A douăsprezecea zi de proteste, craiovenii rezistă!

1
342

În fiecare oraş din România, în care românii au ieşit în stradă să protesteze, există un nucleu de oameni care a fost prezent la manifestări în toate cele 12 zile, de când s-a declanşat această mişcare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Craiova. În toate zile de protest un grup format din aproximativ 60 de oameni au îndurat frigul zi de zi, scandând în permanenţă lozinci  antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.

Cine a urmărit protestele din Craiova, şi-a dat seama că de fiecare dată primii 50-60 de oameni care se prezintă în Piaţa Prefecturii sunt cam aceeaşi. Aceştia au format deja un nucleu şi au ajuns să se cunoască între ei. De îndată ce se adună încep să strige lozinci de genul „Veniţi cu noi” sau „Nu staţi la balcoane, că muriţi de foame”, în speranţa că şi alţi craioveni li se vor alătura. Acest grup format din oameni sufletişti, multora dintre ei citindu-li-se pe faţă greutăţile prin care au trecut prin viaţă, au reuşit în fiecare seară să coaguleze în jurul lor undeva la 150-200 de craioveni. Poate au fost zile când nu li s-a alăturat nimeni, dar ei au continuat să îşi strige nemulţumirile. „Am ieşit în Piaţa Prefecurii încă din prima zi de protest. De multe ori nu ne-am adunat mai mult de 70-80 de persoane, dar noi am continuat să scandăm. Este dreptul nostru constituţional şi ni-l exercităm. Nu rezolvăm nimic dacă stăm în casă şi privim protestele de la televizor. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât vom conta mai mult. Dar ne-am obişnuit să lupte alţii pentru drepturile noastre, şi noi doar să profităm. O cauză a stării naţiunii de azi este şi comoditatea”, a declarat unul dintre craiovenii prezent zilnic în Piaţa Prefecturii la proteste.

„Eu sper ca legea de comasare a alegerilor să fie declarată neconstituţională”

Ieri, după celebrarea Unirii Principatelor acelaşi grup de oameni s-a îndreptat către Piaţa Prefecturii, şi timp de o oră şi-a manifestat nemulţumirile faţă de guvern şi preşedintele Traian Băsescu. De această dată câteva mame şi-au adus copilaşii cu ele, strigând către cei care treceau prin Piaţa Prefecturii: „Şi voi aveţi copii, şi voi aveţi copii”. Ca de fiecare dată nu au lipsit lozincile de genul: „Jos Băsescu”, „Bucureşti nu uita, Craiova-i de partea ta”, „Jos Guvernul”, „Vrem alegeri libere”, „Nu vrem comasate, vrem anticipate”. Protestatarii craioveni au declarat că aşteptă cu nerăbdare decizia Curţii Constituţionale cu privire la comasarea alegerilor. „Am venit în Piaţa Prefecturii, după celebrarea Unirii Principatelor, pentru a ne continua protestele. Aşteptăm cu interes decizia Curţii Constituţionale. Eu sper ca legea de comasare a alegerilor să fie declarată neconstituţională. Dacă nu se va întâmpla aşa, pedeliştii vor frauda cu siguranţă alegerile din acest an”, a declarat un craiovean.

„În democraţie vocea poporului contează”

Printre protestatarii din Craiova sunt şi foarte mulţi pensionarii, care spun că au ieşit în fiecare zi să protesteze, chiar dacă sunt bolnavi şi vremea nu le-a fost prielnică, pentru că nu mai au cu ce să trăiască. „Am o pensie de 600 de lei. Cei de la guvernare se pot descurca o lună de zile cu aceşti bani? După o viaţă de muncă am ajuns să îşi bată joc de noi aceşti hoţi. Cum îşi permit să vină în faţa noastră să ne spună că nu au cu ce ne plăti pensiile, în condiţiile în care noi ne-am plătit dările către stat în anii în care am muncit? Dacă sunt incapabili să gestioneze destinele ţării să plece şi să îi lase pe alţii. Până la urmă în democraţie vocea poporului contează. Ori acum Traian Băsescu şi pedeliştii nu mai vor să se întoarcă la popor. Nu au pic de ruşine”,a spus un pensionar. În jurul ore 12.00 protestatarii au plecat din Piaţa Prefecturii. S-au întors după ora 17.00, ca în fiecare seară, şi au continuat manifestaţiile. De remarcat faptul că în Craiova, în cele 12 zile de protest, nu s-a înregistrat nici un conflict între protestatari şi forţele de ordine, oamenii protestatând în mod paşnic. „Nu am ieşit în Piaţa Prefecturii ca să ne certăm cu jandarmii, ci să ne strigăm nemulţumirile faţă de cei care ne conduc”, au concluzionat câţiva protestatari.

 

1 COMENTARIU

  1. Îmi este tare dor de un vişan, cel mai “intelectual” portocaliu doljan şi de un “bercean” cel mai Cel, care nu a făcut absolut nimic pentr doljeni! Votaţii şi la anul şi la mulţi ani, că vă dau lighene, găleţi şi pături portocalii!

Comments are closed.