Delegaţia PSD din Parlamentul European a solicitat dezbatere prioritară, cu rezoluţie, în cadrul sesiunii plenare din luna octombrie, în legătură cu creşterea preţurilor la energie, o problemă „majoră” existentă la nivelul Uniunii Europene.
„Eurodeputaţii PSD au pus accent pe necesitatea unui plan european concret, care să se bazeze pe identificarea unor soluţii rapide de atenuare a efectelor unei eventuale sărăcii energetice şi chiar alimentare, generate de actualul val de scumpiri”, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri Agerpres de social-democraţi.
Potrivit europarlamentarilor PSD, importanţa acestei probleme va creşte „şi mai mult” pe măsură ce se apropie sezonul rece.
„În România, situaţia este alarmantă, fiind una dintre principalele preocupări publice, aşa cum este şi în Spania, Italia şi în multe alte ţări ale Uniunii Europene. Actualul context va deveni tot mai greu de suportat pentru familiile cu venituri foarte mici, dar şi pentru IMM-uri. Acesta este motivul pentru care solicităm o dezbatere cu rezoluţie, pentru 1 octombrie, cu titlul – ‘Soluţii europene privind creşterea preţurilor la energie: o cale de urmat în lupta cu sărăcia energetică’. Prin acest demers ne aşteptăm ca şi Comisia Europeană să prezinte soluţii suplimentare, rapide şi concrete, pentru a răspunde astfel riscurilor cu care se confruntă România şi multe alte state din UE”, au transmis reprezentanţii PSD.
Ei au reamintit că Pachetul Legislativ „Fit for 55”, care cuprinde măsurile propuse de Comisia Europeană pentru reducerea cu 55% a emisiilor de carbon până în anul 2030, a fost recent în dezbatere în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg şi va necesita, de asemenea, o serie de alte discuţii.
„‘Fit for 55’ este extrem de necesar şi de important, dar trebuie să fie însoţit de măsuri active compensatorii adresate direct cetăţenilor vulnerabili, precum şi IMM-urilor, pentru a nu fi accentuată sărăcirea oamenilor. Este nevoie, poate mai mult ca niciodată, de un efort comun al statelor membre, astfel încât niciun cetăţean european să nu fie lăsat în urmă, iar tranziţia ecologică să se facă în mod sustenabil”, au precizat eurodeputaţii PSD.