Securizarea completă a Aeroportului Internaţional Craiova, un proiect de 16 milioane de euro

0
276

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, anunţă semnarea unui contract cu finanţare din fonduri europene a cărui valoare totală se apropie de 16 milioane de euro şi care vizează creşterea gradului de siguranţă pentru întreg Aeroportul Internaţional Craiova (AIC).

Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, noul demers face parte dintr-un întreg pachet de investiţii care urmăresc dezvoltarea acestui obiectiv strategic, esenţial pentru regiunea Oltenia, şi îmbunătăţirea continuă a condiţiilor oferite atât pasagerilor, cât şi operatorilor de transport aerian.

„Aeroportul Internaţional Craiova a fost reabilitat, în exerciţiul financiar precedent, tot cu ajutorul fondurilor nerambursabile şi iată că acum cunoaşte o nouă etapă de modernizare, susţinută încă o dată printr-un program al Uniunii Europene.

Chiar astăzi, directorul AIC, domnul Adrian Predescu, s-a deplasat la Bucureşti, unde a semnat contractul de finanţare pentru un proiect în valoare de aproape 16 milioane de euro, prin care va fi realizată securizarea completă a aeroportului – nu doar în interiorul terminalelor, ci şi de-a lungul întregului perimetru al acestui obiectiv strategic. Implementarea demersului va însemna un grad sporit de siguranţă şi mai multă eficienţă în activitatea AIC, ceea ce se traduce, în mod cert, în conturarea unor condiţii mai bune pentru pasageri şi mai atractive pentru companiile de transport aerian.

Obţinerea acestei sume considerabile din fonduri europene reprezintă rezultatul eforturilor remarcabile depuse atât de către colegii noştri de la aeroport, cât şi de specialiştii din cadrul Consiliului Judeţean care şi-au acordat susţinerea în pregătirea documentaţiei, iar felicitările noastre se îndreaptă către toţi cei care au făcut posibil acest succes.

După ce, printr-un proiect de peste 24 de milioane de euro, am reuşit să reabilităm pista, să extindem platforma pentru parcarea aeronavelor şi să modernizăm sistemul de balizaj, acest nou demers vine să ridice la peste 40 de milioane de euro suma atrasă de AIC din fonduri europene în ultimii ani. Sunt cifre relevante pentru importanţa pe care o are acest obiectiv, nu doar pentru noi, pe plan regional, ci chiar la nivel comunitar. Este şi motivul pentru care, pe lângă preocuparea pentru completarea dotărilor, în jurul aeroportului gravitează în prezent o serie de mari investiţii ale Consiliului Judeţean, cum sunt modernizarea parcărilor, extinderea actualelor terminale de sosiri şi plecări sau crearea unei unităţi de pompieri, cărora li se va adăuga, în viitorul apropiat, proiectul major de construire a unui nou terminal pentru pasageri, care va primi finanţare tot din fonduri ale UE“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Va fi extins sistemul de camere video

Vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a evidenţiat faptul că noul demers ridică la peste 200 de milioane de euro valoarea principalelor investiţii derulate cu fonduri nerambursabile de Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate în acest mandat. „Proiectul pentru care am obţinut astăzi finanţare este unul complex şi include o serie de investiţii care vor conduce la îmbunătăţirea gradului de siguranţă la aeroport. Astfel, vom construi, pe tot perimetrul AIC, un drum tehnologic prevăzut cu instalaţie de iluminat şi propriul sistem de supraveghere şi detecţie, ceea ce va permite depistarea rapidă a oricăror eventuale incidente, dar şi deplasarea operativă a echipei speciale de intervenţie. De altfel, aceasta va beneficia de propria remiză modernă, clădire care va fi construită tot în cadrul acestui demers. În plus, va fi extins sistemul de camere video cu ajutorul cărora sunt monitorizare zonele din interiorul şi din vecinătatea terminalelor şi vor fi procurate echipamente de detecţie pentru verificarea bagajelor de mână şi de cală.

Putem spune, aşadar, că astăzi marcăm împreună începutul unui nou capitol important în modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova, dar şi o completare semnificativă a portofoliului de proiecte pentru care Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate au accesat fonduri europene, în acest mandat.

Odată cu noul contract, valoarea totală a principalelor investiţii pe care le derulăm cu finanţare din surse nerambursabile – fie programe ale UE, fie Programul Naţional de Dezvoltare Locală II – depăşeşte net 200 de milioane de euro, ceea ce reprezintă, prin comparaţie, de 30 de ori mai mult decât bugetul propriu pentru dezvoltare al CJ Dolj pentru anul în curs. Aceasta reflectă preocuparea noastră fermă pentru atragerea fondurilor europene şi modul în care, prin intermediul lor, reuşim să accelerăm evoluţia unor domenii precum infrastructura de transport, sănătatea sau cultura.

Este o sumă care, cu siguranţă, va creşte în perioada următoare şi, referindu-ne doar la Aeroportul Internaţional Craiova, trebuie spus că, în aceste zile, specialiştii noştri de la AIC şi de la Consiliul Judeţean lucrează îndeaproape cu echipa de consultanţi de la JASPERS în vederea definitivării documentaţiei pentru proiectul în valoare de peste 70 de milioane de euro privind construirea noului terminal pentru pasageri, proiect al cărui contract de finanţare ne aşteptăm să fie semnat în decursul acestui an“, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cosmin Vasile.

La rândul său, directorul AIC, Adrian Predescu, a declarat: „Investiţia este absolut necesară în vederea asigurării securităţii complete a Aeroportului Internaţional Craiova, în conformitate cu legislaţia şi reglementările europene în vigoare privind funcţionarea aeroporturilor internaţionale.“

 

Proiectul „Securizare completă (outdoor/indoor) a Aeroportului Internaţional Craiova“ este finanţat în cadrul Axei prioritare 2: „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient“ a Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 şi are o valoare totală de 76.014.000,91 lei (echivalentul a 15.706.670 de euro), inclusiv TVA.