„Festivalul Toamnei” de la Cârcea, un adevărat succes

0
780
Ieri, la Cârcea a fost o adevărată sărbătoare a oamenilor, prin  care tradiţiile populare şi tot  ceea ce ţine de acestea au fost la mare cinste. Sute de persoane au fost prezente la cea de-a III-a ediţie a „Festivalului Toamnei” organizat în localitate, cu sprijinul Adminstraţiei publice. A fost un adevărat  succes, mai ales că au fost degustate produse tradiţionale, iar patru comune, în afara celei organizatoare, au ţinut să-şi etaleze priceperea, prin adevăratul festin gastronomic prezentat.

 Ieri, Cârcea a fost cuprinsă de sărbătoare. În comună, s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a „Festivalului Toamnei”, unul care îşi doreşte să aducă în valoarea tradiţiile româneşti. În spaţiul cuprins între stadion şi Centrul multifuncţional al comunei, au fost amplasate spaţii, în care reprezentanţi ai patru localităţi din judeţ, în afara gazdei, şi-au expus specialităţile culinare. Este vorba de comunele Teslui, Robăneşti, Coşoveni, Malu Mare. Pe mesele garnisite cu toate ”bunătăţurile”, stăteau berbecuţi, purcei la proţap, carne de pasăre suplimentată cu un mujdei de  usturoi, o saramură de peşte, prăjituri pregătite cu „de-ale locului”, sărmăluţe, etc. Nu au lipsit mămăliguţa, pâinea proaspătă şi cea făcută în „ţăst”. Chiar de la intrarea în comună, mirosurile te „dădeau gata”. Nu au lipsit şi licorile: o ţuică, o palincă, un vin bun.  Fiecare, indiferent din ce zonă ar  fi venit, a încercat şi  a reuşit să-şi expună produsele, toate pregătite de specialişti. La standurile oficiale, după prezentarea oficială, a fost o adevărată înghesuială. Nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun: toate lumea dorea să guste  din „bunătăţuri”, care mai de care mai îmbietoare. Fără să ştii despre ce este vorba , te duceai să iei contact cu ceea ce era pregătit, iar organizatorii standurilor de prezentare au fost mai mult decât darnici, oricare vizitator putând gusta din delicatesuri.

Aprecieri de peste tot
De peste tot, din toate cele cinci comune, au venit pregătiţi specialişti gastronomi. Dăm numai câteva exemple, din ceea ce ne-au  spus reprezentanţii comunităţilor locale. „Sunt onorat să vin aici. Cei care se pricep la preparea acestor adevărate delicii sunt adevăraţi specialişti, de la noi din localitate. Noi am venit inclusiv cu pâine pe „ţăst”, deoarece nu prea se mai face”, a precizat primarul din Teslui, Traian Vasile Stan. La rândul său, primarul din Robăneşti, Costin Ionuţ Ştefănescu, ne-a declarat: „Este ceva extraordinar. Le-am pregătit ceva special tuturor, venind, acum, cu aoie la proţap, faţă de purcel, în anul precedent”. Gastronomia tradiţională s-a bucurat, ieri, de un real succes, fapt accentuat şi de o doamnă, plecată de mai mulţi ani din România. „Sunt de loc din Bechet. În 1994, am plecat în Italia, m-am stabilit acolo, iar, în 2003, mi-am cumpărat o casă la Cârcea. În fiecare an, vin împreună cu  soţul aici, stăm două – trei luni în vară, dar ne  întoarcem cu drag. Am văzut, de-a lungul timpului, toate prefacerile comunei, iar ceea ce este astăzi (ieri – n.r.) este formidabil. O dovadă că nu ne pierdem rădăcinile ”, a spus Cornelia Stolojan.

Scopul – păstrarea tradiţiilor
Cea de-a treia ediţie a „Festivalului Toamnei” a primit aprecieri şi  din partea Consiliului Judeţean Dolj. Vicepreşedintele acestuia, Cosmin Vasile, a precizat: „Este  ceva extraordinar. Prin aceste festivaluri, ducem mai departe tradiţiile. Consiliul Judeţean Dolj nu poate decât să susţină aceste  manifestări şi felicitări celor din Cârcea”. Dar, meritele principale îi revin primarului din comună, Valerică Pupăză. „Scopul este păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor neamului românesc, precum şi promovarea la nivel naţional şi internaţional şi cultivarea în rândul tinerilor a artei populare româneşti tradiţionale, ei trebuind să aprecieze autenticitatea acesteia” a menţionat acesta.