Debut viscolit, dar fericit, pentru Ouzounidis: calificare în sferturile Cupei

0
1076

Într-un sezon zbuciumat, oscilant, din mai multe puncte de vedere, pentru Universitatea Craiova a venit o săptămână pozitivă, tonică, o perioadă care reaprinde speranţa, chiar şi într-un cadru “invernal” precum cel din nordul Moldovei, unde s-a obţinut calificarea în sferturile Cupei României. Două victorii în campionat, coroborate cu paşii greşiţi simultani ai rivalelor la titlu, instalarea unui antrenor nou, decizie care a schimbat atmosfera din jurul echipei, şi succesul din Cupă, în contextul în care au mai rămas în cursă numai echipe de play-out şi de liga a doua, redau fanilor tonusul, au îndepărtat letargia şi chiar deziluzia.

Craiova nu trebuia să arate mare lucru la Botoşani, trebuia decât să se califice în sferturi. Cu antrenor venit de câteva zile, pe o vreme pe care nu e indicat să ieşi din casă, cu atât mai puţin să baţi mingea, pe un teren imposibil, contra celui mai puternic adversar rămas în competiţie, Universitatea avea nevoie de victorie şi atât. Îi trebuia determinare extremă, organizare bună şi un pic de noroc şi de inspiraţie. S-au dăruit exemplar aproape toţi jucătorii, au respectat sarcinile tactice, inspiraţie a avut Ivan, care pare “deocheat” anul acesta, iar noroc a fost cu golul venit devreme şi cu Bârsan la centru. Sigur, cu contracte de zeci de mii de euro, cu condiţii excelente oferite şi cu două zile în plus de odihnă faţă de Botoşani, era şi cazul să existe un plus, la fiecare capitol.

Ştiinţa a început ideal, cu gol în debut, în condiţiile în care Botoşaniul a afişat formula de bază abia în partea secundă, după ce au intrat cei cinci titulari menajaţi. Ivan şi-a pus în valoare viteza şi a fost doborât de Florescu, fază la care se impunea şi eliminarea moldoveanului. Cicâldău a dat gol cu bară de la 11 metri, şut imposibil de apărat. Gazdele puteau egala mai repede decât sperau, dar arbitrul Bârsan este talismanul oltenilor, cu el câştigând finala Cupei, acum 3 ani, şi obţinând cele două succese cu FCSB din ultimii ani. Bârsan n-a mai vrut să-i deranjeze pe oamenii cu mătura de pe margine, pentru a dezveli cercul de la 11 metri, deşi se impunea, la intrarea nesăbuită a lui Câmpanu.

Până la final, a fost o luptă prin viscol pentru minge, la minus 15 grade resimţite, cu Craiova compactă, apărând zdravăn avantajul, ca şi cum ar fi aşteptat-o trofeul la final. Şi, într-un fel, îl şi simte cu o mână, ţinând cont de adversarii rămaşi în Final 8. Botoşaniul a fost echipa care a încercat să joace, forţată şi de tabelă, dar n-a avut nicio ocazie de a egala, chiar dacă Pigliacelli, îngheţat fiind, a avut un plonjon schimonosit, la şutul modest al lui Florescu.

E greu să luăm în discuţie abordarea jocului, după numai trei antrenamente cu Ouzounidis, în condiţiile meteo în care s-a jucat şi ţinând cont de miză. Aşa cum se anticipa, Universitatea a apărut într-un 4-2-3-1 defensiv, cu 11 jucători în spatele mingii şi a părut preocupată aproape exclusiv de contraatac. Tactică potrivită, în condiţiile în care ai avantaj din start, pe astfel de vreme şi pe astfel de teren, contra unui adversar pozitiv în joc, care se descoperă nu numai pentru că e forţat de scor. Tactică greu de acceptat, în alt context. De altfel, Ouzounidis a şi observat că Bic este în plus în ansamblul echipei, ca aşezare, dar şi ca exprimare în teren, şi l-a trimis pe Nistor să “securizeze” finalul de meci şi calificarea. Craiova s-a strâns în propria jumătate, a făcut practic ce făcuse Botoşaniul, echipă ofensivă ca stil, la precedenta întâlnire directă, acel 0-0 din campionat. Meci în care, Ştiinţa a avut un penalty clar la Mamut, neacordat, dar nu s-a făcut nici pe departe tevatura de care a beneficiat faza invocată de moldoveni, în Cupă. Una peste alta, 4 meciuri pentru un trofeu, numai cu adversari accesibili, sună altfel decât cele 18 partide rămase din lupta pentru titlu, cu destule rivale solide.

FC Botoşani – Universitatea Craiova 0-1

A marcat: Cicâldău 3 – penalty.

FC Botoșani: Pap – Braun, Chindriș, Șeroni, Holzmann – Papa, Rodriguez, Florescu (61 Ongenda) – Ashkovski (61 Roman) D. Croitoru (14 Al Mawas), Fili (61 Keyta). Rezerve: Hankic – Plămadă, Țigănașu, Târşă, Târcoveanu. Antrenor: Marius Croitoru.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Vătăjelu 6, Bălașa 7, M. Constantin 7, Bancu 7 – Bic 5 (63 Nistor) 6, Mateiu 6 – Câmpanu 5 (74 Căpăţână) 5, Cicâldău 7, Baiaram 6 (89 Vlădoiu) – Ivan 7 (89 Mamut). Rezerve: L. Popescu – Papp, V. Constantin, Tudorie. Antrenor: Marinos Ouzounidis.

Arbitru: Marcel Bârsan 6.