Palatul Copiilor din Craiova, implicare totală în promovarea specificului naţional românesc

0
626
În perioada 17- 23 martie, Palatul Copiilor din Craiova a fost  gazda Programului Erasmus+ “Job Shadowing Schools”. Copiii şi cadrele didactice ale instituţiei au primit un grup din Italia, în cadrul colaborării din cadrul Proiectului, iar fiecare a zi s-a contituit în experienţe de neuitat.
Astfel, un grup de 15 elevi și cadre didactice din Italia- Instituto Comprensivo Atri, au luat  contact cu spațiul cultural local. Prima zi a debutat cu primirea de către directorul institutiei, elevilor, profesorilor  de la Palatul Copiilor,  a unei delegatii din cadrul asociației partenere “Pro Rezilienta”. Elevii Palatului au interpretat dansuri și cântece tradiționale, implicându- i şi pe colegii italieni, într- un schimb cultural extrem de fructuos pentru ambele părți. Dinamica zilei a continuat cu un workshop de programare, susținut de Cercul de informatică, pentru delegația italiană. Marți, 20 martie, oaspeții au fost într- o vizită la Secția de Etnologie a Muzeului Olteniei, prilej de îmbogăţire a cunoștințelor despre patrimoniul național românesc. După- amiază, elevii si cadrele didactice au participat la diferite ateliere desfășurate la Palatul Copiilor, în scopul însușirii specificului educației nonformale. Miercuri, delegația italiană a desfășurat o excursie culturală la Orşova, cu vizite la Muzeul Regiunii Porților de Fier, la mănăstirea Mraconia şi Capul lui Decebal. Ziua de joi a început cu o dezbatere pe tema cyberbullying-ului, susținută de Cristi Balu,  inginer software, format la Palat, care a pus accent pe pericolele internetului, prezentând metode si tehnici de control a spațiului virtual. Ziua a continuat cu doua vizite pline de emoție si empatie: la Școala Gimnazială “Lascăr Catargiu” și la  Liceul Tehnologic Special “Beethoven”, instituții partenere Palatului, care au oferit posibilitatea oaspeţilor italieni să înțeleagă în profunzime implicațiile educației speciale. În programul zilei a mai figurat o vizită la Muzeul de Artă, precum și participarea delegației la diverse expoziții prilejurite de Zilele Olteniei. Vineri, ultima zi din cadrul mobilităţii, a fost dedicată vizitării obiectivelor culturale majore ale Craiovei, precum și a Parcului ” Nicolae Romanescu”, cu scopul promovării culturii și istoriei locale.
Totul pentru copii
  Acţiunile desfăşurate au pus în valoare promovarea specificului naţional şi dezvoltarea armonioasă a copilului. “Prin acest demers, Palatul Copiilor Craiova devine un pilon important în promovarea specificului naţional pe de o parte, precum și un reprezentant de seamă al educației nonformale, atât de importantă în dezvoltarea armonioasă a personalității copilului. nu puteam reuşi acest lucru fără contribuţia cadrelor didactice şi a prof. Felicia Calmuc, coordonator de Proiecte Europene, în cadrul instituţiei noastre, a precizat prof. Carmen Eugenia Pascu, director al Palatului Copiilor Craiova.