Dacă Andrei Ivan marca pentru 2-1 pe Arena Naţională la ultima fază, am fi avut parte de o revanşă peste ani a Craiovei în faţa FCSB/Steaua, pentru un derby de la finalul anilor 90. Atunci, în Bănie, Ştiinţa făcea o demonstraţie de fotbal contra rivalei şi concretiza prin Claudiu Niculescu, dar, în prelungiri, Ciocoiu şi Dănciulescu întorceau rezultatul, nemeritat, spre stupefacţia unui “Ion Oblemenco” arhiplin.
În februarie 2023, Universitatea Craiova practic nu a fost pe teren 85 de minute, dar pe final a avut 4 ocazii mari şi a marcat, dar numai o dată. În ultimii ani, Ştiinţa evolua destul de consistent în derby-urile cu FCSB, dar, invariabil, ieşea învinsă de pe teren, sabotată de propriile erori sau de arbitraj. Acum, s-a prezentat lamentabil aproape tot meciul, dar a smuls un punct şi le putea lua pe toate, controlând finalul de meci.
Oltenii au avut aplomb pe Arena Naţională numai în tribune, unde galeria Ştiinţei a ţinut piept şi a dat replică solidă, sonoră şi vizuală, zecilor de mii de fecesebişti. În teren, Mateiu n-a înţeles probabil că se dăduse startul şi le-a oferit prilejul gazdelor să înceapă cu avantaj de la vestiare. Ivan şi Creţu s-au solidarizat cu colegul lor, având rol de figuranţi la primul corner. Între buturi, “Popică” a reuşit numai să întârzie deschiderea scorului, cu două intervenţii senzaţionale în primele secunde de joc.
Până spre final, Craiova n-a onorat derby-ul, părând o echipă searbădă, fără vreo idee de joc, incapabilă să-şi creeze ocazii şi nici măcar să lege trei pase consecutive. Nici n-a avut parte de o presiune teribilă din partea gazdelor, al căror avânt s-a diluat, deşi riposta era modestă. Chiar dacă au controlat jocul, băieţii lui Becali au simţit absenţa unui vârf veritabil, în lipsa lui Compagno, iar “Popică” a mai fost solicitat serios doar în vreo două rânduri. VAR i-a scăpat pe Ndong de o eliminare şi pe centralul Cojocaru de o mare gafă, fiindcă intervenţia fundaşului african nu ar fi meritat mai mult de un “galben”, dar arbitrul îl trimisese la vestiare.
“Geană”, extrem de agitat pe margine, a epuizat toate schimbările cu un sfert de oră înainte de final, sperând într-o inspiraţie a rezervelor. Şi a avut parte de ea. În două situaţii avantajoase în careul mic, Rivaldinho şi Koljic au prefaţat egalarea, care avea să fie adusă de bosniac, din cornerul obţinut şi executat de croatul Roguljic. Şi a mai fost acea şansă a lui Ivan… S-ar putea spune că “era prea mult”, dar, la câte victorii sau puncte au scăpat printre degete oltenii de-a lungul anilor cu FCSB, ar fi fost totuşi o victorie meritată.
Fără să convingă ca exprimare, Ştiinţa ia totuşi 4 puncte din derby-urile cu CFR şi FCSB. dar, ţinând cont că n-a obţinut niciunul contra Botoşaniului şi Farului, evoluând jenant, n-ar trebui să-şi facă socoteli prea optimiste pentru ultimele meciuri ale sezonului regulat. În acest ritm de joc, niciun meci nu le va fi la îndemână craiovenilor, indiferent de adversar. Moralul e asigurat, poziţia în ierarhie va fi consolidată după înjumătăţirea punctelor, totul depinde de un upgrade la nivelul jocului, nici pe departe cel aşteptat de fani. Într-un derby, rezultatul poate salva impresia generală, dar în meciurile “de pluton” nici măcar tabela nu-i poate izbăvi pe alb-albaştri.
FCSB – Universitatea Craiova 1-1
Au marcat: Edjouma 1 / Koljic 90.
FCSB: Târnovanu – Sorescu, Cristea, Tamm, Radunovic – Edjouma, Şut, Oct. Popescu (Oaidă ’64) – Cordea, Miculescu (Omrani ’67), Fl. Coman (Nikolov ’83). Antrenor: Mihai Pintilii.
Universitatea Craiova: L. Popescu 7 – Vătăjelu 6, Zajkov 6, R. Silva 6, Ndong 6 (Vlădoiu ’76) 6 – Mateiu 4, Al. Creţu 4 (Rivaldinho ’76) – Cîmpanu 4 (Sala ’76), Işfan 3 (Koljic ’61) 7, A. Ivan 5 – Markovic 3 (Roguljic ’61) 6. Antrenor: Eugen Neagoe.
Arbitru: Adrian Cojocaru 4.