Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : “Eficiența energetică a clădirilor va deveni extrem de importantă în perioada următoare ”

0
490

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a participat la conferința online „Smart Cities of Romania – Digitalizare, Cercetare si Inovare in domeniul Smart City” organizată de SCoR CLUSTER, asociație din care fac parte Asociația Română pentru Tehnică de Securitate (ARTS), Organizaţia Română pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport (ITS România), Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) şi ITS Events Management (ITS EM).

Deputatul european a ţinut să precizeze printr-o intervenţie în cadrul conferinţei, că eficiența energetică a clădirilor va deveni extrem de importantă în perioada următoare şi poate aduce o economisire foarte mare de energie precum și o reducere semnificativă emisiilor de CO2.

“Comisia Europeană va prezenta în trimestrul al doilea al anului viitor o propunere de introduce a clădirilor și transportului in sistemul de comerț cu certificate de emisii, care în prezent este utilizat în industrie. Dacă nu este gestionat bine de către autoritățile competente dintr-o țară, introducerea comerțului cu emisii pentru clădiri și transport poate duce la cheltuieli foarte mari pentru cetățeni”, a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Avem la indemână foarte mulți bani europeni”

Eurodeputatul român atrage astfel atenţia autorităţilor şi spune că  trebuie să fim foarte atenți când acest regulament va intra în negocieri în Parlamentul European și în Consiliu. “Avem la indemână foarte mulți bani europeni, vor veni și cei din Fondul pentru rezilienţă și dezvoltare – trebuie să îi utilizăm responsabil și doar pentru dezvoltare economică. După părerea mea, trebuie venit de la nivel central cu reglementări legislative, care sa țină cont și de autoritățile locale, dar care trebuie să mențină o direcție unitară pentru toată țara, care nu este alta decât cea urmată de întreaga UE: dezvoltare economică prin digitalizare și ecologizare”, a mai spus Marinescu.

Transport public bazat pe baterii- electrice

În cadrul aceleaşi conferinţe s-a discutat şi nişte oraşele inteligente. “Orașele inteligente sunt orașele viitorului”, a spus deputatul european, într-o altă intervenţie a sa. Marinescu consideră că orice oraş inteligent trebuie să dispună de un cadastru general, un plan de dezvoltare, un plan al rețelelor de utilitati si o administratie digitală. “Transportul dintr-un oraş sau altul depinde de zona geografică. Dar în această transformare inteligentă, ce putem face rapid este un transport public bazat pe baterii- electrice si cu celule cu hidrogen”, a mai precizat europarlamentarul PNL.

Marinescu susţine totodată, că nu pot exista orașe inteligente fără digitalizare. “Sigur, aici va exista mereu o discutie legată de siguranța și protecția datelor personale ale cetățenilor. Dar eu cred că este de preferat să știm că datele noastre se află în niște baze de date care respectă anumite reguli, decât să fie la dispozitia oricui, cum este acum. Regulile ar trebui să prevadă perioada de stocare, accesul etc. Digitalizarea ar trebui facută prin lege, fără nici un fel de ezitare”, a explicat deputatul european.

România are însă mai multe de făcut decât statele UE din vest”

Mai mult, pentru că economia digitală este viitorul, aceasta pare a fi și direcția Uniunii Europene în perioada următoare. “România are însă mai multe de făcut decât statele UE din vest”, este de părere Marinescu. “Dacă nu ne mobilizăm foarte bine și dacă nu utilizăm banii foarte eficient, riscăm să rămânem izolați. Cele 750 de miliarde-Planul de reziliență și redresare- bani care încă nu se știe cand vor veni- vor influenta situatia bugetului european dupa 2027. Să nu uităm însă: acesti bani trebuie returnați. Părerea mea este că filozofia bugetului UE se schimbă: granturile- bani nerambursabili, care reprezintă majoritatea acum in bugetul european- vor fi inlocuite cu instrumente financiare. De aceea, trebuie nu doar să investim mult in digital si ecologic, ci și foarte eficient”, a mai spus eurodeputatul român în intervenţia sa.