Europarlamentarul Victor Negrescu cere Comisiei Europene să convingă Guvernul României să intervină pentru combaterea poluării din marile orașe

0
442

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a solicitat Comisiei Europene, în cadrul unei întrebări scrise, sprijin pentru autoritățile locale din România, în vederea gestionării problemelor generate de poluarea atmosferică. De asemenea, eurodeputatul face apel la Comisia Europeană să discute cu reprezentanții Guvernului de la București pentru a-i determina să intervină în problema poluării. Victor Negrescu menționează în documentul transmis către Comisia Europeană că în marile orașe din România calitatea aerului este o problemă tot mai acută și că este nevoie și de alte tipuri de măsuri, dincolo de cele punitive.

Eurodeputatul solicită Comisiei Europene să specifice dacă poate veni în sprijinul autorităților locale din România ”cu exemple de bune practici și echipe de experți care să contribuie cu soluții practice pentru depășirea acestei crize produse de poluarea atmosferică”. De asemenea, Victor Negrescu cere Comisiei Europene să spună dacă dispune de ”fonduri de urgență pentru gestionarea imediată a acestei probleme ce le produce oamenilor panică și temeri justificate cu privire la propria sănătate”.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul social-democrat întreabă Comisia Europeană dacă ia în calcul ”o întrevedere de urgență cu reprezentanții guvernului de la București, pentru a-i determina să recurgă la aplicarea legii, la activarea instituțiilor de control aflate în subordinea executivului și la pregătirea unui plan național concret de soluții pe termen scurt și mediu de combatere a poluării aerului”.

”Știm deja că România este vizată de mai multe proceduri de infringement cu privire la calitatea aerului, deschise de CE. Însă avertismentele de la Bruxelles, sancțiunile birocratice sau chiar amenzile nu ajută în niciun fel românii să respire un aer mai curat.

Municipalitatea din București, spre exemplu, face eforturi susținute pentru îmbunătățirea opțiunilor de transport în comun și încurajarea utilizării acestuia. E un tip de politică urbană ce poate avea un impact pozitiv pe termen mediu și lung. E nevoie însă de mobilizarea pe scară largă a autorităților guvernamentale pentru a se obține progrese rapide, pe termen scurt, pentru protejarea sănătății oamenilor” susține europarlamentarul social-democrat.