La nivelul Administrației Bazinale de Apă Jiu starea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor este monitorizată permanentde către angajați, exploatarea acestora fiind la parametri optimi.
” Au fost verificate, de la începutul acestui an, toate contrucțiile hidrotehnice, specialiștii subunității A.B.A Jiu la nivelul județului Dolj, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj urmărind starea tehnică și funcțională atât a barajelor, cât și a digurilor”, se precizează într-un comunicat de presă al ABA Jiu.
Astfel, acțiunile de verificare a tuturor construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor au fost efectuate la:
- barajele: Ișalnița, Fântânele, Cornu, Caraula, Răchita și polderul Bistreț cu rol de atenuare a viiturilor;
- digurile longitudinale, de compartimentare și de remuu;
- acumulările permanente a căror avariere pot pune în pericol localitîți, precum și acumularea nepermanentă, Prodila, cu același rol de atenuare a viiturilor.
Totodată, s-au verificat lucrările de regularizare a cursurilor de apăîn scopul evidențierii punctelor critice cu propunerea de lucrări pentru anul 2022 în vederea remedierii acestora.
Construcțiile hidrotehnice sunt lucrări executate pe cursuri de apă, în vederea exploatării și folosirii uzufructului acestora, precum și pentru combaterea acțiunilor distructive produse de apă.
“Pentru o cât mai bună funcționare a digurilor s-a efectuat și campania annuală de combatere a dăunătorilor. În acest sens, S.G.A Dolj a desfășurat acțiunea de “Deratizare pentru combaterea dăunatorilor în scopul asigurării funcționării digurilor și lucrărilor hidrotehnice de pe fluviul Dunărea în condiții de siguranță“, sectorul Dăbuleni-Zăval. Au fost deratizare 63 de hectare”, se mai spune în comunicatul respectiv.