Previziuni sumbre pentru anul viitor – Profesorii intraţi în restrângere pot rămâne fără locuri de muncă

0
351

În acest an, care îşi numără ultimele zile, învăţământul a fost reformat cu o lege nouă care aduce schimbări majore în sistem şi în 2012, a precizat, ieri conducerea sindicatului „Spiru Haret” Dolj cu ocazia realizării bilanţului.  Astfel, sindicaliştii au spus că s-a încheiat un an greu şi, după noua lege, se deschide altul mai sumbru. Se anunţă reducerea a mii de posturi. În plus, cadrele didactice care vor intra în restrângere de activitate, deşi sunt titulare, nu îşi vor putea asigura un loc la catedră la pretransfer, decât dacă îşi dă acordul consiliul de administraţie al şcolii care dispune de postul liber.

„Legea Educaţiei a fost adoptată fără a consulta şi partenerii sociali, iar ulterior, au venit cu instrucţiuni care să corecteze o parte din articole. Au rămas însă multe probleme, la această secţiune fiind inclusă şi titularizarea. Un profesor restructurat poate să meargă cu dosarul la o şcoală care are post liber, dar directorul şi consiliul de administraţie nu este obliga să-l accepte şi poate scoate postul la concurs. Nu mai este ca înainte, să se rezolve întâi dascălii intraşi în restrângere de activitate şi apoi să se scoată la concurs posturile rămase libere”, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Potrivit, liderilor de sindicat, pentru anul viitor se estimează reducerea a 25.000 de posturi, prin schimbarea planurilor cadru, care vizează restrângerea numărului de ore la gimnaziu de la 29 la 25.

Absolvenţii de „Spiru Haret” nu mai sunt echivalaţi

În ceea ce priveşte salarizarea, pentru anul viitor sunt prevăzute doar îngheţări de salarii. Totodată, rămâne incertă situaţia cadrelor didactice din învăţământul primar şi preşcolar, care au făcut studiile superioare la Universitatea „Spiru Haret”. „La începutul anului şcolar s-a prevăzut ca toate învăţătorii şi educatoarele care au studii superioare să fie încadrate ca profesori şi să fie salarizate după o nouă grilă. Dar, după ce a intrat în vigoare programul de salarizare EDUSAL, pentru absolvenţii de „Spiru Haret”, promoţia 2009,  nu s-au mai luat în calcul adeverinţele pe care le aveau şi s-a revenit la vechea salarizare, fără ca Ministerul Educaţiei să facă alte precizări”, a mai spus Constantin Lungulescu. La acestea, pentru dascălii din judeţ se adaugă şi problema transportului. În prezent, în Dolj sunt 26 de localităţi care nu au decontat abonamentele cadrelor didactice chiar din 2010.

Un an dificil şi pentru sindicate

În noul an şi organizaţiile sindicale vor avea o activitate tot mai dificilă.

„Actuala putere nu vrea să stea de vorbă cu sindicatele. Prin ordinul de ministru 4574/2011, cotizaţia pentru sindicat nu se mai opreşte pe statul de plată, şi ca toată opera aibă continuare, cu 1 ianuarie 2012 liderii de sindicat nu vor mai fi plătiţi de la şcoli, ci de la sindicat. Suntem într-o situaţie delicată. Pe de o parte nu putem strânge cotizaţia, iar pe de altă parte ne obligă să ne plătească sindicatul”, a adăugat preşedintele „Spiru Haret” Dolj. Potrivit sindicaliştilor, în noul an cadrele didactice vor primi doar 5% din drepturile salariale câştigate în instanţă şi se vor continua procesele pentru a pune legile în aplicare.