Centrul Capitalei, vandalizat duminică, în urma confruntărilor violente dintre jandarmi şi o parte a protestatarilor

0
354

Violenţe extreme duminică seara şi noaptea în Bucureşti, pentru a doua zi consecutiv. Început în jurul orei 14.00, sub sloganul „fără violenţă”, protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat după aproape 12 ore, când  aproximativ 30 de manifestanţi, care mai erau în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură, au fost ridicaţi de jandarmi, care i-au încercuit şi i-au dus la dube. Manifestaţia a degenerat odată cu lăsarea întunericului (în jurul orei 19), ciocnirile dintre o parte a protestatarilor şi jandarmi începând  în Piaţa Universităţii, continuând pe bulevardul I.C. Brătianu şi atingând punctul maxim în Piaţa Unirii, unde oamenii au rupt gardurile şi au ieşit în bulevard, unii aruncând cu pietre şi bucăţi din caldarâm în jandarmi, după cum informează Mediafax.

Protestele au continuat şi ieri

Protestele au continuat şi ieri la Bucureşti, Baia Mare, Constanţa, Braşov şi Iaşi. Aproximativ 200 de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală, în jurul orei 14.00, ca şi în zilele anterioare, scandând lozinci antiprezidenţiale. Ca şi până acum,  majoritatea sunt vârstnici. Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat ieri  după-amiază, într-o conferinţă de presă, că le-a cerut „şefilor de arme” din minister care gestionează protestele să acţioneze cu „mai multă implicare, mai multă fermitate”. Acesta a dat asigurări că „Jandarmeria şi Poliţia sunt pregătite să intervină în cazul în care vor avea loc iar conflicte, precum cele de sâmbătă şi duminică, în Piaţa Universităţii”, pentru că „legea se impune a fi respectată şi nu se negociază pentru a fi respectată. Nu putem să lăsăm ca un număr restrâns de oameni să bulverseze activităţile la nivel naţional şi cred că opinia publică nu e de acord cu aceste manifestări”.

Trafic rutier blocat, geamuri sparte şi incendii

Duminică, cele mai crâncene lupte s-au dat în faţa magazinelor Unirea şi Cocor, unde au fost incendieri şi vandalizări. Unii dintre protestatari au aruncat cu torţe aprinse, cu pietre, cu bucăţi din caldarâm şi alte obiecte contondente spre jandarmi, au smuls gardurile de fier care despart trotuarul de carosabil şi benzile de circulaţie şi au făcut o baricadă, pe care au incendiat-o apoi. Mai multe spaţii comerciale din zona Unirii au fost vandalizate, cel mai afectat fiind un magazin de telefonie mobilă, de unde s-au furat aparate şi alte accesorii. Totodată, magazinul alimentar din spatele complexului comercial Unirea a fost vandalizat, iar geamuri de la case de schimb valutar şi sedii de bănci au fost sparte. Tot în zona Unirii, un chioşc de ziare a fost incendiat, pompierii stingând focul. Traficul rutier a fost blocat mai multe ore în zona menţionată. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

S-au întocmit 36 de dosare penale

Potrivit unui bilanţ prezentat ieri de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, zece jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale după confruntările de duminică, doi rămânând internaţi din cauza rănilor suferite. Totodată, acesta a ţinut să sublinieze că proteste au fost în 38 de judeţe şi Bucureşti, toate desfăşurându-se paşnic şi civilizat, mai puţin în Capitală. Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a declarat, tot ieri, că 247 de persoane au fost sancţionate contravenţional după evenimentele de duminică, iar alţi 36 de protestatari sunt vizaţi în anchete de natură penală. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, a precizat, pentru Mediafax, că pe baza imaginilor video, ale Jandarmerie şi cele de la televiziuni, urmează să se stabilească ce a făcut fiecare dintre cei reţinuţi. Totodată, poliţiştii fac apel la proprietarii magazinelor sau ai maşinilor vandalizate din zona Unirii să depună plângere în zilele următoare. În urma acestor proteste au primit îngrijiri medicale 59 de persoane, 26 fiind duse la spital, potrivit informaţiilor de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Pompierii au intervenit pentru stingerea a patru incendii până la ora 23.50, după cum a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Vasile Daniel.

 

USL vrea să organizeze propriul miting în „zilele următoare”

Conducerea PNL l-a mandatat pe preşedintele liberal Crin Antonescu să discute în USL organizarea unui „amplu miting” şi a unui marş de protest în Bucureşti, în zilele următoare. „PNL îşi reafirmă intenţia ca, împreună cu membrii săi, şi, oficial, ca organizator, să iniţieze acţiuni paşnice şi democratice de protest şi în sensul acesta am fost mandatat de către Biroul Politic Central să discut, la nivelul USL, organizarea unui amplu miting şi a unui marş de protest în zilele următoare, în Bucureşti. (…) Nu pot vorbi cu precizie despre o dată, pentru că vrem să-l organizăm în comun. Sper să fie ceva în zilele următoare”, a anunţat ieri, la finalul şedinţei BPC, liderul liberal. Antonescu a ţinut, însă, să precizeze că, până acum, USL nu s-a implicat, în nici un fel, în organizarea protestelor.