Tradiţii Macedonene, Expoziţie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

0
2345

În perioada 25 mai – 7 iunie, Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduieşte expoziţia ”Tradiţii Macedonene”, a cărui iniţiator este Corneliu Bogdan Breza. Publicul are posibilitatea să descopere elemente ale culturii materiale si imateriale caracteristice macedonenilor.

Publicul este aşteptat la Sala Acvariu la o expoziţie de fotografie documentară cu tradiţiile de nuntă din cadrul Festivalului Nunţii din Galicnick, alături de care sunt expuse şi covoare şi ustensile din viaţa de zi cu zi a familiilor macedonene.

Vernisajul expoziţiei a avut loc pe data de 25 mai. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Asociaţiei Macedonenilor din România, membri, simpatizanţi, etnologi, artişti, public iubitor de tradiţiile minorităţilor naţionale din România.

”Un eveniment deosebit la care am avut alături persoane deosebite, personalităţi ale vieţii culturale româneşti, etnici macedoneni păstrători ai tradiţiilor străbune. Nota de traditionalism a fost completată de cântecele interpretate la fluier şi voce de către membrul AMR Dimcevici, iar soţia dumnealui, Katerina Sfiea Dimcevici, a oferit celor prezenţi preparate pregătite de ea după reţete macedonene autohtone din satul Galicnick. Am avut alături şi pe Subsecretarul de stat Departamentul pentru Relaţii Interetnice – Dincer Geafer care a vorbit celor prezenţi despre importanţa minorităţilor naţionale din România. Trăim într-o lume a multiculturalismului, ceea ce implică promovarea diversităţii culturale, lingvistice, etnice şi religioase, ocrotirea identităţii minorităţilor, dar şi deschidere spre dialog, înţelegere, toleranţă. De asemenea, a luat cuvântul Doina Işfănoni, etnolog, dar şi managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu”, au menţionat reprezentanţii AMR.

Absolvent al Academiei de Artă Bucureşti, secţia sculptură, Bogdan Breza este membru UAP din 1997, iar din 2002 este membru în Consiliul de Conducere al Filialei de Sculptură UAP, filiala Bucureşti. Este profesor de specialitate la Catedra de Sculptură, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti.

Este unul dintre etnicii extrem de talentaţi ai Asociaţiei Macedonenilor din România cu care ne mândrim. Acesta a participat la numeroase simpozioane, saloane de artă şi expoziţii atât în ţară, cât şi în străinătate.

Asociaţia Macedonenilor din România este organizaţia prin intermediul căreia comunitatea cetăţenilor români de etnie macedoneană participă la viaţa socială şi politică din România. Asociaţia se bucură de susţinere internă şi internaţională, promovând activ interesele macedonenilor din România, contribuind direct la cunoaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor etnicilor macedoneni din România. În plan naţional şi international, Asociaţia promovează interculturalismul, îmbogăţind zestrea culturală pe care o avem în comun.