12 noi spectacole de teatru și dans, din București, Cluj-Napoca și Târgu Mureș, vor putea fi văzute în stagiunea viitoare a TNC

0
498
6 noi spectacole de teatru care aparțin unor companii independente și 6 de dans – atât producții independente, cât și ale unor instituții publice – vor putea fi văzute în noua stagiune artistică a Teatrului Național din Craiova (TNC), în cadrul proiectului „11plus1 independent/contemporan”. Acestea au fost selectate dintr-un număr de 35, prezentate în urma apelului de propuneri făcut de instituție. Cele 12 spectacole aparțin unor artiști și companii din București, Cluj-Napoca și Târgu Mureș și vor putea fi văzute la Sala Studio a TNC începând din această toamnă și în prima parte a anului 2020.
«Și a III-a ediție „11 plus 1 independent/contemporan” este, ca și până acum, mai ales proaspătă și diversă din cale-afară! Mulțumim tuturor pentru propuneri și vă încurajăm să aplicați și la următorul apel cu spectacolele înscrise anul acesta, inclusiv. Pe lângă producțiile selectate, am rămas cu alte câteva spectacole vizionate în minte, pe care ne-am dori să le vedem pe scena Sălii Studio», au anunțat reprezentanții Naționalului craiovean. Artiștii independenți din toată țara au putut trimite propuneri până pe 25 iunie a.c., iar rezultatele selecției au fost anunțate pe data de 12 iulie a.c.
Din cele 35 de propuneri primite, spectacolele de dans contemporan selectate pentru sezonul 2019-2020 sunt: „Captain Recluse” (concept Gabriela și Cristian Fierbințeanu, co-producție Asociația PETEC, București); „OST(Organic Sound Twist)” (concept și coregrafie Andrea Gavriliu, Teatrul Național „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca); „Echivalent” (concept și coregrafie George Pleșca, București); „Ultima picătură” (concept și coregrafie Maria Luiza Dimulescu, București); „Nihil Sine Deo” (coregrafia Daniel Alexandru Dragomir, Contemporary Creative Dreamers, București); „Farida” (coregrafia Blanka Macaveiu, Compania „Andras Lorant”, Târgu Mureș).
Alese au fost spectacolele de teatru „153 de secunde” (regia Ioana Păun, București); „La Plasticatta” (concept Adonis Tanța, REACTOR de creație și experiment, Cluj-Napoca); „Ea e băiat bun” (concept și regie Eugen Jebeleanu, ColectivA Cluj, Festivalul Temps d’Images, Fundația ERSTE); „SEXODROM” (regia Bogdan Georgescu, Compania de teatru Giuvlipen, București); „Baladele memoriei” (un spectacol de Ionela Pop, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Oana Hodade, Doru Taloș, REACTOR de creație și experiment, Cluj-Napoca); „Glorie” (regia Olivia Grecea, REACTOR de creație și experiment, Cluj-Napoca).
Programul „11plus1 independent/contemporan” a debutat la Naționalul craiovean în stagiunea 2017-2018, fiind creat cu scopul de a susține și încuraja segmentul producțiilor de teatru independent și de dans contemporan. Potrivit regulamentului, spectacolele participante în program trebuie să se încadreze într-un buget de 4.500 lei brut (transport, cazare, onorarii) și să nu aibă în distribuție actori ai TNC.