Top 3 preparate care se potrivesc perfect cu vinul alb

0
32

Vinurile albe sunt băuturi alcoolice despre care se știe că se pot servi la masă alături de anumite preparate culinare cu o consistență ușoară. Principalele soiuri de struguri din care se obțin cele mai bune sortimente de vin alb pentru un pairing ca la carte sunt: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio / Gris, Riesling și Viognier.

De ce este vinul alb atât de potrivit pentru masă? Ei bine, pentru că are o aciditate mult mai ridicată decât cea a vinului rosu, fiind ideal pentru a fi servit alături de mâncăruri ușoare. În plus, nivelul moderat de alcool îl face o alegere optimă pentru mesele de prânz. Continuă să citești și descoperă 3 categorii de preparate compatibile cu vinul alb!

1. Preparatele pe bază de pește

Combinația dintre pește și vin alb este una clasică și apreciată de gurmanzi. Aromele delicate ale peștelui se potrivesc de minune cu aciditatea și prospețimea anumitor vinuri albe. Se obține astfel o armonie de arome ce încântă papilele gustative. În plus, pentru că au o corpolență medie, aceste băuturi nu maschează gustul peștelui.

Somonul este un tip de pește ideal pentru mesele la care este servit și un vin alb bun. Carnea sa ușor uleioasă se potrivește excelent cu un sortiment de Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Dorada, un pește cu o carne albă și fermă, merge mult mai bine cu vinuri albe seci, cu o aciditate ușor ridicată, precum Pinot Grigio sau Vermentino.

Halibutul și șalăul sunt pești ce surprind prin carnea lor albă și gustoasă, cu o textură delicată. De aceea, se pot servi la prânz sau cină cu un pahar de Chardonnay sau Viognier. Nu în ultimul rând, păstrăvul, cu al său gust ușor dulceag, se potrivește cel mai bine cu vinurile albe seci și fructate, din soiuri Riesling sau Pinot Gris.

2. Salate perfecte pentru vinul alb

Salatele sunt o alegere excelentă pentru a însoți un pahar de vin alb, oferind o combinație echilibrată de arome inedite. Aciditatea ușor ridicată a unei băuturi perfecte pentru acest tip de preparat, așa cum este, de exemplu, acest vin alb Schwaben Fetească Regală, 0.75 L, completează perfect textura legumelor crocante și dressingurile ușoare.

Salata Caesar propune o combinație de arome și texturi bazată pe frunzele de salată proaspătă, crutoane și dressingul cremos. Acest mix inedit se potrivește excelent cu un Chardonnay sau cu un Pinot Grigio. În schimb, salata grecească, pregătită cu roșii, măsline și feta, merge mult mai bine la masă cu un Sauvignon Blanc răcoritor.

Salata cu avocado și grapefruit se prezintă ca un mix unic de grăsimi sănătoase și ingrediente cu o aciditate ușor crescută. De aceea, îți recomandăm să o servești cu un pahar de vin Sauvignon Blanc sau Riesling. În cazul unei salate cu pepene roșu și feta, gustul dulce-sărat al preparatului face perechea perfectă cu un Gewürztraminer de soi.

Salata de quinoa cu legume vine la masa de prânz cu o textură plăcută, ce poate fi pusă mai bine în evidență cu ajutorul unor sortimente de vin alb Riesling sau Sauvignon Blanc. Dacă îți place salata de pui la grătar, a cărui textură crocantă reprezintă un element central al acestui preparat gustos și sănătos, optează pentru un Viognier.

3. Numeroase tipuri de brânzeturi

Asocierea brânzeturilor cu vinurile albe poate asigura o experiență gustativă deosebită. Fiind deosebit de versatile, brânzeturile sunt simplu de combinat atât cu vinuri albe internaționale, cât si cu sortimente autohtone, importante pentru vinicultura românească. Iată și un exemplu: sortimentul de vin alb Grasă de Cotnari demidulce, 0.75 L.

Dacă servești la masă brie sau camembert, află că se potrivesc cel mai bine cu vinurile albe din soiuri de struguri Chardonnay, Pinot Gris sau Sauvignon Blanc. În schimb, brânza de capră face un pairing ca la carte cu un sortiment de vin obținut din struguri albi Sancerre, cultivați în regiunea Valoarea Loarei din Franța. .

Incluzi în meniu preparate pe bază de mozzarella? Proaspătă și ușoară, așa cum este această brânză, se completează cu vinurile albe seci, cu o aciditate ușor crescută, așa cum sunt cele din struguri Pinot Grigio sau Vermentino. Lângă brânzeturile roquefort și gorgonzola n-ai cum să nu pui pe masă vinuri albe Sauternes sau Tokaji.

Dacă pregătești o masă pentru cei dragi la care vrei să servești sortimente de vin alb, ține cont de aceste informații utile pentru un pairing așa cum toate ar trebui să fie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *