Universitatea a fost ultima şi cea mai importantă echipă dispărută… Craiova ≠ fotbal

2
2161

În Bănie nu mai există niciun club de fotbal de tradiţie, ci doar „surogate” prin eşaloanele inferioare

Fotbalul este un fenomen deja uitat în Craiova. Dispariţiei emblemei oraşului, echipa Universitatea, a fost precedată de desfiinţarea altor cluburi, care cândva constituiau baza piramidei fotbalului din Bănie. Rivalitatea şi orgoliile pozitive la nivelul echipelor mai mici din oraş au născut o competiţie puternică, din care avea de câştigat şi Ştiinţa. Deşi în principal a fost vorba de lipsa fondurilor, mai multe cauze au dus la decesul cluburilor Craiovei: dispariţia oamenilor de fotbal adevăraţi, care înţelegeau fenomenul în sine, dar şi ştiau să aplice un mangement viabil, erau capabil să atragă fondurile necesare întreţinerii echipelor, dispariţia talentelor locale în condiţiile în care fotbalul juvenil a fost neglijat, precum şi dezinteresul autorităţilor, cât şi al potenţialilor investitori faţă de sportul-rege.

Universitatea Craiova, mai mult decât o echipă de fotbal

În cazul Ştiinţei nu se poate vorbi doar despre dispariţia unei echipe, ci a unui fenomen care s-a stins treptat. Un fenomen care a durat cât timp a fost întreţinut de pasiunea craiovenilor pentru a face fotbal. Practic, Universitatea nu mai putea exista fără această pasiune, era greu ca ea să se mai transforme într-o echipă de duzină, care să fie umilită prin ligile inferioare. 62 de ani a trăit Universitatea sub toate denumirile ei, dintre care 45 de ani petrecuţi la nivelul primului eşalon. A făcut performanţă în Europa, fiind practic deschizătoarea de drumuri a echipelor româneşti spre fazele superioare în cupele europene, a câştigat 4 titluri de campioană şi 6 Cupe ale României, oferind zeci de jucători echipei naţionale. Prin performanţele obţinute şi iubirea cu care era înconjurată, Universitatea a devenit un brand al Craiovei, cunoscut şi apreciat în ţară şi, timp de câteva decenii, şi în Europa. De când a promovat în premieră în Liga I a retrogradat în premieră în 2005, cea de-a doua cădere fiind şi una definitivă. Ultimul patron nu a mai putut să o susţină, preferând să o sacrifice, municipalitatea nu s-a implicat, rămânând indiferentă, suporterii nu au avut reacţie. Nnemaiexistând vreun interes din pareta cuiva, atât din mediul privat, cât şi din partea autorităţilor locale, de a salva echipa, se poate constata că pur şi simplu Craiova nu a mai dorit brandul Universitatea.

Electroputere, Extensiv, FC Craiova…FC Caracal

Electroputere Craiova a luat fiinţă sub numele de Metalul, din 1956 s-a numit Energia, apoi Rovine Griviţa (1958), Feroviarul (1958), C.F.R. Rovine (1958-59), Jiul (1959), C.S. Craiova (1960), C.F.R. Electroputere (1961) şi Electroputere din 1962.  Echipa a fost susţinută de gigantul producător de locomotive, declinul său fiind legat de cel al uzinei căreia i-a împrumutat numele. „Electro” a jucat pe stadionul din Valea Roşie şi a oscilat între cea de-a doua şi a treia ligă, fiind a doua echipă a oraşului. Perioada de glorie s-a consumat la începutul anilor 90, când Electro promova de două ori consecutiv, ajungând în Divizia A şi apoi în cupele europene, după ce a terminat sezonul 92-93 pe locul 3. În 1998 echipa a fost preluată de fraţii Mihăilescu, iar denumirea i-a fost schimbată în FC Extensiv şi mutată pe stadionul din Parcul Romanescu. În locul ei a apărut în Valea Roşie echipa Electro-Bere, desfiinţată şi ea ulterior. Din 2003, Extensiv, care şi-a trecut în cont un sezon în prima ligă, s-a transformat în FC Craiova, numele purtat de legendara echipă a Băniei campioană naţională în perioada interbelică. FC Craiova a devenit apoi FC Caracal o dată cu mutarea în oraşul celor 7 minuni, iar în acest moment se află în Liga a III-a. La Electroputere-Extensiv s-au format sau au evoluat jucători de valoare precum Gabi Popescu, Dănciulescu, fraţii Ilie, Nanu, Albeanu, Cl. Răducanu, Rădoi, Şoavă, Gr. Tudor, S. Zanfir, Mieilă, etc.

CFR Craiova este la Severin

Echipa CFR Craiova s-a înfiinţat în 1946 şi a evoluat mulţi ani pe stadionul „Depou” din Bariera Vâlcii. Gaz Metan CFR Craiova a luat naştere în vara lui 2007 prin fuziunea dintre Gaz Metan Podari şi CFR Craiova. Găzarii promovaseră cu un an în urmă în liga a treia, în vreme ce feroviari tocmai câştigaseră barajul de promovare în cel de-al treilea eşalon. La formare, Gaz Metan a rupt acordul de colaborare cu Şcoala de Fotbal Gică Popescu, iar CFR Craiova a cedat locul în Liga a treia echipei Ştiinţa Malu Mare. Promovată în liga secundă, Gaz Metan CFR Craiova s-a mutat de un an la Severin, fiind adoptată de oraşul de lângă Dunăre.

Jiul IEELIF Craiova – formaţie care a evoluat ani buni în Parcul Romanescu. s-a înfiinţat în 1970. Promovează în divizia C în 1990, în divizia B în 1991, pentru ca în 1996 să se mute la Caracal, numindu-se FC Caracal, dar nereuşind să-şi păstreze locul în divizia B, pentru a se pierde apoi în neant. Echipa a fuzionat în prealabil cu o altă echipă din Bănie, Constructorul TAGCM Craiova. Pe modelul echipelor militare, Armata Craiova a fost înfiinţată în 1948, cu numele A.S.A., apoi C.S.A. A fost retrasă din divizia B după terminarea turului ediţiei 1953. S-a reînfiinţat apoi evoluând în Liga a III-a şi Liga a IV-a pe stadionul „General Ion Şulcă”, componenţii săi fiind în majoritatea cadre militare sau pur şi simplu soldaţi în termen. După ce o perioadă s-a intitulat Pan Group Armata, a revenit la denumirea iniţială, însă acum doi s-a desfiinţat. Chimia Craiova sau Petrom Chimia Craiova este o altă echipă desfiinţată recent, după ce a evoluat ani buni pe stadionul „Combinat”. Cea mai importantă performanţă a echipei a fost calificarea în 16-imile Cupei României, în care a întâlnit pe Steaua Bucureşti. Alte echipe care s-au desfăşurat la nivel judeţean,  IUG Craiova, Autobuzul Craiova, Petrolul Craiova, Tractorul Craiova, Betonul Craiova etc, funcţionau pe lângă diverse fabrici şi firme din Bănie, însă s-au desfiinţat cu timpul.

Ce a mai rămas…

Principala echipă a Craiovei în acest moment este Prometeu Craiova, care evoluează în Liga a III-a pe stadionul din Valea Roşie, iar la jumătatea campionatului este pe loc retrogradabil. Echipa „pompierilor” a promovat în urmă cu câţiva ani, după o luptă în Liga a IV-a cu satelitul Ştiinţei, Primăvara Craiova. O altă echipă din Bănie este CS Apă Craiova, liderul Ligii a IV-a Dolj, care evoluează pe stadionul „Oltenia” (fostul „Chimia”). Despre gruparea  Regiei de Apă se spune că ar fi promovată drept principală echipă a Băniei, urmând a purta numele de FC Oltenia Craiova. Tot în Liga a IV-a joacă şi echipa Şcolii de Fotbal Gică Popescu, aflată momentan pe loc retrogradabil. Preşedintele Şcolii este şi antrenorul echipei Prometeu Craiova, Paul Răducan, însă talentele nu sunt promovate către această echipă, ci către Chindia Târgovişte, clubul deţinut de Gică Popescu. În Liga a V-a sunt înscrise echipele Viitorul Craiova şi FEFS Craiova, iar în Liga a VI-a Atletico Craiova şi CS Ghimpus Craiova, toate fără vreo pretenţie de a deveni reprezentative pentru fotbalul craiovean.

 

2 COMENTARII

  1. In liga 4 exista si ENERGIA CRAIOVA, dar se pare ca jurnalistii dvs sportivi nu sunt informati corespunzator.E bine sa fie maise vede ca sunt si ei departe de fenomenul …FOTBAL…cu stima!
    Un cititor informat!

Comments are closed.