Premierul Nicolae Ciucă : România va juca un rol important în abordarea echilibrată și consensuală a temelor aflate pe agenda europeană

0
256

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut ieri, la Palatul Victoria, o întrevedere cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată în prima sa vizită oficială în România. Cei doi înalți oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii asupra tematicilor aflate pe agenda europeană, cu accent pe securitate energetică, gestionarea extinderii Schengen, utilizarea fondurilor europene, susținerea economiei și soluțiile de răspuns la criza energetică, situația generată de agresiunea rusă din Ucraina.

Președinta Parlamentului European a transmis un puternic mesaj de sprijinire a extinderii Schengen cu România, reiterând poziția clară și constantă a legislativului european în ceea ce privește aderare fără întârziere a statelor care îndeplinesc criteriile cerute de acquis-ul spațiului liberei circulații.

Prim-ministrul a mulțumit președintei Roberta Metsola pentru sprijinul constant acordat aderării României la Spațiul Schengen, inclusiv prin declarații publice de solidaritate și de recunoaștere a meritelor care legitimau o decizie favorabilă la Consiliul miniștrilor afacerilor interne din 8 decembrie 2022.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a salutat contribuția consistentă și rolul proeminent exercitat de președinta Metsola în consolidarea proiectului european, menținerea unității de acțiune și a solidarității în interiorul UE și în relația cu statele partenere, mai ales în actualul context geostrategic extrem de complicat. În acest context, șeful Executivului a subliniat relația strânsă de parteneriat și cooperarea deschisă a României cu Parlamentul European, prin structurile sale de lucru.

Reconfirm angajamentul deplin al României pentru continuarea dialogului și consultărilor pe marginea subiectelor de actualitate ale agendei europene. România va juca un rol important în abordarea echilibrată și consensuală, care reflectă specificitățile fiecărui stat membru în ceea ce privește gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, a crizei energetice, dar și a provocărilor pe care le avem pentru protejarea cetățenilor și economiilor noastre”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

În ceea ce privește consolidarea securității energetice, premierul a menționat importanța Acordului semnat recent la București între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi și valoarea-adăugată adusă de acest proiect la eforturile susținute ale Uniunii Europene pentru asigurarea rezilienței energetice și atingerea obiectivului tranziției ecologice.

În această perioadă de criză, trebuie să rămânem uniți și să valorificăm împreună potențialul și resursele noastre. Sporirea capacităților de interconectivitate pentru aprovizionarea cu gaz și electricitate are o importanță strategică pentru Uniunea Europeană și pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din Vecinătatea UE, Republica Moldova și Ucraina”, a afirmat premierul Ciucă.

Prim-ministrul participă la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului organizată cu prilejul vizitei în România a președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.