Administraţia judeţeană îşi dă testul: Drumul Craiova – Cetate, o adevărată provocare

0
2523

        Consiliul Judeţean Dolj are în desfăşurare 31 de proiecte  de investiţii, din care 22 de proiecte sunt finnaţate din fonduri europene. Anul 2021 este anul proiectelor de infrastructură. Administraţia judeţeană monitorizează cu maximă atenţie toate şantierele deschise, precum şi calitatea lucrărilor. Cele mai multe dintre proiecte au ca termen de finalizare acest an. Drumul 552 Craiova – Cetate va fi o adevărată provocare, ţinând cont de faptul că proiectul prevede şi repararea podului peste Jiu la Bucovăţ. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile declarat la începutul anului că repararea şi modernizarea acestui pod va fi o mare provocare pentru că din 1940 nu a mai fost reparat şi este cea mai dificilă etapă din proiect.

        Anul trecut, la Consiliul Judeţean Dolj, la finele lunii mai, s-a dat startul lucrărilor de modernizare a DJ 552 Craiova – Cetate, un proiect complex care va face din acest drum judeţean un etalon pentru judeţul nostru. Lucrările sunt de anvergură, dar constructorii au precizat că vor face totul pentru a se încadra în termenul prevăzut pentru execuţie. Pentru a avea o viziune de ansamblu asupra dimensiunilor acestui demers, trebuie să se ştie că doar cererea de finanţare a avut 3.600 de pagini, iar contractele şi anexele acestora au numărat peste 4.000 de pagini. “A fost un efort extraordinar şi, chiar dacă au existat momente în care lumea nu mai credea că această investiţie va putea fi realizată, noi nu am abandonat niciodată proiectul, pentru că, aşa cum am mai spus, convingerea noastră este că tot ceea ce am început trebuie să fie finalizat”, a explicat şeful administraţiei judeţene.

O investiţie de aproape 50 milioane de euro

       Proiectul „,Modernizarea DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Vîrtop – Caraula – Cetate, km 4+200 – 71+771” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală de 234.692.016,98 lei (49,6 milioane de euro). Din aceşti bani, 36 de milioane de euro reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă, diferenţa fiind suportată de CJ Dolj dintr-un împrumut contractat anul trecut. Licitaţiile au fost câştigate de asocierea Domarcons SRL – Erpia SA, cu o ofertă de 99.988.882,75 lei, inclusiv TVA, pentru primul tronson de 27,7 km, şi, respectiv, de asocierea Strade Bauunternehmung SRL – Condor Păduraru SRL – Hydrostroy AD, cu o ofertă de 99.382.303,21 lei, pentru cel de-al doilea tronson de 39,8 km.

Lucrări complexe

          Modernizarea drumului Craiova – Cetate presupune lucrări complexe, unele chiar inedite în judeţ, dacă ne referim la pistele pentru biciclişti. Pe toată lungimea DJ 552 vor fi amenajate şapte intersecţii cu drumuri judeţene şi alte şapte cu drumuri comunale, plus 535 de accese la proprietăţi şi şapte parcări. Vor fi modernizate nouă poduri şi 31 de podeţe, alte 11 podeţe urmând să fie construite de la zero. În total, vor fi amenajate 14 staţii de autobuz, 21,3 km de trotuare noi şi 21,2 km de piste pentru biciclişti. “De asemenea, vor mai fi montate 797 de indicatoare rutiere, 12,5 km de parapeţi de protecţie, limitatoare de viteză şi vor fi amenajate zece treceri de pietoni cu alveole, marcaje transversale albe şi sisteme de alimentare fotovoltaică”, a mai spus Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj.

            Drumul de la Gogoşu este de asemenea o investiţie care va fi finalizată anul acesta. Este un proiect făcut prin PNDL, foarte important pentru locuitorii din zonă. “Şi tot prin PNDL 2 vom finaliza drumul Amărăşti-Dăbuleni, care va fi gata spre finalul anului. Drumul de la Bulzeşti este în lucru, dar lucrările sunt mai compleze şi vor mai dura cam un an şi jumătate. Lucrăm în ritm alert la cele două tronsoane de drum Giurgiţa – Moţăţei şi Moţăţei – Mehedinţi, Este un proiect prin SUED, este primul prin acest program. Vorbim de peste 50 de km”, a mai spus preşedintele CJ Dolj.

Şi prin Programul Operaţional Regional

            Proiecte de anvergură se vor face şi prin Programul Operaţional Regional. Consiliul Judeţean Dolj are deja pregătite două proiecte. Este vorba despre proiectul tehnic pentru drumul spre Teslui şi documentaţia pentru drumul Argetoaia – Mehedinţi. “Am lucrat intens în ultima perioadă la stabilirea proiectelor pentru care dorim să obţinem finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ne-am oprit la 11 proiecte pe care le considerăm eligibile, de o importanţă extrem de mare pentru dezvoltarea economică a zonei şi pentru creşterea accesibilităţii cetăţenilor la serviciile esenţiale. Am pus pe această listă obiective din domeniul sănătăţii, educaţiei şi dezvoltării IT, agri-food, turismului rural, eficienţei energetice şi construcţiei de drumuri. La capitolul infrastructura am trecut Reabilitarea a 8 kilometri de drum, zona de centură a municipiului Băileşti”, a mai spus şeful administraţiei doljene.