Doljenii au făcut excese de Crăciun – Aproape 1.000 de persoane au ajuns în Urgenţă

0
319

De Crăciun, medicamentele şi restricţiile de orice fel au fost date pe bucatele tradiţionale. Ospăţul nu a fost tocmai uşor de digerat, motiv pentru care mulţi doljeni au ajuns la spital. 940 de persoane au trecut pragul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean din Craiova din cauza consumului excesiv de produse alimentare şi alcool. Ambulanţele au fost solicitate intens şi ieri, iar medicii se aşteaptă ca apelurile să crească  în perioada următoare.

„Urgenţa a primit foarte mulţi pacienţi, începând chiar din seara de Ajun. Până acum am înregistrat 940 de persoane şi, după solicitările pe care le primim în continuare, numărul se apropie vertiginos de 1.000 de pacienţi, în doar trei zile. Cazurile au fost în majoritate urgenţe datorate consumului de alimente şi de alcool.  Pacienţii cu astfel de probleme au fost deopotrivă femei şi bărbaţi. Au fost şi situaţii de victime ale acestor excese, adică accidente rutiere şi agresiuni fizice”, a precizat dr. Maria Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Bolnavii cronici, internaţi de rude în spital

În această perioadă, medicii se confruntă nu numai cu urgenţe, ci au şi cazuri în care familiile îşi internează rudele cu boli cronice preventiv. „Ne întâlnim în momentul de faţă, ca în fiecare an, şi cu aşa zise urgenţe. Este vorba de pacienţii cronici care în realitate nu reprezintă urgenţă, dar de care familiile doresc să scape de sărbători să nu le mai ducă grija şi să-i lase în spital pentru a fii supravegheaţi de către medici. Chiar de dimineaţă am primit o astfel de solicitare pentru un pacient de 91 de ani, adus de familie la spital. Este cronic cardio-vascular şi a fost diagnosticat cu un posibil accident vascular cerebral. Acesta va rămâne să petreacă sărbătorile în spital”, a adăugat dr. Maria Geormăneanu.

Unitatea de Primiri Urgenţe este pregătită să facă faţă exceselor de cazuri care au nevoie de îngrijiri medicale şi de Anul Nou. Pentru a nu trece pe la spital, aceştia recomandă petrecăreţilor cumpătare atât la consumul de alimente, cât şi la consumul de băuturi. De asemenea, atrag atenţia tinerilor să nu se lase tentaţi de etnobotanice. Pentru a evita accidentele rutiere este recomandat tuturor conducătorilor auto să nu se grăbească de la petrecere să ajungă acasă.