Cutiile negre ale avionului avariat pe Aeroportul Craiova au fost desigilate

0
334

Ancheta în cazul incidentului aviatic petrecut luna trecută pe Aeroportul Craiova continuă. Săptămâna aceasta, la Timişoara, s-au desigilat cutiile negre ale aeronavei Carpatair, însă urmează decriptarea lor, de care se ocupă specialiştii Autorităţii Aeronautice Civile Române. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova spun că vor primi un raport imediat ce se va încheia decriptarea.

După cum anunţaseră reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, săptămâna aceasta s-au desigilat cutiile negre ale aeronavei Carpatair implicată în incindentul aviatic de pe Aeroportul din Craiova, petrecut pe 13 februarie a.c. Operaţiunea s-a efectuat la Timişoara, în prezenţa comisiei de anchetă, din care fac parte reprezentanţi ai Autorităţii Aeronautice Civile Române, un procuror de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara fiind desemnat să participe în locul procurorilor craioveni. Acesta a fost doar primul pas, întrucât, după desigilare, cutiile negre au fost predate reprezentanţilor Autorităţii Aeronautice, pentru decriptare. Procurorii craioveni urmează să primească din partea specialiştilor un raport legat de decriptarea discuţiilor din cabina piloţilor, ce ar putea lămuri condiţiile în care s-a petrecut incidentul, până acum incriminată nici o persoană.

“Într-adevăr, a avut loc, la Timişoara, desigilarea cutiilor negre ale aeronavei implicate în incidentul aviatic de pe Aeroportul din Craiova. La desigilare a fost desemnat, prin comisie rogatorie, să participe un procuror de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara. Cutiile negre s-au predat reprezentanţilor Autorităţii Aeronautice Române pentru ca specialiştii lor să le decripteze, urmând să fie înaintat un raport preliminar Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova imediat după decriptare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, procuror Ionel Grigorie.

Reamintim că o aeronavă a Companiei Carpatair, cu 48 de călători la bord, a ieşit de pe pistă luni, 13 februarie a.c., pe Aeroportul din Craiova, după ce a derapat din cauza zăpezii în timp ce încerca să decoleze, două femei fiind transportate la spital, fără să aibă, însă leziuni grave. Avionul, cu destinaţia Timişoara, care trebuia să decoleze la ora 10.15 a încercat să plece în jurul orei 11.00, însă nu a reuşit, sfârşind în zăpada de pe marginea pistei, cu două elice rupte. După efectuarea cercetărilor la faţa locului, în după-amiaza zilei de 14 februarie, anchetatorii au dat “undă verde” pentru eliberarea pistei, aeronava fiind tractată până în curtea Fabricii de Avioane Craiova. Avionul avariat este în continuare în curtea Fabricii de Avioane Craiova, reprezentanţii unităţii continuând negocierile cu cei ai Companiei Carpatair, în vederea încheierii contractului de reparaţii. “Încă nu s-a semnat contractul pentru reparaţiile avionului Companiei Carpatair deteriorat în urma incidentului de pe aeroportul Craiova. Se poartă discuţii, negocieri şi aşteptăm să se concretizeze. Aeronava este în continuare la noi, la fabrică”, a precizat Victor Peţa, preşedintele Sindicatului Liber Avioane Craiova.