Azi, prima semifinală la Euro 2024: Spania – Franţa

0
242

În seara aceasta, de la ora 22, la Munchen, se dispută prima semifinală la Euro 2024, cea între Spania şi Franţa. Meciul va fi arbitrat de slovenul Slavko Vincic, care a condus recent  finala Ligii Campionilor. Spania este triplă campioană europeană (1964, 2008 și 2012), în timp ce Franţa a cucerit de două ori trofeul (1984 şi 2000). Cele două echipe s-au confruntat în finala Euro 1984, “cocoşii” lui Platini impunându-se atunci cu 2-0. Palmaresul all-time: Spania 16 victorii, Franţa 13 victorii, iar 7 meciuri s-au terminat la egalitate. Ultimul duel direct a fost în finala Ligii Naţiunilor 2021: Franţa – Spania 2-1 (Mbappe, Benzema / Oyarzabal).

Francezii sunt acuzaţi de toată lumea că practică un joc inestetic, fiind echipa care a ajuns în semifinale fără să marcheze vreun gol din acţiune. Jucătorii şi Deschamps se apără cu dictonul “scopul scuză mijloacele” şi spun că e importantă prezenţa în această fază, nu modul cum a fost reuşită.

Spania are trei mari absenţe pentru acest meci: Dani Carvajal, suspendat, Pedri şi Le Normand, accidentaţi. În plus, Fabian Ruiz este şi el incert. Ibericii au şi ei un scandal în lot, căpitanul Morata anunţând că vrea să renunţe la naţională după Euro, din pricina criticilor. “În Spania nu există respect pentru nimic şi pentru nimeni”, a afirmat el.

O situaţie specială este pentru stoperul Spaniei, Aymeric Laporte. Născut în Franța, fundașul a fost convocat de 3 ori de Deschamps la naționala din Hexagon, dar nu a apucat să debuteze, după care și-a luat pașaportul iberic și a reprezentat Spania. Laporte a fost chemat  la naționala Franței inclusiv pentru un amical cu Spania, în martie 2017.

Echipe proabile:

Spania: Unai Simon – Navas, Nacho, Laporte, Cucurella – Merino, Fabian Ruiz – Yamal, Dani Olmo, Nico Williams – Morata.

Franța: Maignan – Kounde, Saliba, Upamecano, Hernandez – Kante, Rabiot, Tchuameni – Dembele, Griezmann, Mbappe.