„Meseria face diferenţa!”, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj

0
2118

Astăzi, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, s-a lansat, oficial, campania „Meseria face diferenţa!”, organizată împreună cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj. Acţiunea, care va avea punct terminus data de 11 martie 2020, când este Ziua Naţională  Meseriilor, are drept scop prezentarea celor mai relevante meserii în care se pot forma absolvenţii de clasa a VIII-a, dar şi avantajele pe care le oferă învăţământul profesional şi profesional dual. La întâlnire au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai mediului de afaceri şi ai Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT).

Data de lansare a fost aleasă fiindcă are o simbolistică aparte, fiind data de naştere, în urmă cu 144 de ani, a Mareului  Constantin Brâncuşi, care nu mai are nevoie de vreo prezentare, cel care afirma că „Să vezi până departe este una, să mergi până departe esta alta”, după cum a precizat, în deschiderea manifestării, prof. Monica Leontina Sună,  inspector general al învăţământului doljean, cea care a reiterat necesitatea revigorării învăţământului profesional şi tehnic, iar Doljul stă foarte bine din acest punct de vedere: „Avem nevoie de forţă de muncă specializată, iar în 2013, când s-a reînfiinţat învăţământul profesional, s-a prnit cu 200 de locuri, pentru şapte calificări profesionale, în învăţământul profesional de doi ani. În 2014, s-a trecut la forma de trei ani, cu 875 de elevi la 18 calificări, iar în 2017 a apărut învăţământul dual, 125 de elevi fiind prinşi în program, din cei 1.475 din totalul celor de învăţământul profesional şi tehnic, iar în acest an şcolar avem cuprinşi 2.695 de elevi, dintre care 277 în dual. Suntem, dacă nu mă înşel, pe locul al II-lea în ţară la dual şi nedorim să ajungem pe primul loc, iar aici am avut şi sprijinul mediului de afaceri ”. La rândul său, prof.  Simona Ciulu, inspector de specialitate la ISJ Dolj, a menţionat: „Ne dorim ca operatorii economici să aibă încredere în noi, iar părinţii copiilor să nu mai privească cu reticenţe această formă de învăţământ. Am pornit, în 2014, cu o clasă la Liceul CFR, cu sprijinul SC RELOC, iar în acelaşi an,   La Liceul Tehnologic Auto s-a implicat şi FORD. Toţi acei absolvenţi au fost încadraţi în producţie, iar, ulterior, au venit şi alte firme „Casa noastră”, „Softronic”, etc. Suntem pe un trend ascendent şi va urma un calendar de promovare a acestor activităţi, un rol important avându-l CJRAE Dolj şi şcolile gimnaziale ”. 

„Avem nevoie de oameni specializaţi”

La deschiderea oficială a proiectului au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene şi ai mediului de afaceri.  Oana Bică,  vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj a reafirmat sprijinul instituţiei pe care o reprezintă. La rândul său,  Gabriel Vlăduţ, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie „Oltenia”, a spus că „necesitatea oamenilor bine pregătiţi, care să sprijine industria şi economia din Oltenia, este primordială. Avem nevoie de oameni specializaţi”. La întâlnire au fost prezenţi atât directorul , cât şi directorul adjunct al CNDIPT,  Maria Dămăruş, respectiv Felicia Săndulescu,  făcându-se apel la schimbarea mentalităţilor, mai ales în rândul părinţilor copiilor şi a cadrelor didactice, „deoarece şcoala profesională nu trebuie privită ca un batalion disciplinar. Trebuie să răspundem certinţelor pieţei muncii, iar politice publice nu trebuie făcute din birou, de la Bucureşti, ci pe teren, „la firul ierbii”, dacă putem spune aşa”. Directorul CNDIPT – Regiunea de Dezvoltare Sud – Vest „Oltenia”,  Lucia Purcăreanu, a menţionat că, în Dolj, în acest moment, sunt înscrişi aproape 18.000 de elevi în învăţământul profesional şi tehnic, înscrişi în 17 unităţi de învăţământ de acest fel, 11 dintre ele în mediul rural, având peste 150 de parteneri economici în dezvoltarea acestei forme de învăţământ.