Parcurs European in educatie la Scoala Gimnaziala Nr. 1 Marsani

0
3974

Incepand cu luna septembrie 2019 pe o durata de trei ani, Scoala Gimnaziala Nr. 1 Marsani implementeaza cu sprijinul financiar al Uniunii Europene trei proiecte de schimb interscolar Erasmus+ KA 229:

– Happy Schools for Happy Students

– Maths is Life

– Sharing European Treasure

Happy Schools for Happy Students este un proiect cu tematica interculturala si adresat elevilor din categoriile defavorizate (risc de abandon scolar, absenteism ridicat, situatie financiara precara si elevi cu parinti plecati in strainatate). Activitatile acestui proiect sunt centrate pe stimularea interesului elevilor pentru scoala prin implementarea de ateliere de lucru pentru invatarea mestesugurilor traditionale, ateliere de teatru si ateliere de muzica si dans.

Maths is Life este un proiect centrat pe educatie interculturala, avand ca tematica matematica in viata de zi cu zi si abordarea interdisciplinara astfel incat elevii sa fie stimulati sa obtina rezultate mai bune in domeniul mai multor arii curriculare: matematica stiinte, limba si comunicare, arte. Printre activitatile proiectului: jocuri matematice, rebusuri si puzzle, folosirea de aplicatii online si elaborarea de prezentari, quizzuri si jocuri .

Sharing European Treasure este dedicat impartasirii valorilor culturale ale fiecarei tari participante, adresandu-se elevilor din categoriile defavorizate mentionate mai sus si vizand stimularea interesului elevilor pentru educatia in scoala. Printre activitati si produse elaborate: prezentari ale mestesugurilor traditionale, ateliere de lucru pentru producerea de obiecte traditionale lucrate manual, vizite de documentare, prezentari ale obiectivelor nationale incluse in patrimoniul UNESCO.

Elevii scolii noastre au participat intr-un numar foarte mare la mobilitatile internationale realizate in cadrul celor trei proiecte, indeosebi in anul scolar 2021-2022 odata cu reluarea activitatii fizice in scolile partenere din Italia, Spania, Turcia, Polonia, Bulgaria, Portugalia.

Aceste schimburi de elevi au drept scop stimularea elevilor in a-si imbunatati capacitatea de comunicare intr-o limba straina, de a impartasi valori culturale si a-si imbogati viziunea asupra varietatii culturale si lingvistice a Europei prin intermediul activitatilor tematice specifice fiecarui proiect.

Coordonatorul international al proiectelor, dl prof. Savu Ion Doru mentioneaza ca implementarea acestor proiecte este posibila si datorita implicarii cadrelor didactice dar si sprijinului oferit de conducerea scolii reprezentata de dl. director Tulba George.

In plus, ca rezultat al unei bogate activitati in domeniul proiectelor europene in ultimii 17 ani derulate la Scoala Gimnaziala Nr. 1 Marsani, incepand cu anul 2022, scoala a obtinut acreditarea Erasmus KA 1, acreditare prin care un numar de 35 de elevi si 25 de cadre didactice vor beneficia de mobilitati internationale cu scopul imbunatatirii calitatii educatiei oferite de scoala si al incurajarii elevilor din categoriile defavorizate sa urmeze cursurile scolii si  sa-si imbunatateasca rezultatele scolare.