Alb-albaştrii sub lupă / Radiografia jucătorilor utilizaţi în acest sezon de Universitatea Craiova

0
580
Pigliacelli – Unicul integralist din Liga I, a stat în poarta Ştiinţei în toate meciurile din campionat şi la 3 din Cupa României. Un câştig evident pentru echipă. Joc de picior impecabil, intervenţii sigure, nu a făcut gafe de-a lungul sezonului, poate pe final n-a mai avut acceaşi concentrare ca în rest. A marcat acel gol contra FCSB, din penalty, are şi două assist-uri. La penalty-uri nu prea are intuiţie, nici măcar aproape nu a fost la cele 5 pe care le-a avut de apărat. Are oferte de a reveni în Italia sau din Bulgaria şi Cipru. Probabil este exclusă o plecare.
L. Popescu – A apărat în primele două meciuri din Cupă, a făcut-o excelent, pe final a mai apărut la echipa a doua, unde a dat siguranţă. A crescut mult, dar are „ghinion” cu un titular aşa de redutabil, e greu să prindă echipa.
Martic – Chiar dacă acest sezon a fost sub cel precedent, rămâne un fundaş sigur. De când a venit Papură a marcat un gol şi a servit un assist, până atunci nu punctase la aceste capitole decât prin golul din Europa League, de la Leipzig. Ar fi păcat să plece, deşi acolo sunt două variante de jucători under: Vlădoiu şi Borţa.
Dimitrov – Apariţii mai puţine în prima echipă, dar destul de bune. Ciudat, dar s-a accidentat de fiecare dată când şi titularul Martic a fost indisponibil, de aceea s-a apelat şi la variante gen Borţa sau Donkor. Are şi un gol, în Cupa României. Dacă rămâne Martic, va pleca sigur.
Borţa – Are câteva apariţii la începutul sezonului, cu prestaţii decente, apoi a fost împrumutat la Petrolul, unde a fost titular de drept şi cu evoluţii remarcabile. Poate aspira la un loc de titular în condiţiile regulii cu doi jucători under, ca şi Vlădoiu, de altfel. Borţa a fost folosit şi fundaş stânga de Papură acum doi ani la echipa a doua, deci poate fi luat în calcul şi pe banda opusă.
Bancu – A ajuns titular la naţională datorită prestaţiilor excelente. Rezolvă faza defensivă, aleargă enorm şi contribuie mult la tranziţia pozitivă, e jucător important. Are şi 6 goluri în acest sezon, 4 în campionat şi 2 în Cupă, două din penalty. A fost folosit şi mai sus, în funcţie de nevoie echipei, este şi principalul pasator decisiv al echipei, fiind în topul Ligii I la assist-uri. I s-a promis că pleacă, dar depinde de oferte şi mai ales de ce se va găsi pe acel post, fiindcă este unul problemă în România.
Briceag – Mai stă la echipă doar pentru că nu s-a găsit variantă de back-up pentru Bancu, dar şi pentru că Mangia îl mai folosea între fundaşi în acel sistem 3-4-3. De doi ani face doar paşi în spate, e vremea disponibilizării, e bine şi pentru el să plece, poate îşi găseşte echipă la care să joace.
Kelic – Principalul stoper al Craiovei în acest sezon, titular indiscutabil. A marcat şi un gol, la Voluntari. Erori mai apar şi la el, ca la toţi fundaşii, însă rămâne o piesă de bază şi pentru campionatul viitor.
Tiago Ferreira – Al doilea sezon încheiat în Bănie, va continua şi la anul, cel mai probabil. Mai nesigur ca în stagiunea anterioară, mai ales când s-a trecut la sistemul cu 4 fundaşi. Ultima impresie a fost negativă: revenit după accidentare, a luat acel roşu cu Viitorul şi a fost suspendat 3 etape. Încă nu a marcat pentru Universitatea, deşi este prezent la toate fazele fixe în careul advers.
Donkor – A jucat destul de mult, dar şi destul de prost. Păcat, calităţi fizice şi determinare impresionante, însă decizii stupide, neacceptabile nici la juniori. A marcat acel gol în Cupă la Turnu Măgurele, însă are pe conştiinţă multe goluri primite de echipă. Imposibil să mai continue la Craiova.
Gardoş – A plecat în iarnă şi din cauza conflictului cu Mangia, dar s-a văzut şi la Iaşi că prestaţiile sale sunt departe de cota pe care o avea cândva. A marcat acel gol în Cupă, cu Snagovul, dar are şi câteva prestaţii horror, precum cea din tur de la Sepsi. La ce salariu are raportat la evoluţii şi ţinând cont de vârstă, e imposibil să fie păstrat.
Popa – Anul trecut promitea ceva, anul acesta a dezamăgit crunt. Depăşit total, supraponderal, fără anticipaţie, fără să-şi asume riscuri, a rămas cu acea gafă din Supercupă, apoi a mai apărut meteoric. Nemaifiind nici jucător under, este clar că va pleca.
Acka – Poate l-a salvat ultima apariţie, cu Viitorul, când a jucat bine, însă după modul cum a plecat acum doi ani şi la ce evoluţii a avut la revenire, nu se explică apelarea la el încă o dată. Probabil va rămâne, dar nu este un jucător de încredere.
Mateiu – A fost premiat de suporteri ca fiinnd MVP-ul acestui sezon. Este într-adevăr cel mai reuşit an al său la Craiova, a fost sufletul echipei în multe partide, a marcat şi 5 goluri, record personal. De la venirea lui Papură a scăzut ritmul, nu a mai avut acelaşi aport, poate şi obosit la final de sezon.
Cicâldău – N-a impresionat la început, treptat a devenit unul dintre jucătorii importanţi ai echipei şi ai campionatului, deşi poate şi mai mult. A marcat 6 goluri în campionat şi unul în Cupă, are şi destule assist-uri. Are clauză şi poate pleca în vară dacă face un Euro under 21 foarte bun, deşi i-ar prinde bine măcar încă un an la Craiova. S-a impus şi la naţionala mare, fiind folosit de Contra.
Fedele – A impresionat la început, prin golurile de la Călăraşi şi cel cu FCSB, a avut evoluţii bune. O dată cu penalty-ul ratat cu Sepsi a dispărut din echipa de bază, revenind în primul 11 abia la derby-ul din retur cu FCSB, când a avut o evoluţie penibilă. A mai fost titular după  instalarea lui Papură, când a părut că-şi revine, a oferit şi două asisst-uri, dar forma fizică nu l-a ajutat prea mult. Păcat, putea face 2-1 cu acea lovitură de cap în meciul cu Viitorul şi ar fi salvat sezonul atât pentru el, cât şi pentru echipă.
Bic – Revenit după accidentare, n-a ajutat cu nimic echipa, de fiecare dată întrând pe parcurs. Şanse mari să plece.
Drăghici – Cu destule apariţii în acest sezon, mai ales la Sepsi. N-a marcat niciun gol, nu a reuşit nimic notabil, dar mai merită şanse. Va fi în lot şi la anul, mai ales că este jucător under.
Mitriţă – A făcut spectacol cât a evoluat în Bănie. 13 goluri în dreptul său în acest sezon, are un mare merit la calificarea echipei în play-off. Păcat de acele momente de nervozitate excesivă. A ajutat echipa, iar clubul a încasat o sumă bună la vânzarea sa.  Va trece probabil mult timp până când Craiova va mai avea un astfel de jucător.
Koljic – Un transfer excelent, are 13 goluri în campionat şi unul în Cupă, dar echipa a rămas fără el şi fără Mitriţă tocmai în play-off. Are cifre excelente, aproape un gol pe meci, plus două asisst-uri. Va reveni în toamnă după operaţie, dar va mai trece timp până la recăpătarea formei, probabil în 2020 va mai fi la acelaşi nivel.
Mihăilă – Folosit mult în acest sezon, a avut meciuri remarcabile, dar şi unele extrem de slabe.  Este însă cel mai important jucător de viitor al Craiovei, va fi titular indiscutabil la anul pe post de under 21. Are un singur gol, dar a bifat şi câteva pase de gol şi a obţinut şi trei penalty-uri.

Bărbuț – Nici nu l-ai lepăda, nici nu l-ai considera om de bază, la cât de inconstant este atât pe parcursul unui meci, cât și în sezon. Parcă nu are suficientă ambiție să-si pună în valoare calitățile. Încă e tânăr, dar dacă nici în al treilea an la Craiova nu va exploda, nu ar mai trebui forțat. Pe atac pozițional are lacune, suferă când nu are spații.

Nuno Rocha – Numai două goluri de la revenire, dar pe final de sezon a refuzat să mai joace, după ce a fost huiduit de suporteri. Făcuse meciuri proaste, dar tocmai când părea să-şi revină, după acel gol decisiv de la Piteşti, cu Sibiul, n-a mai fost cruţat de public pentru păcatele trecutului. Va pleca.
Fortes – Părea că nu are cum să joace ţinând cont că erau Koljic şi Cristea, dar şi pentru că era gras. Are destule apariţii, dar s-a remarcat doar ca ratangiu, irosind inclusiv un penalty. Va rămâne, probabil ca rezervă a lui Roman, până la revenirea lui Koljic, dar dacă va fi la fel de corpolent şi de imprecis la finalizare, va avea parte de tratamentul lui Rocha din partea fanilor, care deja l-au luat în colimator.
Cristea – Mare dezamăgire, nici măcar nu s-a apropiat de prestaţiile de la Iaşi, nu s-a adaptat în Bănie şi va pleca. Un gol în contul său, cu CFR-ul.
Glavina – Folosit de câteva ori în tur, titular în Supercupă, de fiecare dată a fost modest. A şi plecat în iarnă, fără gol marcat la Craiova.
Markovic – Mai mult accidentat în ultimii ani, marele talent probabil va muri speranţă, mai ales că toţi din jurul său remarcă neseriozitatea din pregătire, direct proporţională cu talentul. Are acel gol din Cupă, cu Snagovul.
Baicu – Se aştepta mai mult de la el, mai ales după acel gol norocos, dar istoric, din remiza cu Leipzig. A fost şi accidentat o perioadă. Mai poate fi forţat, este şi jucător under, deşi parcă poziţia sa, ţinând cont de calităţi şi fizic, ar fi mai degrabă de vârf împins.
Meza Colli – Mare păcăleală cu acest jucător. Modest, indolent, nu mai are ce căuta la Craiova.
Burlacu – Sezon slab pentru el, o mare dezamăgire. A primit multe şanse la începutul anului, ajunsese să fie huiduit de public. A marcat un gol în Cupă, la Turnu Măgurele, a egalat cu Sepsi şi dădea semne de revenire. Apoi a plecat la Iaşi, unde nu prea a jucat. Improbabilă revenirea sa, sunt şanse mari să fie din nou dat cu împrumut.
Zlatinski – A început anul în nota în care îl terminase pe anteriorul, foarte slab. A prins un transfer incredibil, la FCSB, dar nu avea cum să joace acolo.