Au început înscrierile copiilor la grădiniţă

0
733

Luni, 31 mai, au început înscrierile copiilor la grădiniță pentru anul școlar 2021-2022, după ce, din 17 mai, au avut loc reînscrierile, potrivit unei adrese transmise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare, precizată de HotNews.ro.

Potrivit acestui document, la înscriere părinții pot transmite grădiniței datele necesare și prin telefon sau e-mail. Toate grădinițele trebuie să afișeze capacitatea și numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare. În cazul grădinițelor particulare, acestea sunt obligate să afișeze dacă sunt acreditate sau autorizate. Începând cu anul școlar 2020-2021, grupa mare de la grădiniță a devenit obligatorie.

Ce prevede adresa ministerului:

  • Programul va fi stabilit de conducerea unității de învățământ È™i va fi afiÈ™at la loc vizibil, în fiecare grădiniță, pentru informarea părinÈ›ilor È™i a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, È™i eventual pe site-ul inspectoratului È™colar.
  • Referitor la înscriere, părinÈ›ii pot comunica unității de învățământ È™i prin fax, poÈ™tă electronică sau telefonic, datele necesare (date privind solicitantul, date privid copilul È™i date privind opÈ›iunile exprimate), pentru a fi introduse în aplicaÈ›ia informatică specifică. ÃŽn acest mod, toÈ›i solicitanÈ›ii vor fi înregistraÈ›i în aplicaÈ›ia specifică din Modul SIIIR – ÃŽnscrierea la grădiniță 2021-2022.
  • Etapa de validare a fiÈ™elor È™i de completare a dosarelor cu documentee necesare se va desfășura la momentul comunicării de către unitatea de învățământ, pe zile È™i pe intervale orare, în ordinea în care cererile au fost introduse în aplicaÈ›ie, cu respectarea tuturor măsurilor de protecÈ›ie. Comunicarea va fi postată atât pe site-ul unității de învățământ, cât È™i la avizier.
  • Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se va face de regulă în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie È™i grupa mică, cu respectarea prevederilor din legislaÈ›ia în vigoare.

În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere a copiilor este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice, după cum urmează:

  • Criteriile generale de departajare sunt următoarele È™i presupun existenÈ›a:

– unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/centru de plasament/ plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți)
– unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
– unui frate/ a unei surori înmatriculat/e în anul școlar următor în unitatea de învățământ respectivă;
– unui document eliberat de medicul specialist/ certificat de orientare școlară și profesională/ certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

  • Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ preÈ™colar sau cu grupe de preÈ™colari, sunt aprobate de consiliul de administraÈ›ie a al acesteia È™i avizate de către consilierul juridic al inspectoratului È™colar până la data de 28 mai 2021.
  • Criteriile specifice sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza celor generale. Pentru criteriile specifice, unitatea va indica documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere. Aceste criterii nu pot fi discriminatorii È™i nu pot include existenÈ›a unei liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere în învățământul preÈ™colar.