Carderii de la “Magnolia”, trimişi în judecată

0
898

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a membrilor grupului de carderi “săltaţi” pe 15 iunie a.c. Este vorba despre Ionel Valentin Goga, zis „Iuli Chelu”, Dragoş Cristian Sorica, zis “Metal”, Iulian Dumbravă, zis “Para” sau “Parazitu”, Dumitru Laurenţiu Sîrbu, zis “Vătrai”, Florin Zaharia, zis “Gheţi”, şi Irinel Ocnăreasa, fost Miu. Toţi sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinere de echipamente în vederea falsificării de instrumente de plată electronică, în sarcina unora dintre inculpaţi fiind reţinută şi infracţiunea de spălare de bani.

Reamintim că cei şase au fost “săltaţi” în urma unei acţiuni de amploare a poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată craioveni, desfăşurată pe 15 iunie a.c. Atunci au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare, zece în Craiova şi alte două în oraşul Filiaşi, fiind găsite şi ridicate în vederea cercetărilor computere, telefoane mobile, numeroase suporturi de memorie, de tip stick-uri, cartele telefonice SIM, componente ale unor dispozitive skimming şi peste 9.000 de euro. În plus, s-au găsit şi două guri de bancomat gata pregătite pentru a fi montate, pe care Ionel Valentin Goga trebuia să le ducă în Polonia. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, inculpaţii Sorica Dragoş Cristian, Goga Ionel Valentin, Zaharia Florin, Sîrbu Dumitru Laurenţiu, Dumbravă Iulian, Ocnăreasa Irinel au elaborat, în primăvara anului curent, un plan ce presupunea săvârşirea de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice sau de comunicaţii.

Astfel, în perioada ianuarie-iunie 2011, prin montarea de echipamente skimming pe ATM-uri din România, dar şi în Polonia, Spania, Germania şi SUA, au copiat datele de identificare a mijloacelor de plată electronică şi, ulterior, au sustras în mod fraudulos diverse sume pe care le-au investit în afaceri legale şi imobile, o parte dintre coordonatorii reţelei achiziţionându-şi locuinţe de lux în Complexul rezidenţial “Magnolia”, de la ieşirea din Craiova.

Goga şi Ocnăreasa – coordonatorii grupării

“Discuţiile telefonice sau prin intermediul aplicaţiei yahoo messenger evidenţiază cel mai bine activitatea ilicită de skimming în formă continuată desfăşurată pe teritoriul Spaniei de inculpaţii Zaharia Florin, Sîrbu Dumitru Laurenţiu (în special), Ocnăreasa Irinel şi Goga Ionel Valentin. Convorbirile/comunicările surprind pregătirile de plecare – procurarea şi adaptarea echipamentelor –, dar şi activitatea continuată de skimming propriu-zisă (cu un corelativ de descărcare, sortare şi prelucrare a datelor de identificare a instrumentelor de plată electronică obţinute, activităţi efectuate în ţară în special de inculpatul Goga Ionel Valentin). Goga Ionel Valentin şi Ocnăreasa Irinel au avut rolul de coordonatori ai executanţilor Zaharia Florin (ghetimarchezu) şi Sîrbu Dumitru Laurenţiu. Transmiterea datelor de identificare a conturilor de card şi imaginile cu codurile PIN s-a făcut pe Internet, prin intermediul aplicaţiei Yahoo Messenger, inculpatului Goga Ionel Valentin (etapem), cel care trebuia să i le transmită şi inculpatului Ocnăreasa Irinel”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT. Cei aflaţi pe teren erau verificaţi de “şefi”, ilustrativă în acest sens fiind o convorbire purtată de Goga Ionel Valentin cu Zaharia Florin pe 28 mai a.c.:

GIV: – Ce faci, vere?

ZF: – Uite, ce dracu să fac, aici, la treabă.

GIV: – Aha! Da’ cum e pe-acolo?

ZF: – Bă, chiar acuma momentan… începu traficul aşa, trecură patru fraieri până acuma.

GIV: – Aha! A, acuma începu traficul, ă?

ZF: – Acuma începură, că data trecută… dădură până acuma, ştii, mulţi.

GIV: – Da, da, da. Da’ unde stai?

ZF: – Aha!

GIV: – Vezi să te mai schimbi şi tu, să mai stai şi tu pe o parte, pe alta, că…

ZF: – Păi unde? În faţa bisericii, eu şi bani îmi dă lumea…

GIV: – Stai bine unde stai, ă?

ZF: – În faţa bisericii, îmi dă fiecare câte 50 de centize, să moară mama, mi-o dat până acuma doi euro…

Majoritatea inculpaţilor au fost cercetaţi şi de autorităţile din Italia, pentru fapte similare, dar şi mai grave ca ultraj la poliţist sau nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Goga Ionel Valentin, Zaharia Florin, Sîrbu Dumitru Laurenţiu, Dumbravă Iulian, Sorica Dragoş Cristian şi Ocnăreasa Irinel au fost reţinuţi pentru 24 de ore pe 15 iunie a.c. şi arestaţi preventiv ziua următoare, pe o durată de câte 29 zile, măsura arestării preventive fiind prelungită succesiv. Săptămâna trecută au fost trimişi în judecată, dosarul fiind înaintat Tribunalului Dolj, iar măsura arestării a fost menţinută faţă de toţi cei şase. Primul termen pe fond al procesului a fost stabilit pentru 16 ianuarie 2012.