Mischii : De la inteligenţa artificială la puterea verde

0
10921

Nimic nu e mai frumos ca primăvara la Mischii…Să începem să trăim măcar imaginar. Acolo se simte cu mai multă putere prospeţimea aerului, acolo copacii îşi scutură haina de zapadă şi îşi cresc pe fiecare creangă mugurii speranţei.  Explozia de frunze şi flori creionează tabloul perfect. Dar oamenii aici nu stau. Ei vor să trăiască într-un mediu curat, dar cu utilităţile la poartă. Am ajuns la Mischii într-o zi de luni şi era forfotă mare în Primărie. Edilul localităţii, Gheorghe Popa, cu câteva mandate de primar în CV, nu stă degeaba, caută şi găseşte soluţii la toate probleme oamenilor şi nu sunt puţine. El ştie că o comună se dezvoltă doar dacă comuna prinde viaţă, dacă aici trăiesc şi muncesc oameni. Iar ca să trăiască omul, în secolul XXI-lea trebuie să-i faci condiţii, să-i aduci confortul de la oraş şi să-i laşi verdeaţa de la ţară. Comuna Mischii are în jur de 1.700 de locuitori, cu domiciliu declarat, dar în fapt, aici locuiesc vreo 2500 de suflete. Comuna are şase sate, conectate între ele prin drumuri comunale. Există reţea de gaze şi de apă, iar la canalizare se lucrează chiar acum. Iar aici va fiinţa peste puţin timp cel mai mare Data Center din Europa şi al patrulea din lumea. Proiectul aparţine unei companii înfiinţate în 2019, ClusterPower, iar acest centru va găzdui peste 5000 de servere. Pentru fiecare ceţăţean al comunei, primarul are o vorbă bună. Încearcă să-i rezolve pe toţi, unii îi bat în uşă, alţii îl sună la telefon, unul doreşte să afle ce se întâmplă cu subvenţia de la APIA; alţii sunt interesaţi de împădurire, altul de podeţul din faţa casei şi tot aşa. Gheorghe Popa e un primar bătăios şi implicat.

 Lucrările pentru canalizare, în plină desfăşurare

       Megaproiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, finanțat din fonduri europene, va continua și în 2022. Cele 445 de milioane de euro, cât este valoarea proiectului, au fost împărțite aproape în întregime. 22 de localităţi vor beneficia de apă curentă şi canalizare. Anul trecut, reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia au semnat un nou contract care prevede investiții pentru apă și canalizare în  zona metropolitană. Mischii, alături de Gherceşti şi cartierul Magnolia au fost prinse în acest proiect. La Mischii proiectul prevede extinderea retelei de canalizare pe o lungime de 14.744 m, incluzând 1.043 racorduri și 369 cămine de vizitare, dar şi realizarea a 6 staţii de pompare a apei uzate şi conducte de refulare aferente (în lungime de 1.478 m). “Suntem prinşi în Masterplanul de apă şi apă uzată. La acest proiect se lucrează de mult timp. Acum, în comună se montează ţevile pentru partea de canalizare. Avem ca termen de finalizare iulie 2022, ca şi construcţie, dar ca dare în folosinţă cred că se va mai întârzia. Avem apă curentă peste tot, dar suntem prinşi şi în proiectul cu apă de la Izvarna, care este în faza de execuţie proiect, urmând ca în următoarele luni să se înceapă lucrarea. Cu excepţia a două sate, care sunt izolate, Călineşti, Gogoşeşti, şi care sunt şi la o distanţă de 5 km, iar populaţia este îmbătrânită, mai sunt doar vreo 60,70 de persoane, în rest, toată comuna este racordată la gaze. Nu există nicio gospodărie fără gaze. Toate străzile în Mischii sunt asfaltate, am rezolvat problema inundaţiilor, în sensul că am regularizat Tesluiul, am refăcut 10 din 11 podeţe şi vom continua cu asfaltare după ce terminăm canalizarea”, a explicat primarul localităţii Mischii. 

Cel mai ambiţios proiect de IT din România

Tehnologiile bazate pe Inteligența Artificială – IA ajută România să accelereze dezvoltarea. Pentru România și cetățenii ei, Inteligența Artificială poate fi pârghia care aduce beneficii semnificative în primul rând pentru afaceri, educație, sănătate dar și pentru o creștere economică substanțială în multe alte domenii de activitate și, pot conduce la creșterea semnificativă a calității vieții și securității cetățenilor. Țara noastră are mare nevoie de toate mințile strălucite românești de pretutindeni pentru a dezlănțui forța benefică a tehnologiilor avansate. Cluster Power, care se va deschide la Mischii, este un centru de excelenţă pentru calcul de înaltă performanţă şi Inteligenţă Artificială. Parcul tehnologic se întinde pe o suprafaţă de 25.000 mp. Infrastructura de utilităţi necesare funcţionării echipamentelor IT este aproape finalizată. Centrul de date va deveni cel mai puternic punct de comunicaţii regional, va avea legătură prin fibră optică directă cu Frankfurt şi Amsterdam şi va fi conectat la 750 de centre de date din lume. ClusterPower a fost înființată în 2019 de trei antreprenori români: Cosmin Georgescu, Vladimir Ester și Carmen Ursa Georgescu. . Prin acest proiect se va putea oferi clienților și partenerilor Cluster Power o infrastructură cu o aplicabilitate largă care va putea contribui la accelerarea digitalizării economiei și creșterea competitivității în cercetare, învățământ și industrie. Alături de companie sunt cei mai prestigioși și experimentați ingineri și furnizori de echipamente din lume, echipele implicate în proiect provenind din România, SUA, Germania, UK, Austria, Cehia și centrele globale de suport aferente.

Transportul în comun, o urgenţă

           Primarul Gheorghe Popa încearcă să găsească o soluţie viabilă pentru transportul în comun şi asta pentru că localitatea Mischii nu va fi primită ca membru al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Asociaţia Metropolitană de Transport Public Craiova”. La şedinţa ordinară a CLM Craiova de luna trecută a fost aprobat proiectul prin care se completa lista iniţială şi cu localitățile Şimnicu de Sus şi Gherceşti. Primarul Gheorghe Popa nu poate să înţeleagă cum cele două localităţi vor beneficia de transport şi comuna Mischii care se află între cele două localităţii, pe DJ 641, este exclusă. “În urmă cu nişte ani, pe mandatul primarului Antonie Solomon, s-a înfiinţat Asociaţia Zona Metropolitană. Mischii a fost membru fondator alături de altre patru localităţi. Dacă nu se făcea această Asociaţie, se pierdeau nişte fonduri europene, bani care se regăsesc în proiectele Craiova, cum ar fi pasajele. Mischiiul a fost printre membrii fondatori ai Asociaţiei Zona Metropolitană, dar acum nu mai este bun. Cauza excluderii noastre cred că este una politică, noi suntem în altă tabără. Dar ce vreau eu să le spun celor care au exclus comuna din acest proiect este că eu fac politica comunităţii. Am depus o adresă la Asociaţie, iar răspunsul a fost că nu avem graniţă cu municipiul Craiova. Doi consilieri locali, de la PNL, Marian Vasile şi Teodor Sas, au făcut o interpelare în CLM şi au ridicat problema legată de investitorul Cluster Power. Dar, din păcate, răspunsul îl ştiţi….dacă solicită investitorul se va pune o cursă specială. Dar nu mi se pare corect. Ar fi fost normal să fim invitaţi în cadrul Zonei Metropolitane şi să discutăm despre acest proiect. Nu este corect să se vorbească doar de comunele cu graniţă comună, ci de toate comunele din jurul Craiovei. ”, a explicat primarul Gheorghe Popa. Edilul nu se lasă şi caută o soluţie proprie. Ar vrea ca localitatea Mischii să aibă propriul său mijloc de transport şi crede că varianta unui autobuz electric achiziţionat pe fonduri europene este cea mai bună soluţie.

 Şcoli şi grădiniţe, renovate şi modernizate

 Gheorghe Popa spune că vrea să lase ceva în urma sa. Acesta e motivul pentru care are o mare grijă pentru unităţile de învăţământ. Toate şcolile din comună sunt renovate, modernizate şi dotate cu tot ceea ce este nevoie. În perioada pandemiei, primarul s-a preocupat şi de sistemul online şi a dotat şcolile şi elevii cu tablete şi calculatoare astfel încât să nu se piardă nici dintr-un an de studiu. Primarul ţine foarte mult să vizităm o grădiniţă, care arată ca în cărţile de poveşti. 14 preşcolari vin aici zi de zi şi îşi petrec timpul într-un ambient plăcut. Totul este colorat, clădirea este complet renovată, încălzită şi utilată. “Nu am stat degeaba, am renovat toate şcolile şi grădiniţele. M-am ocupat de dotarea lor pentru că aş vrea să avem cât mai mulţi copilaşi. Copiii sunt viitorul acestei ţări. Poate vă întrebaţi de ce v-am adus la această grădiniţă. Aici am învăţat eu. Sunt legat sentimental de această clădire. Era căzută, paraginită, dar am renovat-o. Puteau să meargă la grădiniţă şi la şcoala centrală, dar m-am gândit că sunt prea mici, sensibili şi aici sunt mai bine protejaţi.Şi părinţii copiilor sunt mult mai liniştiţi.”, a mai spus primarul Popa.

 Pădurea înseamnă viaţă

           La Mischii s-a reuşit împădurirea a peste 100 de hectare de teren, iar în viitor se urmăreşte ca alte 65 de hectare să fie împădurite. Primarul comunei Mischii se declară un împătimit al timpului petrecut în natură, îi place pădurea, aerul curat şi tot ceea ce este verde. Pentru că verde înseamnă viaţă. “Îmi place să avem utilităţi, dar să avem şi multă verdeaţă. Îmi place pădurea, aerul curat. Am văzut ce se întâmplă acolo unde nu există pădure, ce dezastre se produc, şi atunci am hotărât să accesăm fonduri guvernamentale pentru împădurire şi am făcut un proiect prin care am obţinut o finanţare pentru împădurirea a 110 hectare de teren. Din păcate, firma care s-a ocupat de împădurire atunci a avut o experienţă redusă şi am întâmpinat probleme. Am avut şi ghinionul să fie un an secetos şi nu s-au prins toţi copacii, astfel că din 110 hectare am reuşit să facem o pădure cam pe jumătate din această suprafaţă. Dar, în partenriat cu nişte ONG-uri am găsit soluţia pentru refacerea acestei păduri, astfel că anul trecut am refăcut circa 35 de hectare, urmând ca acţiunea să continue şi în această primăvară şi să reuşim să închidem toată suprafaţa iniţială şi să mai înlocuim puieţii care nu s-au prins. Dar nu ne oprim aici, am făcut o nouă documentaţie, pentru că sunt fonduri şi vom împăduri o altă suprafaţă, o pădure nouă, de circa 65 de herctare de teren.Sperăm să obţinem finanţare şi să reuşim să împădurim şi această suprafaţă. Este foarte benefic să avem aceste zone de pădure. Urmează să facem un inventar, cu terenuri care sunt degradate şi să le plantăm şi pe acelea cu arbuşti.”, a precizat edilul comunei.

            Tot la Mischii fiinţează un parc fotovaltaic, realizat pe fonduri europene cu scopul de a se asigura energia necesară funcţionării tuturor utilităţilor comunale. Din păcate, legislaţia stufoasă, face ca administraţia să nu poată beneficia în mod direct de acest proiect. “Vindem energia la CEZ şi după aceea o cumpărăm tot de la ei. La noi totul este dificil, greoi, legislaţia ar trebui modificată, ca aceste parcuri să fie în beneficiul direct al cetăţeanului”, a mai spus primarul Gheorghe Popa.

Mâine în ediţia print !!!!