Craiova şi Doljul şi-au cinstit eroii

0
479
Ziua de 9 mai are triplă semnificaţie pentru România. La această dată, ţara noastră şi-a dobândit independenţa, în anul 1877, iar, fiind parte din Coaliţia Naţiunilor Unite a contribuit, în 1945, la victoria împotriva Regimului Nazist, Germania semnând, atunci, Actul de capitulare. De asemenea, România sărbătoreşte Ziua Europei, una statutată, în 1985, la Milano. Ieri, Craiova şi Doljul şi-au omagiat eroii şi au vorbit, cu speranţe, despre viitor.
Piaţeta din cartierul „1 mai” a fost ieri, plină, participând sute de oameni şi oficialităţi, la manifestările dedicate Zilei de 9 mai. Persoane de toate vârstele, simpli trecători sau care au venit din proprie iniţiativă, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene  au fost prezente la această acţiune, una dedicată tuturor românilor. Lângă Monumentul Independenţei, inaugurat în 1977, a avut loc o manifestare grandioasă, care a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, produs de corul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” din Craiova, urmând de Imnul Europei, pus în scenă de Fanfara Militară a Garnizoanei Craiova.
Glorie eroilor, speranţe pentru viitor
După deschiderea oficială a evenimentului, au venit alocuţiunile oficialităţilor. „Este o onoare pentru mine să particip la o asemenea acţiune dedicată unei zile de importanţă majoră pentru România. În 9 mai 1877, ministrul de externe al României,  Mihail Kogălniceanu, lansa în Parlamentul ţării, faimoasa declaraţie de rupere a relaţiilor cu Imperiul Otoman, care a fost aprobată de plen. S-a plătit cu preţ greu acest act, peste 10.000 de români sacrificându-şi viaţa. În 9 mai 1945, România a fost parte intergantă la capitularea Germaniei, iar, în 1985, s-a stabilit Ziua Europei, din care, acum, ţara noastră face parte. Mă înclin în faţa eroilor şi vreu să transmit „La mulţi ani , România!” şi un viitor strălucit Europei”, a precizat Dan Narcis Purcărescu, prefect al judeţului Dolj. La rândul său, Ion Prioteasa, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a menţionat: „Este o zi a marilor împliniri ale României, una cu semnificaţii foarte mari, în care ne îndreptăm privirea către trecut şi ne uităm cu speranţă către viitor. Atunci, la 1877, s-a pus piatra de temelie a stautului Român, în 1945 am continuat procesul de de edificare a naţiunii independente, iar, acum facem parte din marea familie a Uniunii Europene”. Prezent la manifestare, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat: „Este o zi plină de însemnătate pentru România. Independenţa are ceva aparte, iar noi, Craiova şi Doljul, am avut un loc important în istorie. Cei de atunci s-au implicat total, inclusiv prin sacrificiul vieţii, în îndeplinirea idealului. Apoi, în 1945, am fost parte din victoria împotriva nazismului, iar, în prezent, suntem actori importanţi în Uniunea Europeană, deţinând şi Preşedinţia Consiliului European”. La Monumentul Independenţei, au fost depuse coroane de flori, din partea autorităţilor, ONG-urilor, partidelor politice. La Calafat , acolo unde Principele Carol I a lansat, se pare, celebra frază „Asta-i muzica ce-mi place!”, la lansarea primului obuz de către armata română, cel care a ratificat, pe 10 mai, Declaraţia de Independenţă, au avut loc manifestări dedicate evenimentului.