Teatrul și școala

0
664

Punerea în scenă a piesei Avarul la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, eveniment care celebrează anul nașterii lui Molière (1622 – 1673), prilejuiește întărirea legăturii dintre școală și teatru. O dovadește și vizita elevilor de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Craiova, care au participat, în data de 18 octombrie, la o întâlnire cu Nicolae Coande (secretarul literar al Teatrului Național „Marin Sorescu”, șeful Secției de dramaturgie) și maestrul Emil Boroghină (societar al T.N.C. „Marin Sorescu” , la conducerea căruia s-a aflat ani buni, ducând renumele acestui teatru peste hotare și fondatorul  „Festivalului Shakespeare”).

Întâlnirea a avut loc în foaierul teatrului, unde elevii au putut vedea valoroasa expoziție de afișe cu spectacolele dedicate lui Molière de teatrul craiovean începând cu anul 1851 până în prezent.

  Expoziția de carte „Molière 400” a stârnit, de asemenea, interesul elevilor, atrași de exemplarele de carte rară din fondul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, dar și de numeroasele cărți din biblioteca maestrului Emil Boroghină, un împătimit colecționar de carte.

După cum a menționat prof. dr. Maria Tronea, vicepreședinta Asociației Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România (AMOPA ROUMANIE), cu o bogată experiență în promovarea limbii franceze prin teatru,  acțiunea face parte dintr-un proiect educațional desfășurat în colaborare cu Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” (director, profesor Maria Sîrbu). Acesta cuprinde și lecturi din opera lui Molière, dar și secvențe dramatizate, activități derulate de elevii prof. Monica Asan.