş. Deci este foarte clar, au fost mai multe bileţele cu acelaşi nume. Ce credeţi, cum a fost această tragere la sorţi? Să tragi de două ori, din acelaşi plic, acelaşi nume?! Vi se pare corectă această tragere la sorţi ?! Mie, nu. Sunt nenumărate comune în Dolj unde… şi atenţie! Nu numai PDL. Preşedinţii şi locţiitorii sunt alţii decât aceia desemnaţi de primar, adică sunt în afara legii. Deci nu se regăseşte niciun nume propus de primar în poziţiile de preşedinte sau locţiitor, ceea ce înseamnă că prefectul a adăugat nume împotriva decizie BEC şi împotriva legii”.

Se solicită revocarea reprezentantului Guvernului în teritoriu

PDL a depus contestaţii în ceea ce priveşte tranparentizarea tragerilor la sorţi şi a solicitat revocarea prefectului. „Ca urmare, noi am depus contestaţii, am contestat în fiecare comună tragerea la sorţi, dar am contestat şi tragerea la sorţi integrală. În acealşi timp, cerem revocare prefectului de Dolj pentru încălcarea gravă a legii, mai ales că este în legătură cu campania electorală. Eu sper ca lucrurile să nu denatureze, aşa cum se vorbeşte prin oraş că vor să facă tot ce le stă în putinţă pentru a câştiga totul. Pentru mine este foarte clar: prefectul a încălcat flagrant legea. Un prefect care încalcă legea nu are ce să caute în acel birou, pentru că principala sarcină a unui prefect este aceea de a apărea legea. Prefectul face control de legalitate a actelor. Păi nu poate un astfel de prefect să facă verificări la hotărârile de Consiliu Local, atâta timp cât încalcă legea după două săptămâni de când este pus în funcţie”, a subliniat prim-vicepreşedintele PDL Dolj.

3 COMENTARII

  1. acest personaj ar fi bine sa se uite in ograda sa, si sa vada ce au facut protejatii sai, acolo sa vedeti ce incalcari ale legii, dar binenteles reporterii nu binevoiesc a sapa mai bine informatiile si sa informam corect, nu-i asa marga? mai bine ii slujim….

  2. Prefectul,conform art.28 alin.1 nu poate completa lista cuprinzand persoanele desemnate pentru a ocupa functiile de presedinte si loctiitori ai sectiilor de votare,decat cu persoanele propuse de catre primar. Persoanele care accepta aceste functii si nu au fost trecute pe listele primarului,sunt complice la starea infractionara in care se afla prefectul de Dolj,pentru faptul ca ei stiu sigur ca nu au dat nici o declaratie pe propria raspundere in fata primarului,declaratie prin care isi declara neapartenenta politica drept pentru care actiunea penala sa fie pornita si impotriva persoanelor nominalizate si care nu se regasesc pe lista inaintata de catre primar institutiei prefectului

Comments are closed.