Ministerul Educaţiei a publicat ierarhia pe judeţe, pentru admiterea în clasa a IX-a la liceu. Media pentru admitere la liceu este formată din 80% media de la evaluarea naţională şi 20% media din gimnaziu. În Dolj, sunt patru elevi cu media 10. Din cei 3.328 de elevi care au susţinut examenul naţional, 247 au medii peste 9,50. Conform metodologiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a prezentat, pe site-ul propriu, situaţia existentă în judeţ.
Astfel, conform centralizării, avem patru medii maxime, cei patru elevi, care au obţinut această performanţă deosebită, fiind de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, de la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade”şi de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu”. La nivelul judeţului Dolj, sunt 3.328 de elevi care au susţinut evaluarea naţională. Dintre aceştia, 247 de elevi au reuşit să aibă media de admitere peste 9,50. În primele 20 de locuri pe judeţ se află şi elevi de la Şcoala gimnazială „Traian”, Şcoala gimnazială „Gheorghe Ţiţeica”, Şcoala gimnazială „Constantin Gheorghiţă” Podari.
Medii multe sub 5,00 , în mediul rural
Din păcate, sunt medii sub 5.00, în Dolj, mai ales în mediul rural, fiind vorba 643 de copii care se află în această situaţie. Sunt elevi de la şcoli din Desa, Ostroveni, Poiana Mare, Fărcaş. Situaţia este complexă, iar elevii , care au obţinut medii de 2 şi 3 la Evaluarea Naţională, aveau la clasă medii generale dincolo de nota 6. Astfel, elevi cu medii generale peste 8 în gimnaziu au obţinut la evaluarea naţională medii de 2. Conform statisticii, la Şcoala profesională “Constantin Argetoianu” din Argetoaia, elev de 8,17 la gimnaziu , a obţinut media 2.21 la Evaluarea Naţională. La Şcoala Gimnazială Sălcuţa, elev de 8,24 la clasă în perioada gimnaziului a obţinut media 2,40 la Evaluarea Naţională. La Şcoala Gimnazială Calopăr un elev de 8.22 în gimnaziu a obţinut 2.52 la examen. Acest lucru a fost observat şi la şcolile din mediul urbanŞi exemplele pot continua şi la şcoli din mediul urban. Elevii cu medii sub 5 vor fi şi ei admişi la liceu, fiind peste 3.900 de locuri disponibile la liceu, cursuri de “zi”. În perioada 16-22 iulie 2021, candidații și părinții lor pot completa fișele pentru admiterea la liceu 2021, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației. Primul pas în alegerea opțiunilor este identificarea filierei, profilului și, în cele din urmă, a specializării dorite. Elevii vor fi repartizați computerizat pe 24 iulie 2021.