O nouă experienţă “Erasmus +”, la Liceul Tehnologic “George Bibescu” din Craiova

0
525

În perioada 15 octombrie – 05 noiembrie 2023, în Spania, la Malaga, s-a desfășurat proiectul Erasmus+ cu titlul “Formarea de competențe europene prin mobilități transnaționale pentru o carieră de succes în domeniul auto”, 15 elevi de la Liceul Tehnologic „George Bibescu” din Craiova participând la acest stagiu de formare profesională. Dintre aceștia, patru au fost din clasa a X-a (calificarea “mecanic auto”), iar ceilalți din clasa a XI-a (calificarea “tehnician transporturi”).

 Este un proiect care ţine formarea profesională a elevilor. ”Scopul proiectului de mobilitate a fost îmbunătățirea calității formării profesionale a elevilor, prin organizarea stagiului de pregătire practică în parteneriat cu agenții economici, pentru o mai bună adaptare a elevilor la cerințele pieței muncii din întreg spațiul economic european. Pe perioada stagiului de pregătire practică cu durata de trei săptămâni,  elevii au  dobândit competente-cheie și rezultate ale învățării specifice acestora”, a precizat prof. Laurenţiu Dumitru, directorul instituţiei de învăţământ preuniversitar. Elevii au desfășurat activități practice la operatori economici din domeniul auto sub îndrumarea tutorilor cu experiență în domeniu. ”Implicarea elevilor în realizarea activităților zilnice s-a reflectat în rezultatele obținute de către aceștia în urma evaluării finale. Acestea au fost foarte bune pentru toți elevii, unele dintre acestea la superlativ. El mejorchicoque han tenido – cel mai bun băiat pe care l-au avut vreodată, au fost cuvinte ce ne-au umplut inimile de bucurie și ne-au confirmat faptul că la liceul nostru elevii învață meserie și carte”, a mai spus directorul liceului.

Rezultate recunoscute pe plan european

Beneficiile sunt recunoscute şi pe plan european. ”Rezultatele învățării obținute de participanți în timpul mobilității lor în Malaga sunt recunoscute prin faptul că primesc un certificat de mobilitate Europass, un portofoliu personal de documente pe care elevii le pot folosi pentru a-și demonstra calificările și abilitățile în țările UE, pentru a facilita intrarea pe piața muncii sau accesul la programe de educație și formare”,  a menţionat prof.  Simina Constantinov, coordonator de proiect, care i-a însoțit pe tineri în Malaga. Pe lângă competențele de specialitate dobândite, elevii și-au îmbunătățit competențele de comunicare în Limba spaniolă, precum și bagajul cultural prin vizitele efectuate în timpul liber. Astfel, beneficiind  de sprijinul organizației intermediare,  “Ekip Europa”, partener în cadrul proiectului, au fost organizate excursii în Gibraltar, unde au vizitat portul, orașul interior fortificat, dar și Peștera “Sfântul Mihail”, acolo unde au vizionat un spectacol captivant de lumini si sunete. De asemenea, elevii au vizitat parcul marin “Selwo Marina”, singurul parc de acest gen din Andaluzia. Au avut,  astfel,  șansa de a vedea de aproape reptilele din Amazon și de a se bucura de reprezentații ale delfinilor, leilor de mare sau a păsărilor tropicale. În Mijas, unul dintre cele mai frumoase sate albe de pe Costa del Sol, au putut explora Muzeul Miniaturilor și au vizionat,  în “Plaza de la Constituciónun” , spectacol de flamenco în aer liber. “Piața muncii este în continuă evoluție, iar sectorul auto în care sunt pregătiți elevii noștri necesită angajați calificați. Liceul Tehnologic „George Bibescu” asigură pregătirea profesională necesară viitorilor muncitori în acest domeniu. Prin implementarea acestui proiect, liceul nostru va dobândi experiența necesară în dezvoltarea unor instrumente care vor contribui la îmbunătățirea calității și a pregătirii profesionale, dar și la managementul proiectelor europene. Astfel, prin desfășurarea acestui proiect, elevii liceului vor avea parte de o pregătire profesională cât mai apropiată de mediul real, de piața muncii.”, a mai spus directorul liceului.