Sabotaj în rețeaua SNCF (Franţa): „Totul ne spune că acestea sunt într-adevăr un incendiu”

0
41

„Totul ne spune astăzi, vineri, că a fost într-adevăr un incendiu” care a paralizat o mare parte a rețelei franceze de TGV, a declarat ministrul Transporturilor, Patrice Vergriete. „În special concomitența evenimentelor, care este mai mult decât suspectă”, a subliniat el.

Cu câteva ore înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice sistemele tehnice SNCF au detectat sabotajul în jurul orei 4 a.m., a declarat directorul general al SNCF Réseau (care asigură securitatea, întreținerea și modernizarea rețelei feroviare franceze), Matthieu Chabanel. De fiecare dată, actul s-a desfășurat în apropierea unei intersecţii a liniei de mare viteză.

Pe axa de est, traficul a fost întrerupt de la ora 5:15 pe linia de mare viteză, după un „act rău intenționat” în orașul Pagny-sur-Moselle (est), în apropierea unui intersecție spre Bretania pe o parte Sud-Vest pe de altă parte. Se preconizează reluarea traficului sâmbătă. Pe axa nordică s-a remarcat totodată un act similar „în sectorul Arras” (nord) cu aceleași consecințe, potrivit SNCF. Acolo, traficul nu ar trebui să se reia înainte de luni.

Patrice Vergriete a menționat și o tentativă dejucată pe axa de sud-est la Vergigny (între Paris și Dijon), cu „dube”, „oameni care au fugit” și „piromanii care au fost găsiți la fața locului”. Și aici, o ramură a liniei este în apropiere.

Aceste locuri au fost „alese în mod special, pentru a avea consecințe grave”, a remarcat CEO-ul SNCF, Jean-Pierre Farandou. „Un incendiu privează de fapt două ramuri ale rețelei de fiecare dată.” Acestea sunt „incendii intenționate în conducte prin care trec multe cabluri care sunt folosite pentru semnalizarea în stații”, potrivit domnului Farandou.

O sursă de securitate a afirmat că toate serviciile de informații franceze au fost mobilizate. Modul de operare, incendierea instalațiilor, seamănă cu cel folosit de ultra-stânga în trecut, a adăugat această sursă. Ancheta a fost încredințată parchetului din Paris. Încă nu au fost identificați suspecți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *