Bilanţul seismului devastator din Turcia şi Siria se măreşte!

0
355

Potrivit ultimelor informaţii, peste 7.800 de persoane (după alte surse peste 8.300, din care 2.400 în Siria) şi-au găsit moartea în puternicul seism şi replicile sale, care au făcut ravagii, din Turcia şi Siria. Resimţit până în Libia, Cipru şi nordul Irakului seismul, de o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, are un bilanţ copleşitor care riscă să crească în continuare. Vremea rea care planează asupra Anatoliei complică teribil căutările de supravieţuitori. Turcia, situată într-o zonă seismică a globului, a mai înregistrat în 1999 un teribil cutremur în Anatolia de nord soldat cu 17.000 de morţi. UE a mobilizat pentru Turcia 1.185 de salvatori şi 75 de câini de căutare. Crucea Roşie siriană a cerut UE ridicarea sancţiunilor contra Damascului aflat sub embargo după 2012. Sancţiunile au devenit o politică paralelă sau alternativă la invazia militară, ţara confruntându-se cu o gravă criză alimentară. Emiratele Arabe au promis 100 mil. dolari ajutor, iar Arabia Saudită care nu are relaţii diplomatice cu regimul de la Damasc după 2017 a anunţat un pod aerian pentru a veni în ajutor populaţiei sinistrate.

Guvernul României va trimite mai mulţi salvatori în Turcia. Comunicatul de presă al Guvernului României sună astfel:

Luând în considerare acţiunile autorităţilor române de monitorizare continuă a situaţiei aflate în dinamică în Republica Turcia, puternic afectată de cutremure şi, totodată, în baza comunicării permanente avute cu autorităţile turce, care solicită în continuare asistenţă internaţională prin intermediul mecanismului european de protecţie civilă,  mai precis, nevoia de echipe de căutare-salvare,  în vederea sprijinirii eforturilor de combatere a efectelor negative ale seismelor, astăzi, 08.02.2023, cu aprobarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Hotărârea nou adoptată prevede următoarele:

-Suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Republica Turcia care constă  în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

-Aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfăşoară acţiuni de intervenţie pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistenţă umanitară internaţională.

-Abilitarea Ministerului Apărării Naţionale de a desfăşura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilităţi, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Menţionăm totodată, ca alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa şi 2 medici şi 2 asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofiţeri de legătură din cadrul DSU.