Preşedintele Emmanuel Macron: ”Franţa şi Uniunea Europeană au intrat într-o economie de război”

0
496

Franţa şi Uniunea Europeană au intrat într-o ”economie de război în care va trebui să ne organizăm într-un mod durabil”, a precizat preşedintele Emmanuel Macron, prezent la salonul internaţional de Apărare şi de securitate terestră – Eurosatory- deschis în apropiere de Paris. Între timp, jurnaliştii de la Le Monde scriu că există în acest moment discuţii pentru crearea unui text legislativ prin care va putea fi rechiziţionat material militar ori competenţele unor societăţi civile pentru a activa în domeniul apărării.

Pentru şeful statului, ”este o economie în care va trebui să ne mişcăm mult mai repede, să reconstituim indispensabilul pentru forţele noastre armate şi, o economie, în care nu mai putem trăi în ritmul de acum un an. Totul s-a schimbat”, a precizat Emmanuel Macron.

Iar în acest context, liderul de la Elysée a cerut ministrului Armatelor şi şefului de star-major o reevaluare a legii de planificare militară pentru se ţine cont de războiul din Ucraina.

Emmanuel Macron pledează şi pentru ”o strategie europeană industrială şi de inovaţie” în cadrul industriei de apărare europeană.

Publicaţia Le Monde scrie că în Franţa, Ministerul Apărării ia în calcul rechiziţionarea stocului de armament ce provine din sectorul civil.

Direcţia generală a Armamentului pledează pentru un text legislativ care ar permite rechiziţionarea, în anumite circumstanţe, de material ori a tehnologiei de care dispun anumite societăţi civile, pentru a fi utilizată în scop militar. În prezent, legea franceză oferă această posibilitate dar, doar în cazul în care Franţa se află în război.

Proiectul este coordonat de Direcţia generală a Armamentului şi de industriaşi din sectorul apărării, în colaborare cu diverse ministere.

Textul proiectului are ca model o lege americană.

Din 1950, autorităţile din Statele Unite dispun de o lege – Defense Priorities and Allocations System Program (DPAS) – care le dă dreptul să rechiziţioneze anumite sectoare în numele securităţii naţionale.

La ora actuală, în Franţa, societăţile din industria apărării lucrează atât pentru sectorul civil cât şi pentru cel militar. Este cazul sociatăţilor Thales, Dassault Aviation, Aubert & Duval şi a 4.000 de IMM-uri.

Odată aprobat noul dispozitiv, statul ar putea să le ceară, cel puţin temporar, să utilizeze capacităţile de producţie civile, în scopuri militare.

În cazul celor care produc strict armament, miza va fi de a anticipa polivalenţa unor angajaţi pentru a putea fi realizate capacităţi suplimentare. Apoi, statul ar putea să ceară unui IMM care nu lucreză în sectorul apărării, dar care realizează mecanică de precizie, să se pună la dispoziţia industriei de armament, pentru a putea fi realizată producţia necesară.

De partea industriaşilor, cu toţii sunt de acord că este nevoie de un stoc important. Dar, furnizorii de materie primă propun, deja, preţuri de 3 ori mai mari.

Textul de lege ar permite şi un acces mai larg la materii prime – titan, oţel, metale rare şi anumite componente electronice.

Soluţia spre care se îndreaptă Franţa, potrivit Direcţiei generale a Armamentului, este crearea, în avans, a unor bucăţi din armamentul necesar, urmând ca ulterior, să fie realizat şi restul echipamentului, aşa încât să fie redus timpul de executare şi nici să nu existe probleme de stocare.

Iar aici Le Monde dă exemplul lansatoarelor Caesar de obuze de 155 mm, cu o rază de acţiune de 40 km.

Oficial, Franţa a trimis 6 exemplare Ucrainei iar alte 6 ar fi în curs de livrare.

Produs de Nexter, Caesar poate fi instalat pe un camion şi este capabil să tragă 6 lovituri pe minut, la o distanţă de 40 de km.

Franţa dispune, pentru uzul propriu, de 76 de exemplare.

Nexter a vândut, până acum, aproximativ 300 de exemplare la 7 ţări: Arabia Saudită, Danemarca, Indonezia, Thailanda, Cehia, Maroc şi Belgia.

Iar Lituania ia în calcul, de asemenea, achiziţionarea de tunuri Caesar. Miniştrii Apărării din Lituania şi Franţa au discutat despre acest lucru în cadrul salonului de Apărare Eurosatory, deschis, luni, în apropiere de Paris, la Villepinte, în Seine-Saint-Denis. Evenimentul se derulează timp de 4 zile.

Nu a fost precizat numărul de tunuri ce urmează să fie cumpărate de Lituania.

Sunt prezentate la salon camioane militare şi blindate, sisteme de apărare anti-aeriană – în total sunt prezenţi 1.700 de expozanţi din 62 de state, în mare parte europeni.