Johnson Controls şi-a deschis o fabrică şi la Craiova

0
516

Producătorul global de componente auto “Johnson Controls” a inaugurat, ieri, la Craiova, o fabrică de asamblare scaune pentru autovehicule. Fabrica din Bănie va furniza respectivele scaune numai pentru autovehiculele Ford şi va lucra cu 160 de salariaţi, până în prezent fiind angajate 100 de persoane. La deschiderea oficială, au patricipat Excelenţa Sa, Mark Gitenstein – Ambasadorul SUA în România, Jeff Williams – vicepreşedinte şi manager general al Jonhson Controls Automotive Experience, Jan Gijsen -preşedintele Ford România, Valentin Mocanu – secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi oficialităţi locale.

Fabrica din Craiova este cea de-a noua unitate de producţie a Johnson Controls în România şi a este deschisă chiar în curtea Ford. Compania este prezentă în peste 240 de locaţii din întreaga lume şi furnizează componente pentru mai mult de 30 de milioane de autovehicule anual. Uzina de la Craiova are 11.000 metri pătraţi şi poate produce zilnic scaune pentru 1.300 de maşini, un singur scaun trecând, pe linia de asamblare, pe la 25 de oameni înainte de a fi gata. Potrivit reprezentanţilor firmei, această noua fabrică va crea locuri de muncă şi în celelalte centre deţinute de Johnson Controls în România, iar numărul total de angajaţi la nivel naţional va creşte de la 4.300 de salariaţi la aproximativ 4.500. Johnson Controls este o companie globală diversificată în sectorul auto şi în cel al eficienţei energetice a clădirilor. Divizia Johnson Controls Automotive Experience activează în domeniul scaunelor pentru autovehicule, al sistemelor de plafon, uşi, tablouri de bord şi al componentelor electronice pentru interiorul authovehiculelor.

Scaunul final este livrat fabricii Ford

Scaunele care vor fi asamblate la Craiova vor fi livrate numai firmei Ford pentru noile autoturisme B-Max. “În cadrul fabricii noastre din Craiova, suntem onoraţi să furnizăm companiei Ford sisteme complete de scaune pentru noile autoturisme B-Max minivan. Acest serviciu include atât componentele scaunelor – structura scaunului, spuma şi tapiţeria – cât şi asamblarea finală în regim just-in-time (în regim sincron). Scaunul final este livrat fabricii Ford din clădirea alăturată. Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu sunt familiarizaţi cu compania Johnson Controls, suntem un lider global în domeniul scaunelor pentru autovehicule, al sistemelor de plafon, uşi, tablouri de bord şi al componentelor electronice pentru interiorul autovehiculelor. Furnizăm produse pentru autovehiculele Ford din toată lumea”, a declarat Jeff Williams, vicepreşedinte şi manager general al Johnson Controls Automotive Experience. Potrivit acestuia, noua fabrică dispune de echipamente şi tehnologie de cea mai înaltă clasă. “Deţinem o fabrică de asamblare de scaune pentru automobile Dacia, în Mioveni, şi cinci fabrici de producţie a componentelor de scaune în ţară. În plus, recent, am achiziţionat compania românească Spumotim SA, şi cele două fabrici de spumă deţinute de aceasta, în Timişoara şi Poiana Lacului. Aceste fabrici angajează aproximativ 4.300 de persoane. Numărul angajaţilor va creşte la 4.500, pe măsură ce fabrica din Craiova va crea noi locuri de muncă şi în alte fabrici ale noastre din România”, a mai spus reprezentantul Johnson Controls.

Vor fi angajate 160 de persoane

Secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Valentin Mocanu, a salutat finalizarea acestei investiţii, spunând că această iniţiativă se încadrează în contextul în care guvernul caută să mărească numărul de locuri de muncă pentru români: „Transmit felicitările mele companiei Johnson Controls pentru deschiderea fabricii, cât şi pentru impactul economic pozitiv în ceea ce priveşte contribuţia la produsul intern brut şi crearea de noi locuri de muncă, factor de o deosebită importanţă pentru Guvernul României. Initiaţiva unui lider global în domeniul construcţiei de automobile cu o afacere prezentă în peste 240 de locaţii din întreaga lume de a deschide aceasta fabrica este o modalitate clară de a promova imaginea României şi de a face să se vorbească pozitiv despre români şi cred că noi, cetăţenii români, avem cu toţii această preocupare privind modul în care este văzută România în exterior. Inaugurarea fabricii Johnnson Controls Automotive Experience reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea industriei în România. Fabrica va spori considerabil dezvoltarea regiunii Dolj, având un impact deosebit asupra ocupării forţei de muncă”.

Fabrica de la Craiova este echipată cu aparatură performantă

Directorul fabricii Johnson Controls Craiova, Alexandru Oprescu, a explicat că echipamentul cu care se lucrează aici este cel mai bun din clasa lui, angajându-se în faţa reprezentanţilor companiei că produsele care vor ieşi pe uşa acestei fabrici vor fi conform aşteptărilor. “Ca parte a activităţii mele, voi fi responsabil pentru concretizarea tuturor aşteptărilor mari pe care le avem în ceea ce priveşte noua fabrică din Craiova. Am început construcţia acestei fabrici de la zero. Primul pas a fost să reconstruim clădirea, conform nevoilor unei fabrici de producţie moderne. Tot atunci, am început să ne organizăm echipa – în prezent, 100 de persoane lucrează în această fabrică. În lunile următoare, vom recruta alte 60. De asemenea, am instalat liniile de producţie. Echipamentul nostru este cel mai bun din clasa lui – regăsiţi aici unele dintre cele mai moderne facilităţi ale companiei Johnson Controls”. În acest moment, angajaţii Johnson Controls sunt pregătiţi să poată opera cu aceste facilităţi, producţia fabricii fiind strâns legată de producerea automobilului B-Max de către Ford.

 

Antonie Solomon, primarul Craiovei:

“Când s-a semnat acel contract între statul român şi firma Ford, eram prezent în calitate de prim cetăţean al Craiovei şi am spus, printre altele, s-a parafat Coca-Cola americană cu zaibărul oltenesc. Toţi au râs, au luat-o ca o glumă bună. Iată că acest amestec “face victime”: a doua firmă americană este prezentă la Craiova. Mâine-poimâine pot să spun că sunt primarul unei comunităţi româno-americane şi asta îmi face mare plăcere”, cerând, de asemenea, şi sprijin pentru demararea execuţiei drumului expres Craiova – Piteşti.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

“Ne face o deosebită plăcere să salutăm această investiţie, să le urăm să aibă succes în ceea ce întreprind. De asemenea, sunt sigur că au remarcat până acum, aşa cum au făcut-o înainte şi colegii din Franţa şi cei din Coreea de Sud, că au găsit aici muncitori foarte bine calificaţi, care şi-au învăţat foarte bine rolul, disciplinaţi, cu care pot să realizeze lucruri pe care le fac la cele mai înalte standarde şi în alte părţi. Este un semnal pentru întreaga zonă, nu numai pentru Craiova şi judeţul Dolj, că şi autorităţile publice îşi pot da mâna şi pot deschide pentru oricine doreşte să investească”, invitându-i pe investitorii americani să aibă în vedere şi realizarea “un colţ american oltenesc cât mai larg”, în Craiova.

 

Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea:

“E foarte bine că aţi venit la Craiova. În istoria Craiovei şi a Olteniei, oricât ai fost de bogat, orice fel de activitate ai fi desfăşurat, dacă nu erai prezent la Craiova nu existai. Iar venirea dumneavoastră nu vreau să fie decât un început, fiindcă este oraşul cel mai mare de la Bucureşti până la Timişoara, cea mai mare comunitate urbană, cu un nivel de cultură deosebit, este un centru universitar extrem de puternic – peste 12¤% este reprezentată de studenţi. Avem potenţial, avem dorinţa de a munci şi, mai ales, avem dorinţa ca dumneavoastră să veniţi aici”.

 

Excelenţa Sa, Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA în România:

“Deschiderea acestei fabrici demonstrează că investiţia făcută de Ford în România se ridică la înălţimea promisiunii de a impulsiona creşterea economică, investiţiile şi prosperitatea. Efectele benefice ale investiţiei făcute de Ford nu se limitează la producţia companiei sale din Craiova şi la angajaţii săi. Prin intermediul furnizorilor precum Johnson Controls, Ford contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă disponibile în judeţul Dolj şi în întreaga Românie. Multe dintre posturile înfiinţate solicită înaltă calificare şi vor constitui oportunităţi pentru tinerii români care vor să-şi utilizeze cunoşrtinţele dobândite, aici, în România. Această fabrică este ilustrarea concretetă a durabilei prietenii şi a strânsei cooperări economice dintre SUA şi România. Beneficiile reale pentru judeţul Dolj se pot vedea, în mod clar, astăzi”.

MARGA BULUGEAN şi LAURA MOŢÎRLICHE