Conferința și prezentarea de carte “Ipostaze ale exilului: Constantin Brâncuși, Aurel Jiquidi, Theodor Pallady” va avea loc luni, 11 decembrie 2023 la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

0
675

Muzeul Cărții și Exilului Românesc găzduiește luni, 11 decembrie 2023, începând cu ora 19.00, în sala multimedia, conferința și prezentarea de carte Ipostaze ale exilului: Constantin Brâncuși, Aurel Jiquidi, Theodor Pallady, ce poartă semnătura reputatului critic și istoric de artă, publicist și scriitor, cercetător de istorie a artei, Pavel Șușară.

La acest eveniment cultural vor lua cuvântul Dalina Bădescu, autor al ilustrațiilor și al concepției grafice al volumelor „Brâncuși” și „Lumea lui Aurel Jiquidi” și Cătălin Davidescu, istoric și critic de artă, invitați ai autorului.

În cadrul evenimentului, participanții vor urmări o prezentare a celor trei artiști, Constantin Brâncuși, Aurel Jiquidi și Theodor Pallady, realizată de autorul Pavel Șușară, care va oferi, la final, o sesiune de autografe.

Studiul „Ipostaze ale exilului” se referă la strategiile de creație si la formele de protecție a libertății pe care le-au ales cei trei artiști români. Exilul propriu-zis este ilustrat de Constantin Brâncuși, exilul indecis, pendularea între Paris și București, de Theodor Pallady, iar exilul interior, în atelier, de Aurel Jiquidi. Toți trei traversează aceeași istorie contradictorie și ostilă, iar opțiunea lor se regăsește pe deplin și în propriile opere.

Pavel Şuşară s-a născut la 4 ianuarie 1953, în localitatea Bănia, judeţul Caraş-Severin. Este critic şi istoric de artă, publicist şi scriitor, cercetător de istorie a artei, expert și curator, membru al Uniunii Artiștilor Plastici și al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat peste 10 cărți de poezie, proză, eseistică, studii istorice și monografice, printre care amintim: Sissi (poem), Corneliu Baba (album monografic), Brâncuși (studiu asupra personalității și operei marelui sculptor). Este fondatorul Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă și al Muzeului de Artă Modernă și Contemporană „Pavel Șușară”.