Ion Prioteasa, senator de Dolj (declaraţie politică): Guvernul a obținut acordul experților Comisiei Europene pentru eliminarea din PNRR a pragului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile.

0
5278

Săptămâna trecută România a primit confirmarea oficială de la Comisia Europeană că se va elimina pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile. Este un succes obținut de PSD pentru toți pensionarii din România, care altfel ar fi rămas cu pensiile înghețate o jumătate de secol, cum se angajase USR în PNRR. Cu un an în urmă, PSD era singurul partid care cerea cu insistență renegocierea PNRR în sensul eliminării pragului de 9,4% din PIB pentru pensii. Atunci PNL și USR spuneau că nu e posibil, că este o utopieceea ce cere PSD.

Plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile va fi eliminat în momentul în care avem reforma pensiilor și nu va mai fi impus niciun fel de prag.

Așadar, Guvernul împreună cu Parlamentul trebuie să finalizeze reforma pensiilor din sistemul bugetar. Este important ceea ce s-a discutat și la nivelul Comisiei Europene și anume ca baza de calcul să în considerare toate veniturile de pe întreaga perioadă de activitate, iar vârsta de pensionare să fie de 65 de ani pentru toate tipurile de pensii. În acest sens se prevede ca după reclacularea pensiilor să nu scadă nicio pensie bazată pe contributivitate, să fie pensii egale pentru contribuție și vechime similare și să se egalizeze pensiile dintre femei și bărbați.

În ceea ce privește pensiile speciale principalele principii stabilite cu reprezentații Comisiei Europene prevăd: creșterea treptată a vârstei de pensionare până la 65 de ani ca în sistemul contributiv; creșterea perioadei la care se raportează pensia specială, astfel încât la final pensia să se raporteze la întreaga perioadă de activitate, ca în sistemul contributiv; creșterea treptată a vechimii în specialitatea pentru care se acordă pensie de serviciu; eliminarea unor categorii de pensii speciale cu un număr restrâns de beneficiari; pensia să nu poată depăși în nicio situație salariul în plată.

PSD susține categoric ca jalonul din PNRR să fie îndeplinit, astfel încât România să nu piardă niciun euro din banii europeni din cauza pensiilor speciale. Aceste principii nu sunt negociabile.