“Ziua dezrobirii romilor” – celebrată în şcolile din Dolj

0
474

În fiecare an, data de 20 februarie simbolizează, în România, Ziua  dezrobirii romilor. Această zi este marcată oficial prin Legea 28/2011 privind comemorarea dezrobirii romilor din România. Pentru a marca această zi, în şcolile din Dolj s-au desfăşurat dezbateri şi prezentări de materiale legate de importanţa acestei zile.

La 20 februarie 1856, a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia. O populaţie de 250.000 de romi şi-a câştigat statutul de oameni liberi. Proprietarilor de ţigani li se acorda o despăgubire de zece galbeni pentru fiecare ţigan. Pământuri nu le-au fost niciodată atribuite romilor. După votarea celor două legi, din 1855 în Moldova, respectiv 1856, în Ţara Românească, mulţi boieri şi-au eliberat robii fără să pretindă despăgubiri de la stat. Aceste două legi au constituit practic ultima etapă a dezrobirii ţiganilor, important proces de reformă socială desfăşurat pe parcursul a două decenii. După eliberare, un număr mare de romi au părăsit ţara, plecând înspre ţările vecine, iar de acolo în vestul Europei şi în cele din urmă în America.

Dezbateri pe tema situaţiei actuale a romilor în România şi în Europa

În săptămăna 15-19 februarie 2021, au fost desfășurate dezbateri și prezentări legate de această importantă zi pentru minoritatea romă, activități ce au fost organizate de către inspectorul școlar pentru minorități, profesorii de limba rromani din județul Dolj, în unitățile de învătământ unde își desfășoara activitatea, împreună cu reprezentanții Asociației Partida Romilor ”Pro- Europa” – Sucursala Dolj. “Dezbaterile au abordat teme ca: situaţia actuală a romilor şi condiţia lor în România și Europa,   cum și ce învățăm despre robie. De asemenea, în cadrul activităților s-a prezentat elevilor, un film documentar de scurt metraj despre istoria robiei și dezrobirii romilor, iar tinerii liceeni de etnie romă au realizat o scurta prezentare a acestei zile”, a precizat prof. Ana Maria Cristea – Radu, inspector şcolar pentru minorităţi în cadrul ISJ Dolj.