Noi precizări asupra Legii pensiilor

0
176

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora funcționari ai caselor de pensii solicită beneficiarilor deschiderea de conturi bancare și/sau datele bancare în vederea efectuării plății drepturilor de pensii recalculate, Daniela Licu, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Dolj, vine cu  precizări în acest sens, atrăgând atenţia populaţiei să nu se lase înşelată.

În cadrul unei conferinţe de presă, Daniela Licu, director executiv al CJP Dolj a venit cu precizări în ceea ce priveşte modalitatea de plată a pensiilor. “Comunicarea cu beneficiarii se realizează doar prin mijloacele oficiale, datele de contact fiind cele afișate pe site-ul instituțiilor. Casele teritoriale de pensii achită drepturile de pensii în conturi bancare doar în situația în care beneficiarii solicită acest lucru, sens în care depun cererea tip eliberată de instituția financiar – bancară. Casa Națională de Pensii Publice și casele teritoriale de pensii sunt preocupate în mod permanent de securitatea datelor personale ale beneficiarilor și de siguranța plăților efectuate către pensionari. Pentru a evita orice consecințe nedorite, vă rugăm să nu transmiteți date confidențiale la solicitarea telefonică a unor persoane necunoscute și să utilizați exclusiv canalele oficiale de comunicare”, a precizat Daniela Licu.

Noua Lege a Pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024. “Pentru perioadele de după aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste informații sunt deja stocate în bazele de date electronice. Pensionarii trebuie să solicite angajatorilor în activitate adeverințe cu sporurile nepermanente, conform formatului prevăzut în Anexa nr. 6 din Legea 360/2023. În cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive. Pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu trebuie să prezinte adeverințe la Casele de Pensii. Începând cu data de 01.09.2024, conform prevederilor art. 139 din Legea nr. 360/2023, se vor valorifica sporurile nepermanente – sporurile acordate sporadic de-a lungul activității profesionale. Valorificarea tuturor veniturilor brute realizate pentru care s-au datorat contribuțiile de asigurări sociale : acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc. În situația în care din diverse motive nu se poate face dovada acestor venituri brute cu adeverințe, la calculul punctajelor se vor utiliza salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente. În termen de şase luni de la data intrării în vigoare a legii noi se recalculează din oficiu toate dosarele care au adeverințe cu sporuri nepermenente și nevalorificate conform vechii legislații. Pentru pensionarii care nu au depus la dosar încă aceste adeverințe pot să le depună. Pentru pensionarii care au adeverințele la dosar nu mai este necesar sa prezinte o altă adeverință decât dacă cea de la dosar este incompletă. Sunt valabile adeverințele care au fost emise și înainte de intrarea noii legi în vigoare dacă respectă fondul și forma prevăzută de legislația de la momentul emiterii. Drepturile recalculate urmare adăugării de sporuri nepermanente se acordă de la data intrării în vigoare a prezentei legi, respectiv data de 01.09.2024. În situatia în care adeverințele sunt prezentate după expirarea termenului de şase luni, respectiv după data de 01.03.2025, drepturile recalculate vor fi acordate începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea conform art. 94 alin. 9 din Legea nr. 360/2023”, a mai spus Daniela Licu.

LISTA VENITURILOR NEPERMANENTE

Lista veniturilor nepermanente este amplă, de aceea o şi prezentăm: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale; premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite; recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate; al treisprezecelea salariu; formele de retribuire pentru “orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru; sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor; indemnizaţiile de muncă nenormată; alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale. De asemenea, conform art. 51. – legea 360/2023,  femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, cu câte şase luni pentru fiecare copil, respectiv maximum trei  ani şi şase luni pentru şapte şi mai mulţi copii. Dovada îndeplinirii condiţiilor se face cu certificatul de naştere al copiilor şi declaraţie pe propria răspundere că a crescut copii până la vârsta de 16 ani. “Au acest beneficiu şi femeile care au adoptat şi au crescut copii pe o perioadă de cel puţin 13 ani. Dovada îndeplinirii condiţiilor se face cu certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia şi declaraţie pe propria răspundere că a crescut copii timp de cel puţin 13 ani. Aceasta prevedere se aplică si beneficiarilor de pensii de invaliditate si anticipate la momentul îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă”, a mai menţionat Daniela Licu.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *