“Film în sat”, gata de start, la Cernăteşti

0
34
Timp de trei zile, între 05 și 07 iulie, comuna Cernăteşti din Dolj va fi gazda celui mai mare eveniment cultural din mediul rural – “Film în Sat”. Festivalul de artă revine pentru al doilea an consecutiv la Cernătești și va aduce publicului proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit. Pentru prezentarea evenimentului, la sediul Consiliului Judeţean  Dolj a avut loc, azi, o conferinţă de presă, la care au participat atât promotorul festivalului, actorul Cuzin Toma (binecunoscut din rolul Firicel din serialul “Las’ Fierbinţi”), cât şi preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile. Festivalul vrea să ducă tradiţia mai departe şi să-i înveţe pe cei tineri ce înseamnă arta, mai ales în mediul rural.
Printre invitaţi se află nume de marcă ale tradiţiei şi culturii româneşti: Damian Drăghici și celebrul “Taraf de Caliu”, fondatori ai “Taraf de Haidouks”. “Este un eveniment deosebit, care ne onorează. Se află la a doua ediţie şi sunt convins că va deveni o tradiţie. CJ Dolj şi Primăria Cernăteşti sunt alături de promotorii festivalului Asociația “CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poți și tu! “. Prima ediţia a fost anul trecut şi s-a bucurat de un real succes. Se aduce ceva nou pentru public, iar prin demersurile făcute împreună cu iniţiatorii am reuşit să punem în evidenţă Cula de la Cernăteşti şi zona respectivă, care, prin investiţii, pot deveni un pol cultural şi turistic”, a precizat Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj.

Cuzin Toma: “În Dolj, mă simt ca acasă”

Cuzin Toma, binecunoscutul Firicel, a precizat: “Mă bucur că mă aflu, din nou, aici, în Oltenia mea,  fiind născut în Peştişanii Gorjului. În Dolj, am fost primit ca la mine acasă şi le mulţumesc celor de la Consiliul Judeţean. Fără ei nu puteam pune în valoare acest proiect. Cula şi zona de la Cernăteşti trebuie puse în valoare. Am văzut oameni de suflet, implicaţi în renaşterea tradiţiilor româneşti. Dacă, anul trecut, ne-am bucurat de succes, acum ne dorim mai mult, de aceea venim şi cu unele noutăţi, în primul rând în ceea ce priveşte promovarea zonei. Ne prezentăm şi cu filme noi şi cu actori care joacă în acestea, îi amintesc pe Magda Catone şi Gheorghe Visu, dar mai sunt şi alţii, fiindcă vor fi şi surprize. În ceea ce mă priveşte, ştiu că notorietatea a fost adusă de rolurile interpretate, de aceea vreau să dau ceva copiilor şi tinerilor. Peste 20 – 30 de ani, îmi doresc să fiu văzut atât ca actor, cât şi ca promotor al culturii la sate”. Nimic mai frumos …

Un scurt istoric

Festivalul a debutat, la nivel naţional, în 2019. Cum şi de ce s-a ajuns aici ne poveste Firicel: “Eram copil, în 1989, aveam 13 ani, când, în satul meu, venea caravana cu filme. Eram îndrăgostit de Chuck Norris şi eram mort după filmele “Zorro” şi “Sandokan”. A venit decembrie ’89, apoi s-au schimbat multe. Am intrat la facultate şi mi-am spus că, dacă voi avea şansa, să aduc filme la sate. În 2019 mi-am pus în aplicare ideea şi, iată, trecând peste pandemia de COVID – 19, când a fost o întrerupere, proiectul merge mai departe. Avem un buget destul de consistent, cca. 60.000 de euro. Și cu sprijinul partenerilor, îl ducem la bun sfârşit. Îmi doresc, alături de colegii mei, să-i aducem pe copii lângă cultură. Am văzut că sunt foarte receptivi şi, mai important, atunci când vor creşte, vor împărtăşi din experienţa lor şi altora”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *