Infrastructura de transport, prioritate zero pentru Consiliul Judeţean Dolj

1
1120

Aproximativ 30 de proiecte mari, a căror valoare totală depăşeşte 243 de milioane de euro (din care peste 217 milioane de euro reprezintă valoarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă, fie din fonduri europene, fie prin PNDL II) sunt iniţiate de Consiliul Judeţean Dolj, anul acesta, urmând ca o parte să fie finalizate până la 31 decembrie a.c.

           Consiliul Judeţean Dolj, la finele lunii mai a.c, a dat startul lucrărilor de modernizare a DJ 552 Craiova – Cetate, un proiect complex care va face din acest drum judeţean un etalon pentru Dolj. Lucrările sunt de anvergură, dar constructorii au precizat că vor face totul pentru a se încadra în termenul de 14 luni prevăzut pentru execuţie. „Marcăm începutul efectiv al unui proiect pe care ni l-am dorit foarte mult, un proiect care a fost deosebit de solicitat şi la care s-a muncit ani întregi. Pentru a avea o viziune de ansamblu asupra dimensiunilor acestui demers, să amintim faptul că doar cererea de finanţare a avut 3.600 de pagini, iar contractele şi anexele acestora au numărat peste 4.000 de pagini. A fost un efort extraordinar şi, chiar dacă au existat momente în care lumea nu mai credea că această investiţie va putea fi realizată, noi nu am abandonat niciodată proiectul, pentru că, aşa cum am mai spus, convingerea noastră este că tot ceea ce am început trebuie să fie finalizat“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

21,3 km de trotuare noi

        Modernizarea drumului Craiova – Cetate presupune lucrări complexe, unele chiar inedite în judeţ, dacă ne referim la pistele pentru biciclişti. Pe toată lungimea DJ 552 vor fi amenajate şapte intersecţii cu drumuri judeţene şi alte şapte cu drumuri comunale, plus 535 de accese la proprietăţi şi şapte parcări. Vor fi modernizate nouă poduri şi 31 de podeţe, alte 11 podeţe urmând să fie construite de la zero. În total, vor fi amenajate 14 staţii de autobuz, 21,3 km de trotuare noi şi 21,2 km de piste pentru biciclişti. De asemenea, vor mai fi montate 797 de indicatoare rutiere, 12,5 km de parapeţi de protecţie, limitatoare de viteză şi vor fi amenajate zece treceri de pietoni cu alveole, marcaje transversale albe şi sisteme de alimentare fotovoltaică. 

O investiţie de aproape 50 milioane de euro

              Proiectul „,Modernizarea DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Vîrtop – Caraula – Cetate, km 4+200 – 71+771” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală de 234.692.016,98 lei (49,6 milioane de euro). Din aceşti bani, 36 de milioane de euro reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă, diferenţa fiind suportată de CJ Dolj dintr-un împrumut contractat anul trecut. Licitaţiile au fost câştigate de asocierea Domarcons SRL – Erpia SA, cu o ofertă de 99.988.882,75 lei, inclusiv TVA, pentru primul tronson de 27,7 km, şi, respectiv, de asocierea Strade Bauunternehmung SRL – Condor Păduraru SRL – Hydrostroy AD, cu o ofertă de 99.382.303,21 lei, pentru cel de-al doilea tronson de 39,8 km.

Modernizarea celui mai lung drum judeţean din Dolj

La începutul acestui an a fost lansată licitaţia în vederea atribuirii contractului pentru executarea lucrărilor de modernizare a celui de-al doilea tronson al drumului judeţean 561A, în lungime de peste 30 de kilometri, care porneşte din zona localităţii Moţăţei şi ajunge la limita judeţului Mehedinţi. Demersul se derulează în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, implementat printr-un apel al Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020 dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. În prezent, este în faza de evaluare acest proiect. „Noi ne-am propus să modernizăm cel mai lung drum judeţean din Dolj, măsurând aproape 70 de kilometri. Acest sector de peste 30 de kilometri traversează comunele Moţăţei, Unirea şi Pleniţa, asigurând legătura cu judeţul Mehedinţi. Vorbim despre un contract cu o valoare estimată de aproximativ 18 milioane de euro, care are prevăzută o durată de executare de 24 de luni, timp în care constructorul desemnat va trebui să finalizeze modernizarea carosabilului, dar şi numeroase lucrări conexe – realizarea de şanţuri şi rigole, amenajarea de parcări, staţii de autobuz, trotuare şi treceri pentru pietoni, dar şi reabilitarea şi construirea de podeţe şi poduri…“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

 

Primul contract pentru executarea lucrărilor de modernizare a drumului judeţean 561A, pe tronsonul Giurgiţa (DJ 561) – Urzica Mare – Urzicuţa – Afumaţi – Boureni – Băileşti – Balasan – Moţăţei Gară – Moţăţei (intersecţie DN 56), în lungime de 39,367 kilometri, are o valoare estimată de 99.402.464,15 lei, fără TVA.

Cel de-al doilea contract de executare a lucrărilor de modernizare, care vizează segmentul Moţăţei (intersecţie DN 56) – Dobridor – Unirea – Pleniţa – limita judeţului Mehedinţi, cu lungimea de 30,55 kilometri, are o valoare estimată de 71.102.447,31 lei, fără TVA.

1 COMENTARIU

  1. da’ de incheiat modificarile cu containerelede gunoi ingropate cand va ocupati …??? la noi langa bloc stau locasurile cu pamant in jur. nu s-a tasat nimic serios pe langa ele, vor ramane iar probleme cand se va cimenta lucrarea. containerele vechi put de-ti muta nasu’, iar zoaiele sunt din ce in ce mai mari.

Comments are closed.