Chef la poarta prim-procurorului Marin Rogoveanu, lângă fântâna în care a murit un om

3
2350

Imaginile au circulat şi circulă pe www.youtube.com. Pentru cei care recunosc unele personaje, ele constituie un prilej de comentariu condimentat. Mai ales că petrecerea, derulată pe un tronson al drumului judeţean care traversează comuna Braloştiţa, este prilejuită de ceea ce prin părţile locului, şi nu numai, se cheamă „pomana porcului”. Muzica şi vinul agrementează buna dispoziţie a oamenilor care încing pe melodii săltăreţe sârbe din zonă. Nu e deloc în neregulă ca oamenii locului, sub semnul decenţei, să se cinstească şi să joace, dacă le arde de aşa ceva. La Braloştiţa, unde primar este pedelistul Amza Dumitru, lumea este probabil mai veselă ca în alte părţi. Discuţia devine gravă când printre amfitrioni îl identificăm pe Marin Rogoveanu, prim-procurorul oraşului Filiaşi, primarul Amza Dumitru, lucrători de poliţie, foşti şi actuali, iar toată petrecerea se desfăşoară în vecinătatea unei fântâni în care, aşa cum se poate citi pe un panou, a murit un om în împrejurări deloc lipsite de echivoc. În urma lui a rămas o familie cu trei copii, care trăieşte, la Stângăceaua, de acum uitată, asfixiată de greutăţile vieţii. Povestea relatată de soţia acestuia, dar şi de alţi oameni ai locului, este pe alocuri descumpănitoare şi ar putea constitui materialul epic pentru scenariul unui film de actualitate. “Puterea şi Adevărul” (1972) în scenariul lui Titus Popovici a fost considerat cel mai puternic şi mai convingător film de propagandă ceauşistă. Un alt film cu acelaşi titlu, inspirat, aşa cum spuneam, ar fi de-a dreptul sfâşietor. Nu incriminăm pe nimeni, nu formulăm concluzii. Am reconstituit doar ceea ce s-a uitat, fiindcă nu este aşa, totul moare în uitare.

 

Varianta oficială a unui deces

 

Marian Salam, de 48 de ani, din localitatea Stângăceau, judeţul Mehedinţi, la data de 14 septembrie 2007 se afla în timpului serviciului, la SC Construcţii Feroviare Craiova, firmă care împreună cu societatea Ancorad Craiova efectuau lucrările de reabilitare a drumului comunal DC 155, beneficiarul acestui proiect fiind Consiliul Local Braloştiţa. Marian Salam, împreună cu colegul său, Valentin Militaru, au fost trimişi să scoată apa din şanţurile de pe marginea drumului proaspăt reabilitat cu ajutorul unei pompe pe benzină. Conform relatărilor din presă din acel moment, după efectuarea sarcinii trasate de maistrul său, Marian Salam şi colegul său s-au apucat să tragă apa dintr-o fântână care ar fi trebuit sfinţită. Cei de la ITM au hotărât că Marian Salam şi colegul său, Valentin Militaru, şi-au părăsit locul de muncă, pentru a face un ciubuc. «”Din primele cercetări reiese că bărbatul şi-a părăsit locul de muncă şi că nu este accident de muncă. Ancheta va continua”, a declarat inspector Mihail Mohora din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Conform martorilor audiaţi de comisarul Emilian Beşcucă, şeful echipei de cercetare din cadrul Poliţiei Filiaşi, Salam a coborât în fântână deoarece pompa nu mai funcţiona. „Ion Danciu, un coleg de-al lui, care l-a scos din fântână, l-a găsit sub apă. Salam prezenta o leziune în zona capului. Este posibil să fi căzut în fântână asfixiat cu gaze de la pompa de benzină, însă cauza morţii se va stabili cu exactitate în urma necropsiei”, a explicat comisarul Beşcucă. O maşină a serviciului de Ambulanţă din Filiaşi a fost chemată prin apelul de urgenţă 112, însă a trebuit să ocolească cel puţin 20 de kilometri pe ruta Gura Motrului – Bâlta – Valea Fântânilor deoarece drumul obişnuit către Braloştiţa, prin localitatea Răcarii de Jos, la şase kilometri distanţă de Filiaşi, era blocat între orele 10.0014.00 de lucrările efectuate la calea ferată care îl traversează. „Salvarea a ajuns cel puţin o oră mai târziu. Eu am stat lângă el, i-a bătut pulsul o oră şi jumătate. A murit până să ajungă salvarea”, a declarat Angela Rogoveanu, localnică din Valea Fântânilor. „Se vedea clar că are puls şi că trăieşte”, a declarat şi Marin Amza. Ancheta privind moartea lui Nicolae Salam este în desfăşurare pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs», aşa era prezentată, într-un cotidian local, în septembrie 2007, moartea lui  Marian Salam, din localitatea Stângăceaua, judeţul Mehedinţi, tată a trei copii.

Ileana Salam

Familia decedatului are o altă poveste a întâmplărilor

 

Povestea soţiei lui Marian Salam este una diferită. Amza Dumitru, pe atunci viceprimar, în prezent primar al comunei Braloştiţa, a intervenit pe lângă maistrul de la SC Construcţii Feroviare Craiova pentru a-i da cei doi muncitori să îl ajute să desfunde o fântână. Acesta şi-a dat acceptul şi cel care i-a dus cu maşina la faţa locului a fost chiar Amza Dumitru. Fântâna pe care cei doi muncitori, Marian Salam şi Valentin Militaru, au încercat să o desfunde era a prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Filiaşi, Marin Rogoveanu. De altfel, localnica din Valea Fântânilor, care a stat lângă Marian Salam până în momentul în care a murit, şi care a dat declaraţii presei este chiar soţia prim-procurorului Marin Rogoveanu, Angela Rogoveanu.

„Acasă era totul pustiu, pentru că nu mai eram decât eu cu cei trei copii”

La cinci ani, povestea auzită din gura soţiei decedatului, Ileana Salam, femeia care a rămas în urma lui Marian Salam să crească trei copii, este cutremurătoare: „Eram cu fata la lucernă, pe câmp. M-au sunat colegii lui de muncă şi mi-au zis că Marian a avut un accident. Mă gândeam la un accident de muncă. Măcar fără picioare să fi rămas, dar nu mă aşteptam la aşa ceva pentru nimic în lume. Când am ajuns aproape de casă a ajuns şi maşina de la întreprindere. I-am întrebat pe colegi  unde e Marian. Mi-au zis că  este la spital. Nu mi-au spus nimic pe moment. M-am îmbrăcat şi am mers cu ei la spital, la Filiasi. Când am ajuns, m-au dus direct la morgă. Abia atunci mi-au spus colegii lui că e mort. De atunci nu am mai ştiut de mine. Mi-am revenit foarte târziu. Acasă era totul pustiu, pentru că nu mai eram decât eu cu cei trei copii”.

„Mi-au zis că a venit procurorul şi s-a rugat de maistru să îi cureţe fântâna”

 

Ileana Salam afirmă că imediat după decesul soţului, Marian Salam, colegii acestuia au spus că prim-procurorul Marin Rogoveanu vorbise cu maistrul de la SC Construcţii Feroviare Craiova să îi dea doi oameni care să îi cureţe fântâna: „I-am întrebat ce s-a întâmplat şi mi-au zis că a venit cineva după Marian şi l-a luat  să cureţe o fântână. Ce fântână? El nu era autorizat să cureţe fântână! Asta s-a întâmplat la 11:30, cel mult 12:00, când era în timpul serviciului. Cei de la forţele de muncă au zis că a părăsit locul de  muncă. Cum să  părăseşti locul de muncă? Viceprimarul de atunci, actualul primar din Braloştiţa (Amza Dumitru – n.r.), l-a luat de unde lucra cu pompă cu tot şi l-a dus la fântâna aia să o cureţe. El nu putea să ia singur, de capul lui, pompa care era a unităţii. Maistrul ştia unde pleacă. Ştia ce se întâmplă. I-am întrebat pe colegii lui ce căuta el acolo şi mi-au zis că a venit procurorul (prim-procurorul Marin Rogoveanu – n.r.) şi s-a rugat de maistru să îi cureţe fântâna, că urma să o sloboade”.

„Soţia procurorului i-a făcut respiraţie artificială, i-a ţinut lumânarea”

Cu lacrimi în ochi, femeia spune, şi după cinci ani, că dacă cei care l-au luat pe Marian Salam să le desfunde fântâna l-ar fi dus la spital, şi nu ar fi aşteptat după salvare, acesta poate ar mai trăi şi azi. „La un moment dat s-a întâmplat ceva cu pompa şi el s-a băgat în fântână să vadă ce are, pentru că o luase în primire şi trebuia să o ducă la unitate în stare bună. În fântână se acumulaseră gaze şi el a ameţit şi a dat cu capul de un tub, care era ieşit în afară. Unul dintre colegi s-a băgat după el. L-au scos în viaţă. Dacă nemernicul acela de viceprimar (Amza Dumitru – n.r.) se ducea şi îl ducea, aşa cum l-a luat de la întreprindere cu pompa, dacă îl ducea şi la spital… Dar mă gândesc: cum să îl mai ducă, pentru că era ud, era murdar, de apa şi mizeria din fântână? Cum să îl mai ducă viceprimarul la spital în halul ăla? Dacă totuşi se ducea, avea şanse, pentru că a murit după. Soţia procurorului (prim-procurorului Marin Rogoveanu, Angela Rogoveanu – n.r.) i-a făcut respiraţie artificială, i-a ţinut lumânarea. Dacă îl luau şi îl duceau la spital, poate avea zile. Salvarea a venit, dar a ocolit pe Gura Motrului. Când a ajuns, medicul de pe salvare a constatat decesul. A ajuns foarte târziu”, a declarat Ileana Salam.

„De multe ori îmi venea să iau copiii şi să mă duc la procurorul Rogoveanu”

 

Întrebată dacă după deces prim-procurorul Marin Rogoveanu a luat legătura vreodată cu ea, să o ajute în vreun sens, răspunsul Ilenei Salam a fost sec „nu”. „Nu. Nici măcar un leu. La trei săptămâni am trimis vorbă prin colegii lui de muncă dacă îmi dă voie să pun  cruce pe fântână, pentru că el pusese o placă de marmură. A zis că mă lasă. Am pus şi eu crucea chiar lângă placa lui. Cât am stat eu la fântână, cu copiii, nu venit nimeni, măcar din curiozitate. Nu m-au căutat nici după o jumătate de an, nici după un an sau cinci, să vadă ce familie au nenorocit. Vă spun sincer că de multe ori îmi venea să iau copiii şi să mă duc la procurorul Rogoveanu, la serviciu, să îi arăt ce s-a ales de pe urma fântânii lui. De ce nu s-a dus să ia o firmă autorizată să cureţe fântâna?”, se întreabă şi cum cu lacrimi în ochi Ileana Salam.

„Directorul a zis că numai el ştie câte sticle de whisky şi cât a dat să termine cu acest caz”

Pentru că lipsurile sunt multe, la un moment dat Ileana Salam a încercat să îl angajeze pe fiul cel mare la SC Construcţii Feroviare Craiova, firma la care lucrase soţul ei. Nu a reuşit, iar foştii colegii ai lui Marian Salam i-au spus acesteia că directorul ar fi afirmat că numai el ştie câte a trebuit să dea ca să rezolve cazul, ca să îl scoată vinovat pe decedat. „Ne este greu în continuare. Nu am decât pensia copilului cel mic, de 3 milioane, din care trebuie să îl ţin la şcoală, pentru că este un elev destul de bun, să-i cumpăr cărţi, haine şi să-i plătesc şi naveta. Eu, la rândul meu, sunt bolnavă. Am încercat să îl angajez pe fiul meu cel mare la firma la care lucrase soţul meu. Nu l-au angajat. Colegii soţului meu au zis că ar fi afirmat directorul de acolo că nu mi-a angajat copilul pentru că numai el ştie câte sticle de whisky şi cât a dat să termine cu acest caz”.

„Uite, mă, nenorocitule ce aţi putut face, aţi nenorocit o familie!”

 

Nici viceprimarul, actualul primar al comunei Braloştiţa, Amza Dumitru, nu a căutat-o niciodată pe Ileana Salam. «Nici măcar nu îl cunosc. Niciodată nu a luat legătura cu mine. La procuror chiar vroiam să mă duc cu cel mic. L-am avut internat în toamnă în spital. Voiam să îi zic: „Uite, mă, nenorocitule ce aţi putut face, aţi nenorocit o familie! Nici nu ştiu cum poate omul ăsta să doarmă. Şi mai face şi chefuri acolo, la fântână, şi câte şi mai câte. Cum poate să facă aşa ceva, când ştie că acolo, în fântâna aia a murit un om, s-a  terminat o familie? Soţul putrezeşte, dar nu s-au gândit la cei rămaşi în urma lui? Nu m-am dus la nimeni să cer un leu, m-am descurcat cum am putut. Nimeni nu mă ajută».

„Mulţi oameni, de la Filiaşi, Fratoştiţa, Braloştiţa, au zis că omul ăsta nu are suflet”

După ce a pus crucea la trei săptămâni după deces,  la fântâna de la poarta prim-procurorului Marin Rogoveanu, Ileana Salam nu a mai trecut prin satul Valea Fântânilor: «De multe ori, când mă duceam la părinţi, în Argetoaia, o luam pe Răcari, în ideea de a mă opri puţin la fântână. Dar nu mai am putere să trec pe acolo. Pentru mine a fost sfârşitul lumii. Dar am zis: Doamne, trebuie să lupt mai departe pentru copii! Mulţi oameni, de la Filiaşi, Fratoştiţa, Braloştiţa, au zis că omul ăsta (prim-procurorul Marin Rogoveanu – n.r.) nu are suflet. Că e foarte rău. Este numai pentru el. Bun, eşti pentru tine, dar de ce nu te-ai gândit ce faci? Cu trei milioane jumătate ar putea el să îşi întreţină familia? E foarte greu».

Amza Dumitru şi Marin Rogoveanu ar fi trebuit să nu uite detaliile acestei întâmplări

 

Presupunând că Marian Salam şi Valentin Militaru, care, de altfel, confirmă varianta Ilenei Salam, ar fi plecat din timpul serviciului, greu de crezut şi aceasta, să cureţe fântâna, primarul Amza Dumitru şi prim-procurorul Marin Rogoveanu ar fi trebuit să nu uite detaliile acestei întâmplări. Pentru că este greu de crezut că cei doi s-au dus la fântâna de la poarta lui Marin Rogoveanu să o desfunde fără a fi chemaţi de cineva. Sunt mulţi martori care spun că cei doi au fost luaţi de unde lucrau de către Amza Dumitru, naşul prim-procurorului Marin Rogoveanu. Oamenii nu vor să dea declaraţii oficiale pentru că le este teamă de repercusiuni.

 

3 COMENTARII

  1. FRATI ROMANI NE AFLAM IN CEL MAI MARE COLAPS DE DUPA LOVITURA DE STAT DIN 1989.IN CALITATE DE APARATOR VA TRANSMIT TUTUROR CARE MA POT ACCESA CA IN ROMANIA TREBUIE SA INLOCUIE IN PRIMUL RAND CADRELE DIN JUSTITIE.NU SANT AFILIAT LA UN PARTID SAU ALTUL DAR ESTE NECESAR SA FACEM IN TARA ROMANEASCA DREPTATE SI SA SPUNEM ADEVARUL INDIFERENT DACA ESTE DUREROS SAU NU.CU RESPECT AVOCAT PENSIONAR ION LUPULESU.

Comments are closed.