Stagiunea Classic+ continuă vineri la Filarmonica Oltenia

0
558

Pe 21 februarie la ora 19:00, craiovenii au şansa de a scăpa de rutina vieţii cotidiene luând parte la un concert Rahmaninov/Ceaikovski, sub conducerea muzicală a maestrului Emil Vişenescu, artist remarcabil al scenei naţionale şi internaţionale, apreciat prin acordarea multor premii. Solistul serii va fi tânărul pianist Botond Szőcs care se distinge prin temperamentul energic inconfundabil şi expresivitatea deosebită.

Emil Vişenescu este un artist activ al scenei naţionale şi internaţionale, susţinând o serie de concerte şi recitaluri, atât în calitate de solist, cât şi ca membru al unor ansambluri. Ca solist, a interpretat alături de prestigioase orchestre din ţară şi din străinătate (Biel, Berna, Dresda). De 24 de ani, ca membru al trio-ului “Mosaic”, interpretează pe diverse scene din România, Belgia, Franţa şi Elveţia.

În 2006 şi 2014, Emil Vişenescu a fost solist al Orchestrei Naţionale Radio din România, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană de la Bucureşti. A realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea Română şi Televiziunea Română. Începând cu anul 2002, predă clarinetul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar în anul 2011 a obţinut titlul de Doctor în Muzică acordat de aceeaşi instituţie.

Emil Vişenescu şi-a completat studiile cu cele post-doctorale şi Master în dirijat orchestră, urmate la clasa prof. univ. dr. Dumitru Goia, de asemenea la UNMB. În noua postură, a susţinut concerte cu orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Piteşti, Braşov, cu orchestra Concerto a UNMB şi cu orchestra de cameră „Ionel Perlea”, al cărei fondator este. 

Pianistul Botond Szőcs, în vârstă de 23 de ani, s-a făcut remarcat în lumea muzicală graţie temperamentului energic inconfundabil, potenţat de intensitatea trăirilor artistice şi manifestat prin forţa persuasivă a interpretării. Student la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, la clasa prof. univ. dr. Stela Drăgulin, Botond a participat la concursuri naţionale şi internaţionale. După câştigarea a peste 12 premii I, a Premiului UNIMIR (2012-2013, 2013-2014), a Premiului Fundaţiei pentru comunitate (2013-2018), cea mai recentă recunoaştere, obţinută în 2017, este Premiul de Excelenţă în Muzică al Academiei Americano-Române pentru Ştiinţe şi Arte pentru cel mai bun interpret în calitate de solist, membru al unui ansamblu de muzică de cameră sau acompaniator.

Debutul solistic, la doar 17 ani în compania orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu a fost urmat de noi apariţii alături de orchestrele simfonice din ţară. În repertoriul solistului au pătruns rapid piese de rezistenţă ale genului, lucrări concertistice de W. A. Mozart, L. van Beethoven, E. Grieg, F. Liszt, R. Schumann, F. Chopin, S. Rahmaninov şi W. Lutosławski. Preocupat deopotrivǎ de muzica de cameră, Botond a susţinut, în perioada 2015-2016, integrala Sonatelor pentru pian şi vioară de Mozart şi Beethoven.