Noi reguli, pentru copiii veniţi din străinătate, necesare înscrierii în clasa pregătitoare

0
2245

Este, în această perioadă, o problemă stringentă, în ceea ce priveşte înscrierea copiilor, cu vârsta mai mică de şase ani, care vin din străinătate şi nu mai pleacă din România, pentru care este necesară intoducerea acestora în clasa pregătitoare, cea dinaintea ciclului primar de învăţământ. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a actualizat procedura de înscriere pentru acest an şcolar, procedură care va fi valabilă până la publicarea noii metodologii pentru înscrierea în anul şcolar 2023-2024.

FOTO: arhivă

Conform noilor precizări, în perioada de înscriere în clasa pregătitoare,  în afara calendarului pentru anul şcolar în curs, elevii nu mai sunt repartizaţi la unităţile de învăţământ de circumscripţie, ci numai acolo unde sunt  locuri libere. ISJ Dolj a actualizat procedura operaţională pentru soluţionarea situaţiilor excepţionale,  care necesită amânarea înscrierii în învăţământul primar sau cele care sunt în afara calendarului înscrierii. Procedura a intrat în vigoare din 23 decembrie. „Procedura privind soluționarea situațiilor excepționale privind amânarea înscrierii în învățământul primar sau cele care sunt în afara calendarului înscrierii în învățământul a fost revizuită pentru a putea primi cererile copiilor care vin din străinătate în această perioadă, astfel încât să le fie asigurat dreptul la educaţie. Pentru înscriere, părinţii depun cerere la Inspectoratul Şcolar. Consiliul de Administraţie al ISJ Dolj analizează cererea şi face repartizarea la şcolile care mai au locuri disponibile sau la care se poate suplimenta numărul de locuri la maximum prevăzut de lege. Cererea de înscriere depusă în afara calendarului nu este sub incidenţa metodologiei pentru anul şcolar 2022-2023, prin urmare nu mai intră în calcul exclusiv şcolile din circumscripţie. Se ia în calcul şcoala cea mai apropiată de domiciliul copilului, care mai are locuri libere. Părintele poate depune în cererea de înscriere la clasa pregătitoare trei opţiuni în privinţa şcolilor la care ar dori să meargă copilul”, au precizat reprezentanţii ISJ Dolj.

Alte prevederi, destinate părinţilor

Conform noilor prevederi legale,  părinţii sau tutorii legali ai copiilor nu mai pot depune cereri pentru amânarea înscrierii în clasa pregătitoare. „Amânarea înscrierii în clasa pregătitoare trebuia făcută până în luna septembrie 2022, deoarece aceasta se face  doar în cazul copiilor care au anumite afecţiuni medicale,  de care părinţii ştiu . Astfel, nu se mai pot depune cereri pentru amânare, ci numai pentru retragerea copilului din învăţământ,  dacă nu a făcut faţă emoţional sau nu s-a dezvoltat psihosomatic, dar retragerea se face pe baza unei alte metodologii”, mai spun reprezentanţii ISJ Dolj. Documentele pentru înscrierea în clasa pregătitoare pe noua procedură se găsesc pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.