Ministerul Sănătăţii a decis să retragă toate dozele de vaccin

0
134
Ritli Ladislau

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat ieri că va retrage toată cantitatea de vaccin care este distribuită în sistem şi că va recupera de la Institutul Cantacuzino banii alocaţi pentru acesta, fiind vorba de peste 350.000 de doze. „Am decis retragerea vaccinurilor şi distrugerea acestora, după ce analizele la mai multe serii de vaccinuri au evidenţiat unele neconformităţi. Va trebui să vedem cine a greşit, retragem tot lotul, nu mai am încredere. Am achiziţionat un milion de doze, jumătate din ele au fost administrate”, a precizat ministrul Sănătăţii. Ritli Ladislau a spus că trebuie să verifice unde anume s-a greşit în tehnologia de fabricare, de păstrare a produsului. Până în prezent au fost utilizate 595.717 doze de vaccin antigripal pentru imunizarea populaţiei la risc. Vaccinurile antigripale sunt deja oprite de la administrare începând de lunea trecută, în urma unei dispoziţii a Ministerului Sănătăţii. Până acum au fost retrase 700.000 de doze de vaccin.

Ministerul Sănătăţii a cumpărat de la Institutul Cantacuzino un milion de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2011-2012, pentru care a plătit aproximativ 10 milioane de lei, din care a fost utilizată aproape jumătate din cantitate pentru imunizarea populaţiei la risc.

„Nu va fi reluată campania din două motive. Primul este acela că nu avem epidemie de gripă şi nici de viroze respiratorii. Apoi, virusul gripei sezoniere, H3N2, circulă din 1968 în Europa, iar mare parte a populaţiei este deja imunizată”, a explicat, săptămâna trecută, Geza Molnar, consilier al ministrului. Acesta a precizat că, până în prezent, au fost verificate 14 din totalul de 18 loturi de vaccin de la Institutul Cantacuzino, respectiv circa 500.000 de doze, la care s-au constatat modificări cantitative de titru (substanţa activă din vaccin). Altfel spus, dozele cu pricina nu asigurau integral imunitatea pentru care au fost produse.