Cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj și camătă. Cereau dobânzi lunare între 10 și 20% din sumele împrumutate!

0
607

Polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, au efectuat șapte percheziţii domiciliare la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, şantaj și camătă.

Membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi constituit un grup infracţional organizat structurat în scopul săvârşirii infracţiunilor de camătă, șantaj și spălarea banilor, ce ar fi acţionat atât în municipiul Craiova, cât şi în alte localităţi din judeţul Dolj. Ei ar fi acordat mai multor persoane din județul Dolj, fără a fi autorizați, sume de bani cu o dobândă lunară cuprinsă între 10% și 20% din valoarea împrumuturilor. În situația în care persoanele împrumutate nu puteau să-și onoreze la timp obligațiile asumate, respectiv plata la timp a dobânzilor și a capitalului, erau amenințate, intimidate sau cădeau victime unor acte de violență fizică. Sumele de bani obținute prin această metodă au fost folosite pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile.

În ceea ce privește infracțiunea de șantaj, unul dintre bărbaţi este bănuit că, în urmă cu trei ani, ar fi postat pe o rețea de socializare un material video în care ar fi ameninţat cu acte de violență o persoană, pentru ca aceasta să îi restituie împrumuturile acordate şi dobânzile aferente. De asemenea, în luna mai a anului trecut, același bărbat, însoțit de fiul lui, i-ar fi agresat fizic pe frații persoanei vătămate, pentru a-i determina să restituie sumele de bani împrumutate de persoana vătămată şi dobânzile aferente.

La perchezițiile domiciliare efectuate au fost descoperiți și indisponibilizați 14.600 de euro, 13.000 de dolari și 8.950 de lei, precum și patru autoturisme de lux.

În urma probatoriului administrat, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a cinci bărbaţi, toţi din municipiul Craiova, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, camătă și şantaj.

Astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive, pentru 30 de zile, față de cei cinci indivizi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.