China face investiţii masive în Serbia şi devine un mare poluator în zonă

0
911

        Preşedintele Partidului Neamului Românesc din Serbia, Predrag Balaşevici, a trimis o scrisoare deschisă guvernului de la Bucureşti şi instituţiilor europene, în care prezintă atitudinea agresivă a Belgradului faţă de minoritatea română din Valea Timocului. El atrage atenţia asupra a ceea ce numeşte “catastrofa ecologică” din Bor şi din împrejurimi după sosirea companiei chineze Zijin Mining Group. “Cu această scrisoare depunem un protest vehement câtre instituțiile UE și ale României din cauza comportamentului statului Serbia față de minoritatea română în estul Serbiei. În același timp dorim să informăm cât mai mulți factori relevanți pentru care acest subiect are importanţă.

        Motivul protestului este poluarea enormă cauzată de compania chineză Zi-Jin în orașul Bor în estul Serbiei, care pune în pericol o mare parte din regiunea locuită de minoritatea română, numită și popular vlahi. La sfârșitul acestui protest, anexăm o descriere a catastrofei ecologice care este în curs”, precizează Predrag Balaşevici în documentul remis. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu s-a adresat imediat cum a primit scrisoarea Comisiei Europene, căreia i-a cerut să explice dacă are cunoştiinţă de situaţia din Serbia, în ceea ce priveşte gradul ridicat de poluare şi dacă are în vedere să ia măsuri în acest sens. “Este într-adevăr o problemă majoră poluarea, mai ales când vorbim de Pactul Verde. O să mă adresez Comisiei Europene. Îmi aduc aminte că României î se trimiteau în permanenţă avertizări. Aşa ar trebui să se întâmple şi acum”, a subliniat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Anul trecut, Zijin Mining Group din China a anunţat că va investi peste 800 de milioane de dolari

China intenţionează să investească miliarde de euro în Serbia. Este o ofensivă economică fără precedent. Anul trecut, Zijin Mining Group din China a anunţat că va investi peste 800 de milioane de dolari pentru extinderea capacităţii sale de producţie din Serbia, prin lansarea unui proiect pentru extinderea minelor Veliki Krivelj şi Majdanpek. Totodată va  lansa şi o investiţie în deschiderea minei de cupru şi aur Cerovo 2. Grupul mai intenţionează să lanseze depozitul Borska Reka din mina Jama şi să construiască o nouă fabrică de acid sulfuric în cadrul complexului RTB Bor. Zijin Mining este unul dintre cei mai mari producători chinezi de aur şi s-a instalat dincolo de Dunăre în 2018, în acelaşi timp cu preluarea producătorului de cupru RTB Bor. În 2019, a finalizat preluarea Nevsun Resources, care are operaţiuni şi în Serbia, pentru 1,4 miliarde dolari. Şi a preluat pentru suma de 390 milioane de dolari, de la compania americană Freeport McMoran o mină de cupru şi aur din zona inferioară a Timocului. “Catastrofa ecologică care s-a întâmplă în ultimii ani în Bor şi în împrejurime, după sosirea companiei chineze Zijin este doar un exemplu. Poluarea din alte surse este, de asemenea, ridicată. Aceasta nu este doar o problemă regională, ci devine internaţională, deoarece poluarea care este produsă în Serbia afectează şi vecinii, în primul rând pe România și Bulgaria. Guvernul în Serbia ascunde consecinţele acestei poluări, iar studii cu privire la aceasta nu se fac”, mai explică Balaşevici în scrisorea respectivă.

Serbia nu mai aşteaptă banii europeni…

Serbia pare că nu mai are răbdare să intre în Uniunea Europeană şi apelează la China, ca sursă de finanţare. Preşedintele sârb, Aleksandar Vučić, a anunţat recent că omologul său chinez, Xi Jinping, a confirmat că va vizita Serbia. Recent, Serbia a semnat cu China Road and Bridge Corporation un acord în valoare de 3,2 miliarde de euro, pentru construcţia reţelei de canalizare şi a instalaţiilor de eliminare a deşeurilor şi tratare a apelor uzate în 65 de localităţi sărbești. În ultimii 10 ani, Serbia şi-a majorat de 50 de ori exporturile în China, de la şapte milioane de dolari la 377 de milioane. “Pe de o parte, Serbia priveşte UE ca un bancomat naiv, până când vinde sau dăruieşte resursele Chinei și Rusiei pentru protecția politică împotriva eventualelor presiuni din partea UE din cauza obligațiilor neîndeplinite. Belgradului și elitei post-comuniste aflate la putere evident nu le convine europeizarea Serbiei, ci exploatarea UE și subminarea acesteia cu ajutorul Rusiei și Chinei. Afacerile private pe contul bugetului grupurilor apropiate puteri, adesea fără niciun control, reprezintă un alt impuls pentru cooperarea cu aceste regimuri autoritare. Un stat ordonat este un pericol pentru ei, iar drepturile omului și ale minorităților sunt daunele colaterale ale acestei politicii…”, a mai explicat liderul Partidului Neamului Românesc din Serbia.

În Serbia se fac fake news-uri pe bandă rulantă

Predrag Balaşevici mai spune că mulţi comunişti iugoslavi aplică metode noi de politică etnocidă bazate pe invenţiile NKVD și KGB sovietice. “Metodele staliniste de falsificare a istoriei și realității anulează administrativ pe românii în estul Serbiei de la sud de Dunăre. Astfel de metode se folosesc și astăzi, cu acea că în loc de propagandă oficială de stat, se foloseşte fabricarea de știri false prin intermediul rețelelor sociale de pe internet. În acest fel, Belgrad atribuie legitimitate acestui tip de presiune sub pretextul că aceste rețele, precum și regulile și propaganda de acolo, sunt controlate de guvernele țărilor democrate. Problema pe care o pot provoca știrile false vizate vedem în fiecare zi, dar împotriva românilor în estul Serbiei evident totul este permis. Românii în Serbia de la sud de Dunăre după 1948. dispar din toate documentele administrației de stat și apare în locul lor o nouă minoritate națională până atunci neexistentă – așa numiţi Vlahii care nu sunt români, sau mai scurt doar vlahi. Astfel, cu aproximativ 200.000 de români înainte de cel de-al doilea război mondial, comunitatea românească a căzut la recensământul în 1961. la doar 1.600 de vlahi care nu sunt români. Totuşi, în Voivodina rămân ca români deoarece Serbia a trebuit să respecte acordurile privind integrarea Voivodinei, aşa că nu a putut să ia drepturile minorităților în Voivodina. După căderea comunismului în Europa de Est, nu s-au produs schimbări semnificative în Serbia. Comuniștii sârbi au reușit să mențină controlul asupra noului sistem multipartit, a instituţiilor, organizaţiilor non-guvernamentale și chiar în reprezentările organizațiilor străine. Astfel, tranziția în Serbia nu are sens și, în loc de reforme și democratizarea țării, Serbia se îndreaptă și mai mult către regimuri autoritare, precum Rusia și, mai recent, China”, a mai spus liderul românilor din Serbia.